• Chicita

    Varför är man så negativa till äktenskapet och kärleken?

    I dagsläget med alla skilsmässor (statistiken säger ju att 50% skiljer sig - och det rätt snart efter bröllopet) så tror jag att de flesta runtomkring en är försiktigt optimistiska, eller snarare lätt pessimistiska bara för att dom inte vill bli känna att dom hetsade er in i något som kostar massa pengar om det sen kanske ändå går åt skogen längre fram.
    Det är nog alltså en liten skyddsreaktion.

    Precis som man kan skydda sig genom att säga att "Nja det verkar inte så kul där, men det var ju billigt" om man bokar en sista minuten till ett ställe man inte varit på och som ser lite halvtrist ut på bilderna - men hade värsta reapriset så man inte kunde motstå Tungan ute 
    Det är väldigt många som tänker så här, dom tar liksom ut sorgerna i förskott, för dom menar att när det väl händer sen så är dom inte så ledsna eftersom dom förberett sig mentalt.

    Jag har en vän (eller snarare föredetta vän eftersom jag håller på att fasa ut henne) som altid tar ut sorgen i förskott.
    När hennes mormor började bli gammal och sjuk så började hon sörja hennes kommande död nästan ett helt år i förskott och hon ville inte åka och hälsa på mormor på vårdhemmet för hon var rädd att hon skulle börja gråta när hon såg hur sjuk mormor var.
    I praktiken gick hon alltså miste om nästan ett helt år som hon kunde haft med sin mormor.

    Jag är snarare tvärt om, jag är en obotlig optimist. Men jag har också en stark känsla för logik och realitet. Så jag far inte ut i det blå sådär som många optimister gör Flört 
    Utan för mig är det snarare "jaha mormor är sjuk, då måste jag ju träffa henne så mycket jag kan innan hon försvinner" (om det nu hade varit min mormor).
    Personalen på vårdhemmet där min mamma låg sista tiden kunde se rätt chockade ut när jag och mamma skämtade om hennes situation och sjukdom. Tungan ute 
    Hon var ju sjuk och skulle dö... det var ju inget att skämta om liksom tyckte dom... Men varför ska mamma ligga och bara tänka på att hon ska dö? Det är väl bättre att skämta om att hon är trött för att hon har varit ute och raggat på gubbarna i korridoren på nätterna, eller något annat som passade in just i situationen som var.

    Nu svävade jag ut lite utanför bröllopsämnet, men det var mest för att belysa det här med hur folk ser på framtiden. Skyddar dom sig från sorg genom att försöka räkna med att det ska gå åt H-vete så att dom kan bli glada om det inte gör det?
    Det kanske är här skon klämmer liksom... Glad 

  • Chicita
    darkHorse skrev 2013-07-23 23:29:03 följande:
    Det här tycker jag är roligt! Jag har  någon gång läst om, men hittar inte just nu, statistik som talar om hur många av de människor som gifter sig som har livlånga förhållanden. Har för mig att det var ganska många ändå, och att en del människor som gifter sg både 3 och 4 gånger drar upp statistiken. Tydligen varar ett äktenskap i snitt i 25 år:
    www.scb.se/Pages/Article____358938.aspx
    Tja men nu var ju inte min poäng bara just det här. Och jag hoppas att de som nu kanske blir sura för att jag har skrivit just det där - läser hela mitt inlägg också.
  • Chicita
    darkHorse skrev 2013-07-24 11:41:01 följande:
    Jag antar att du menar att man ska göra det bästa av situationen vare sig äktenskapet håller eller ej? Det håller jag helt med om, tror man missar mycket i livet om man inte satsar. Sedan tycker jag att det är bättre att man skiljer sig än att leva i ett olyckligt äktenskap.

    MEN, jag tycker det är roligt om man kan knäppa olyckskorparna på näsan och påpeka att tex. 75% av de människor som någon gång gifter sig lever i ett livslångt äktenskap eller liknande (påhittad siffra). Eller att samboförhållanden tar slut oftare så att man ökar chansen att hålla ihop genom att gifta sig ;)
    Läste du hela inlägget eller slutade du efter första meningen? Flört

    Jag skrev om anledningen bakom att vissa uttalar sig som dom gör. Alltså varför vissa kommer med sådana kommentarer.
     
