• Chicita

    Tärnornas roller

    I tärnans roll ingår att komma till vigselplatsen på angiven tid för bröllopet eller gärna lite innan, klädd enligt klädkoden (eller om brudparet har krav på färger och modeller - i kläder som brudparet köpt).
    Sen går man in tillsammans med brudparet och prästen (oftast efter dom) och står framme i koret lite vid sidan av och möjligtvis håller buketten under ringväxlingen.
    Sen går man ut tillsammans och... tja där tar plikterna egentligen slut Flört 

    Om man vill att det ska ingå arbetsuppgifter som att skjutsa, delta i aktiviteter eller rena arbetsuppgifter så ska man vara riktigt noga med att specificera dessa (som du ju också säger).
    Men jag skulle nog hellre kommit överens med tärnorna om vad dom vill hjälpa till med och om det är ok för dom att göra sånt - än att säga "jag vill ha dig som tärna, här har du ett papper med uppgifter jag vill att du ska utföra, är det ok eller vill du hellre vara gäst?" 

  • Chicita
    osa skrev 2013-09-26 15:41:27 följande:
    Alla skriver att tärnornas egentliga roll bara är vid kyrkan....  Min fråga är då, förutom att det kan vara "snyggt" med ett brudfölje, varför väljer man att ha tärnor??  Jag har alltid innan jag läste den här tråden trott att tärna är något man har som stöd och hjälp självklart under hela dagen men även under större delen av planerandet innan såsom klänningsprövningar och div. annan planering. För mig känns det som ganska mycket "pengar i sjön" för att stå för ett par av mina vänners klänningar och övrig outfit på vår dag om det ända som skiljer dem från övriga gäster är att de står och syns i kyrkan....Berätta gärna hur ni motiverar valet att ha tärnor :)              
    Ja det är det som är tärnans uppgift enligt tradition.
    Det är en tradition som går tillbaka till Medeltiden då tärnorna var med för att förvilla eventuella angripare på vägen till kyrkan så att bruden förhoppningsvis kom fram oskadd och inte blev bortrövad eller dödad. Man spred helt enkelt risken för det liksom. Och om nu olyckan skulle ske så kunde någon av tärnorna ta brudens plats Tungan ute 

    Sen brukar man ju oftast välja sina närmaste vänner till tärnor, eller sin syster eller liknande. Och dessa är många gånger intresserade av att göra alla dom här sakerna som att hjälpa till innan eller efter. Kolla klänningar, klippa och klistra inbjudningar, placeringskort mm mm.

    Men om man nu absolut vill att det ska ingå i deras uppgifter (att man tror att det ska vara så) så är det bra om man pratar om det innan. Alltså typ:
    "Jag hoppas att du blir min tärna, att du hjälper mig med pyssel, kolla klänningar och kanske duka kvällen innan om det är ok?"

    Betala deras kläder behöver man inte om man inte har massa åsikter om hur dom ska se ut. Och även då kan det hända att tärnorna säger att dom kan stå för kläderna själva. Glad 
    Tärnor och marskalker ska matcha klädkoden för bröllopsgästerna egentligen så om man inte har krav på att dom ska ha en viss färg, en viss modell osv. Tja då kan dom göra som alla andra gäster att ta något som matchar klädkoden och dyka upp i tid för vigseln...

    Största anledningen till att man har tärnor och marskalker är väl för att man vill dela dagen med någon och att det är ett litet hedersuppdrag. Man vill liksom visa att personen/personerna betyder mycket för en och att dom är så viktiga att man vill att dom är en del av ens bröllopsdag. 
Svar på tråden Tärnornas roller