• Marione

    Är det okej att bjuda några barn med inte alla?

    Vi har lite samma funderingar. Vi kommer nästa sommar att ha 3 barn i åldrarna 1-7 år. Saken är den att många familjer umgås vi med som helhet i stort sett alltid, dvs barn och vuxna tillsammans. Det är barn i våra barns åldrar. Sedan har vi ett par vänner som har barn i tonåren, och de barnen umgås vi inte alls med och har knappt träffats och där känner vi att vi vill bjuda enbart de vuxna. Problemet är att vi vet redan nu att en familj kommer att sätta sig på tvären om de inte får ta med sin tonårsdotter. Men det är ju de vuxna som vi vill ha med och inte deras dotter. Vad är ok och inte ok? 

  • Marione

    hedvig skrev 2013-07-21 13:20:30 följande:Lite som att gästerna vars barn är där är "viktigare" och kan undantas regler.Fast jag kan faktiskt känna att vissa barn är viktigare än andras eftersom jag känner dem och har en relation till dem. (Lite klumpigt uttryckt, men ni kanske förstår logiken). Jag kan förstå att mina barn inte är välkomna överallt jämnt och ständigt och skulle kunna se skillnaden på om tex vissa åldrar av barn är inbjudna men andra inte. Vi vill gärna bjuda de barn som vi umgås med och alla de är rätt små medan de större tonåringarna inte är en del av vårt umgänge samt inte behöver barnvakter osv. Sedan är det så att de mindre barnen droppar ju oftare av lite tidigare än tonåringarna. Jag vet inte heller om jag klassar personer i 14-18 års ålder som barn heller faktiskt i den bemärkelsen. I den åldern måste ju föräldrarna kunna göra saker utan att alltid ha med sina ban. Jag funderar på att ha ett klart mindre bröllop för att undvika detta "problem". Personligen skulle jag inte ta illa upp om mina barn inte var medbjudna till en fest eller liknande om det är så att det är enbart vi vuxna som har en relation till de som håller i festen. Sedan tycker jag att man måsta kunna ha lite perpektiv på hur nära man står ett eventuellt brudpar när det kommer till att få ta med hela familjen eller om det är enbart de vuxna som är bjudna.   

  • Marione

    Jag börjar bli otroligt less på denna barndiskussion faktiskt. Att det ska vara så jäkla svårt att lämna sina barn hemma eller hos barnvakt ibland. Personligen frågar jag ALLTID om det är ok eller inte om man får en inbjudan till något innan jag tar med mig mina barn, även om det är en fika på stan, en enkel grillning eller ett bröllop och kan dessutom inse att det ibland finns plats för vissa barn men inte alltid mina. På ett bröllop som inte är anpassat efter barn kan man inte ha 20-25 barn om det inte finns barnvakter inhyrda. Vi kommer att anpassa bröllopet som vi ska ha nästa år så att barn kan vara med, men vi kommer även att be våra gäster om att efter ett visst klockslag försöka skaffa barnvakt. Jag vet att min bästa kompis och min ena syster kommer att göra så iallfall.

  • Marione

    Vi som har funderingar på att bjuda vissa barn och inte andra gör knappast den uppdelning beroende på hur väluppfostrade barnen är eller inte är (eller andra egenskaper hos barnen som gör att de orkar med en lång fest). Vi har valt att ha med barn i de lägre åldrarna men undanta tonåringar från vår fest eftersom vi anser att där kan de vuxna faktiskt gå på fest utan sina barn utan att det borde göra något, inga barnvakter behövs, vi känner dem inte osv. Det beror alltså inte på vad vi anser om de enskilda tonåringarna. Angående vuxna så anser jag att det går att prata med dem, personligen kommer jag att få ha ett samtal med min far angående spriten tex och min sambo med en av hans kusiner. Men att ha ett sådant samtal med min sambos bror angående uppförandet hos hans 8-åriga dotter gör man inte. Det är upp till honom att ha koll på henne, just för att hon inte är vuxen och han är hennes förälder.

Svar på tråden Är det okej att bjuda några barn med inte alla?