Inlägg från: Anonym (Nykteristen) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Nykteristen)

    Alkoholfritt bröllop?? Råd önskas

    Hej! 

    Jag och min blivande man har funderat över att ha ett alkoholfritt bröllop. Dels dricker vi i princip aldrig alkohol själva och då skulle det kännas konstigt att servera en massa alkohol på bröllopet. Och dels finns det vissa ingifta släktingar som är alkoholister. Hans föräldrar är nykterister så det talar även för att ha det alkoholfritt.

    Men. När jag berättade det här för min pappa och hans fru så blev de nästan chockade. De tyckte att det skulle vara jättekonstigt utan alkohol eftersom man ska tänka på gästernas trivsel (och att maten tydligen smakar bättre med alkohol).

    Vad tycker ni? Vad ska jag svara mina föräldrar när de proppsar på alkohol? 

    Vi kommer ha buffé med mycket vegetarisk mat. Har någon tips på alkoholfritt alternativ som kan vara lite extra festligt? Gärna tips på alkoholfri välkomstdrink.  

    Tacksam för svar 

  • Svar på tråden Alkoholfritt bröllop?? Råd önskas
  • Anonym (Nykteristen)

    Å tack för tipset på drycken! :)  

    Vi kommer ha ett väl genomtänkt upplägg just för att det ska bli trevligt ändå. De fester som vi har haft tidigare har varit väldigt uppskattade trots lekar och alkoholfritt och jag tror att det är som Chicita att det inte är alkoholen som styr om det är trevligt eller inte. Dock har inte min pappa varit med på dessa så jag tror att det är därför han blir osäker på hur det kommer bli på bröllopet. :) 

  • Anonym (Nykteristen)
    afturelding skrev 2013-05-26 12:36:01 följande:
    Det där låter ju nästan som oss!

    Vi är nykterister båda två själva, och vill verkligen inte servera alkohol. Och så kommer det blir. Vi ska även ha vegetarisk mat.

    Att din far med fru tycker att det är konstigt är egentligen inte förvånande, eftersom att alkohol är en så stor social sak och djupt rotat i vår kultur. Men att gästerna inte skulle trivas är ju ett väldigt beklaglig sak att påstå egentligen, för vuxna människor bör faktiskt inte behöva alkohol för att trivas. Och det finns jättemånga alkoholfria alternativ som gör maten god! Min mor sa ungefär samma sak när vi berättade om vårat val, men ärligt talat vet jag inte varför hon blev förvånad. Hon vet ju att ingen av oss dricker. 

    Vi ska servera Nigrum (vinbärsmust som säljs på systemet, dock 0.5% i den, men vi ska dessutom blanda ut den med juice). Och äppelmust är också gott. Ta en tripp till systemet och prova ut lite drycker :) 100% blåbär har jag också hört gott om.

    Till brudskålen ska vi servera Jordgubbsvin, som vi tycker är sådär lagom söt. Men vi ska ha fläderblomsbål under festen, det kanske kan vara ett alternativ till välkomstdrink? Flädersaft med frusna hallon i, och citron om man vill det.
    Jo det är sant att alkohol är djupt rotad i vår kultur.  Får jag fråga vad ni svarade din mor? Gav ni henne några skäl eller argument för att bröllopet blir alkoholfritt? Min pappa kan verkligen inte förstå och därför tänkte jag om man kunde förklara på något trevligt sätt. 
  • Anonym (Nykteristen)

    Tack för alla svar och tips! 


    Anonym (Orolig för fylla) skrev 2013-06-03 15:21:04 följande:
    Vi ska servera alkohol på vårt bröllop, jag och min färstman dricker alkohol, och 99% av gästerna också, då inga konstigheter där. Men jag dricker väldigt måttligt med alkohol och blir väldigt obekväm i umgänge med fulla människor. Det är många gäster på vårt bröllop som inte kan dricka med måtta, som alltid blir för fulla och det gör mig så otroligt nervös. Kan folk hålla sig på ett bröllop tro?

    Vi har funderat på hur vi kan hålla ner alkoholkonsumtionen och kommit fram till:
    * Vi serverar en utspädd fördrink, typ bubbel med flädeesaft eller något liknande så det inte blir lika starkt (blir ju vin till maten sen och just vin ÄR ju faktiskt väldigt starkt)
    * Serveringspersonalen kommer att hålla koll på vinåtgången och hälla upp halva glas under middagen
    * Ha bra alkoholfri alternativ och presentera dem som en självklarhet, inte bara "vin eller öl". Man ska inte behöva skämmas för att man inte dricker alkohol
    * Till middagen bjuder vi på vin och öl, men till festen är det bar med vanliga "bar-priser"

    Observera att detta är inte för att vara snåla, det är för allas trevnad, även de som inte klarar av att sätta gränser för sitt egna drickande.

    Vad tror ni?
    Vi funderade (innan vi tog beslutet om att ha alkoholfritt) att servera en viss mängd alkohol. Jag tror att dina punkter för att hålla nere konsumtionen är bra. Kan bara tillägga hur vi hade tänkt. Vi ska ju ha buffé och funderade då på att ha goda alkoholfria drycker på bordet för att visa att det är normen för oss. Men sedan ha ett bord bredvid buffébordet där man kunde ha en liten "vin-buffé". Då kunde de som ville dricka vin få det men att det är mer lättåtkommligt med den alkoholfria drycken och jag hade en förhoppning om att om den alkoholfria drycken finns mitt framför näsan, på armslängds avstånd så tar man spontant den. 
    Ni kommer ju att ha serverande personal som håller koll på gästerna, men kanske även ni kunde ha alkoholfritt på bordet som hela tiden fylls på så blir det lättare för folk att välja det, eller att välja "varannan vatten".
    Annars har jag sett andra som bjuder på ett glas till middagen. Så kan man ju också göra om man vill hålla nere konsumtionen. :)

     Lycka till!
Svar på tråden Alkoholfritt bröllop?? Råd önskas