  • Chicita
    darkHorse skrev 2013-07-24 12:58:00 följande:
    Jag har läst hela inlägget, både två och tre gånger. Men valde att kommentera på att det här med statistik kan vinklas på flera sätt. Däremot förstår jag det som att dina första två stycken hndlar om skyddsmekanismen bakom kommentarerna. Att ta ut sorg i förskott gör att man inte blir lika sårbar. Sedan handlar de tre sista styckena om att man då missar en del av potentiell glädje och att du föredrar en optimistiskt syn. Jag tolkade då in ett budskap om att du tyckte det var bättre att nnjuta av det så länge det varar, men det kanske var att läsa in för mycket.
    Jo men statistiken var inte huvuddelen i mitt inlägg och det tyckte jag var rätt tydligt. Därför när du citerade bara just det, så blir det lite snedvridet. Jag förstår din poäng med statistiken och tycker att det är en bra poäng. Men det har väldigt lite med mitt inlägg att göra om man ser till helhelten. Och jag hoppades att andra skulle läsa hela inlägget som du delciterade och inte bara dra slutsatsen att jag var en elak gnällkärring som tyckte att statistiken är så dålig att det inte är någon idé att gifta sig Flört

    Att "njuta så länge det varar" känns lite som att "äh det håller så länge det håller och sen är det bara att göra slut". Och det är inget jag tycker. Ett förhållande kräver jobb oavsett om det är ett äktenskap, sambos, tonårskärlek eller vänskapsförhållande...
    Men det är ingen idé (för mig) att ta ut några sorger i förskott. Sorger kommer förr eller senare till alla. Men om man ska oroa sig för det innan det händer så missar man så mycket av glädjeämnena under tiden Glad
  • Chicita
    darkHorse skrev 2013-07-24 13:25:33 följande:
    Då förstår jag lite mer. Det kanske hade varit tydligare om jag hade citerat resten av ditt inlägg med en tumme upp, för jag håller med men har liksom inget att tillägga. På den första delen däremot kände jag att jag hade en kommentar. Jag tycker nog inte att njuta så länge det varar motsäger att man jobbar på förhållandet, snarare tror jag att det har större chans att hålla om man går all-in och låter det brista eller bära :)
    Då är vi på samma bana Glad
  • Chicita
    jeanettejohansson skrev 2013-07-24 14:37:39 följande:
    Jag läste lite statestik på statistiska centralbyrån. Glädjande nog så upptäckte jag att dom som gifter sig när dom är 30 år har mkt högre chans att hålla ihop än dom som gifter sig tidigare (innan 27år är statestiken bara sorglig).Så nu känner jag mig glad över att vara en "gammal" brud ;) Men Statestik är ju bara statestik! Om man gifter sig när man är 25 år så kan det ju gå bra iallafall :) Några par håller ju iallafall så om det känns rätt så ska man ju inte avstå bara för att statestiken är emot en :)  Samma sak med skilsmässostatestiken.. Beslutet om skilsmässa är ju faktiskt något varje par bestämmer själv.   
    Det här är en liten del av min poäng (om man läser hela första inlägget från mig Flört)

    Den som försöker skydda sig från att bli besviken säger "det är 50% chans att det blir skilsmässa, så det är ingen idé att lägga pengar på att gifta sig". Och därför kanske denne också kommenterar andras kommande bröllop på det sättet. Helt enkelt för att dom har en pessimistisk synvinkel

    Den som är optimist säger istället "det är 50% chans att det håller livet ut, alltså är det väl värt chansen och om man bara jobbar på förhållandet så ska vi/ni vara i den del som har ett livslångt äktenskap". 

    Det går alltid att hitta en positiv vinkel om man letar efter en.
    Men för den som är en utpräglad pessimist så är det inte ett alternativ. Dom ser bara alla olyckor och allt negativt som kan hända och så går dom och oroar sig över det och dom delar gärna med sig av sina korpsvarta förutsägelser.
    Men man behöver ju inte lyssna på dom Flört 
Svar på tråden Varför är man så negativa till äktenskapet och kärleken?