Inlägg från: passionsblomman |Visa alla inlägg
  • passionsblomman

    Jag hjälper er med frågor och funderingar kring blommor :)

    Chicita, färglära är en av grundpelarna i floristutbildningen. Åtminstone var den det i min. Det är naturligtvis lika viktigt som att en frisör, inredare, trädgårdsdesigner eller klädbutiksinnehvare har koll. Och det har de inte alltid. Jag har fått idiot-råd i klädaffären likväl som av make-upartister om amn säger så.

    Däremot är det intressant ibland i branschen, att lyssna på hur folk beskriver färg-både florister själva och kunder. Det råder högst individuella uppfattningar om saker och ting ibland.
    Det finns massor av florister-det bara sprutar ut från gymnasierna numera, (jag har lite svårt att fatta vart alla kompetenta och behöriga lärare kan ha kommit ifrån så snabbt...) och blommor kan man handla ta mig tusan överallt. Men skickliga hantverkare, med koll på vad de gör från A till Ö, är det inte lika gott om. Det är därför jag alltid, alltid säger att man ska leta reda på en florist man känner att man får förtroende för, en man känner att man lirar med, som fattar vad man menar-även om man förklarar dåligt enligt branschspråk, och som kan sitt hantverk.

    Jag hoppas att det finns en framtid för vår yrkesgrupp, mer än att bara kränga tulpaner billigast möjligt, och att folk i gemen ska förstå att det är skillnad på binderier som brud och begravning, och att det ska finnas en efterfrågan på just den sortens arbeten även i tiden av "herregud, gör buketten själv, vet blir minst lika snyggt och myyyyycket billigare", men det ser ganska tufft ut.


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman
    Flixon skrev 2013-05-26 13:41:09 följande:
    Hej! Passar på att ställa en fråga här, även om det inte är brudbuketten jag funderar över så är det blommor i alla fall.. :)

    Vi tänkte ha låga buketter med vita rosor, lavendel och mycket grönt på borden. Men kan vi ställa fram det redan dagen innan, när vi gör iordning lokalen? Eller trivs de bäst i ett kylskåp dygnet innan?
    Jag tar mig friheten att svara på den här, -hoppas du inte tar illa upp TS att jag lägger mig i tråden: Inga problem! Gör klart allt du kan kvällen innan! Det är bara om det är blommor som inte är vattenförsedda som det behöver göras samma dag. Har blommorna tagts om hand väl med fina snitt, rent vatten och de är av bra kvalité, så står de hur fint som helst i sina vaser. Dessutom hinner de slå ut mer i rumstemperatur än i kyl. Om man däremot av något skäl inte vill att de ska öppna sig, så är kyl bättre. Tulpaner är ett exempel på en sådan blomma som man kanske vill hålla lite knoppigare.
    Men, kolla allergier innan du tar lavendel i dina bordsarr!
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman
    Vichy skrev 2013-05-26 20:16:14 följande:
    Okej! Nej jag har ingen aning om blommor, kan ingenting verkligen. det enda jag vet är som sagt färgerna.. Vilka blommor skulle du rekomendera? 
    Storlek vet jag inte heller än eller form....

