• Ping

    Tärnornas roller

    Jag har blivit lite varnad av redan gifta vänner för att brudtärneskapet helt oväntat kan få hela vänskapsrelationen att bli sabbad och hade (bland annat) därför valt att inte ha några tärnor på vårt bröllop, trots att jag har tre bästa vänner.

    Men när jag berättade att det inte blir några tärnor så sa två av dem spontant att jag var självskriven tärna tillsammas med systern när de väl gifter sig, och jag blev så himla glad Glad  Jag började känna att jag nog ändå ville ha mina fina vänner med mig och låta dem få känna sig lite speciella under bröllopsdagen. Nu har det gått några månader och jag har funderat fram och tillbaka. I helgen har jag bjudt hem mina vänner för att fråga om de vill vara tärnor på vårt bröllop nästa sommar.

    För att undvika bride- och tärnzillas som helst av allt vill strypa varandra under vigseln vill jag ha en klar och tydlig plan för vad det innebär att vara tärna redan när jag frågar dem, så att de har möjlighet att tacka nej om de känner att de hellre vill vara vanlig gäst och njuta mer av dagen (jag vet av egen erfarenhet att det kan bli mer jobb än fest när en familjemedlem gifter sig). Så nu till min fråga: Vad är typiska saker vi kommer behöva hjälp med inför och under bröllopsdagen?

    Jag vill att de ska förstå att det inte bara är det roliga utan att vi förväntar oss en del hjälp också och vill då gärna ge exempel så att de har rätt förväntningar. Vi kommer självklart ta hjälp av familjerna också så att det inte blir så betungande för var och en, det är superviktigt för oss eftersom vi själva varit i den situationen! Men jag vill gärna ha tips på sådant som man inför bröllopet kanske inte tänker på att delegera ut.

    Några tankar hittills: Hjälp att duka och pynta dagen innan, jag vill ha dem med mig när jag gör mig i ordning, och jag tänker att en av dem får köra oss från stan till vigselplatsen (ca 45 min).  Typ ta tag i brudskålen, flytta blommor mellan vigselplatsen och festlokalen (ligger i anslutning till varandra), "valla" fok åt rätt håll när det närmar sig middag, hjälpa till att dra igång dansen efter brudvalsen, städning dagen efter... osv.

    Ge mig era bästa tips för att detta ska bli en så rolig dag som möjligt för alla! Glad

  • Svar på tråden Tärnornas roller
  • Ping

    Tack för bra input! :) Det verkar som att de flesta tycker att tärnans uppgift är att stötta innan och under själva vigseln, gott så, det ska jag tänka på. Mina vänner har alla frågat vad vi vill ha hjälp med inför bröllopet, så de är nog inte helt främmande för att hjälpa till lite ändå. Min tanke är att vi kan dela ut 1-2 enklare uppgifter per person (familj + tärnor) totalt under dagen, så att det inte blir för mycket att tänka på för var och en utan man får tid att vara just gäst. Vi kommer även att ha en typ av bröllopskoordinator som sköter köket och serveringen och som i min uppfattning tar det största ansvaret för att allt rullar på.

    Jag har haft funderingar på att be en av tärnorna att vara toastmadame tillsammas med en av min sambos vänner, men det kanske är ett för betungande ansvar i kombination med att vara tärna?

    Jag tror min ursprungsfråga egentligen riktar sig mer mot vad man typiskt behöver hjälp med under bröllopshelgen? (om så av tärnor, toastmaster/madame, eller familjemedlemmar) Glad

    Ni som gift er, var det något ni glömde delegera på förhand som ni önskat att ni bett någon att ansvara lite extra för? Sånt som man i förväg kanske tänker sig sker lite av sig självt men som i praktiken kan behöva någon som styr upp?

  • Ping
    ThereseV skrev 2013-09-24 12:00:47 följande:
    Vi hade två toastmadams som fungerade som allt-i-allo ihop med ena marskalken. Dom hade stenkoll på allt och fixade alla småsaker som dök upp. Vi hade inte klarat oss utan dom, så jag rekomenderar starkt att ha ett par personer som har någon form av huvudkoll under dagen (behöver inte vara samma som toastmaster) , även om man har fler som hjälper till. Våra tärnor hade inte kunnat ha några sådana uppgifter som behövde skötas innan festen eftersom dom var med oss hela tiden, så jag hade nog satt någon annan som toastmaster. Även om dom bara ska hålla i talen på middagen så kan det komma in saker i sista minuten som behöver planeras in. 

    Störta missen vi gjorde var att sambon glömde ge instruktioner till bartendern. Det resulterade i att dom började hälla upp välkomstskålen direkt när första gästerna kom till lokalen (ett par minuters promenad från kyrkan) så vi fick stressa dit. Vissa gäster hann dricka upp och han hällde dessutom i alldeles för mycket per glas och barnens dricka öppnades aldrig. Det gjorde att det alkoholfria tog slut och att glasen inte räckte, så min pappa fick skåla ur en platsmugg (trots att vi hade jättemånga vinglas) Lite surt. Så se till att bartendern har koll om ni har en egen, för det är tydligen inte så lätt:P 
    Tack, precis den sortens tips jag är ute efter :) små saker som inte är direkt jobbiga men som kan delegeras så det inte bli pannkaka. har för övigt varit med om nästan samma sak, när brudparet kom från fotograferingen var välkomstskålen i princip uppdrucken för de flesta, och fanns ingen påfyllning...
    Alyllyra skrev 2013-09-24 15:21:02 följande:
    Så vi delade upp ansvaret på ganska många personer så att ingen skulle känna sig överväldigad. Min makes mamma har annars lätt för att ta på sig för mycket :)
    precis så tänker vi också. Ingen ska behöva slita hund, men om alla hjälps åt men någon uppgift under dagen/kvällen borde det kännas OK att hjälpa till lite. Koordinatorn tillsammans med Toastmaster får hålla i det övergripande och ha lite checklistor.

    Tack alla för alla bra tips! Tar gärna emot fler kloka idéer :)
Svar på tråden Tärnornas roller