    Vi gifter oss först nästa sommar.. 
    En bukett kostar inte utifrån färg, utan beroende på material plus arbetstid. Jag tycker du har en bra utgångspunkt i att du vet färgskalan. Det du sedan behöver göra, är faktiskt att träffa en florist live så att säga. Den person som får se dig i verkligheten, föra en dialog, lyssna in vad för stil och helhet ni ska ha på ert bröllop liksom du själv som brud, med klänningsval och hela killivitten-DEN personen är det som ska och kan hjälpa dig att hitta fram till form, känsla och stil på buketten. Storleken på buketten ska avgöras utifrån hur du själv kommer att se ut med klänning och allt-och där är det också lättast att samråda med din egen florist. Och utifrån vad du har för budget kommer ni också fram till vad för material som är läpligt för just din unika bukett. Jag tycker helt ärligt att det blir lite bakvänt när man försöker komma fram till de här sakerna på nätet utan floristen-det är mycket lättare för den florist som ska göra arbetet att ge de här råden än för någon som faktiskt inte alls ser individen.
    Du kan lika gärna få en brudbukett i rosa toner för runt tusenlappen som en i rosa för det tredubbla.
    Det viktiga är att du känner dig trygg med din florist och får förtroende-du behöver inte kunna ett smack om blommor,det behöver man aldrig utan det är floristens jobb.
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman
    Maria466 skrev 2013-05-26 20:20:27 följande:
    Skulle så gärna vilja ha gullvivor och liljekonvaljer i min brudbukett och ev rosor (inte bestämt mig för det sista än). Men har för mig att gullvivor är fridlysta så jag undrar om jag måste "tänka om"
    Förutsatt att du gifter dig när de blommar i natur/trädgård behöver du inte tänka om-ifall du bor i det landsakp där de inte är fridlysta-de är inte fridlysta överallt, så kolla upp vad som gäller dä du bor. Däremot finns de inte som snittblommor, och dessutom är det ju lite olika med hur våren slår till som vi märkt det här året inte minst. Alltså kan du behöva vara öppen för andra lösningar utifrån hur våren blir ditt bröllopsår.

    Sorry, nu lägger jag näsan i blöt igen här i tråden...Skäms
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman
    Katjaknas skrev 2013-05-27 00:31:42 följande:
    Okey... Trodde inte att de fanns här i Sverige, jag har fått hjälp av en kusin i Libanon men det är ju toppen om dom finns här i Sverige:)Du har möjligtvis inte någon bild eller hemsida att hänvisa till så att jag kan kika på dom? Jag har fått en bild från min kusin också nämligen...Vi gifter oss den 3:e augusti!Tack för att du tar dig tid/Katja      
    Ta reda på det latinska namnet på blomman du söker-det är den bästa förutsättningen att hitta rätt. Tacka vår vän Linné för det! Blommor handlas med internationellt och språket man gör det på är latin.  Om du själv googlar Aster (och bilder så bör du få många träffar. Aster är nämligen ett helt släkte av blommor-ordet kommer av det grekiska ordet för "stjärna" och syftar till blomformen. Det finns massor av olika astrar!
    De astrar man ser i Svenska snittkylar, dyker upp på sensommaren och är ofta svenskodlade, säljs i bunt och är en färgglad och billig blomma, tacksam att dekorera med alltså.
    Samtidigt hör vår "svenska" Prästkrage till astersläktet, så allt beror ju i slutänden på hur viktigt det är för dig att hitta en specifik aster. http://sv.wikipedia.org/wiki/Astersl%C3%A4ktet 

    Blommor har heller ingen egentlig nationalitet, utan dyker upp världen över beroende på växtbetingelser-väldigt mycket av sådant vi upplever som "Svenska sommarblommor" har genom tiderna hamnat här via klosterträdgårdar, fåglar, hadelsmän och så vidare. Blommor vi ser i snittkylen växer vilt någonstans i världen-men exakt var är ju svårt att ha djupgående kunskap om från land till land. Jag gillar kuriosa och att lära mig små bitar om hur blommor i olika länder har olika symbolvärde och vad man ger varandra, när de används osv-men det är verkligen sådant som får betraktas som pluskunskaper och sådant man råkar ramla över med åren.

    När jag tänker på Libanon, tänker jag på exotiska fruker och träd, som borde trivas i så varm miljö, som oliver tillexempel. Jag kan ha helt fel, men låt oss ta oliv som exempel iallafall.
    Om du breddar din önskan om symbolik lite, så skulle du kunna använda olivkvistar (går fint att beställa som snittgrönt) i era bordsdekorationer och vara tydlig i greppet du tar i dukningen. Dutta inte, utan välj en sak som ska tala och att i så det  märks. Jag tänker också på liljor när jag hör "libanon"-kolla med dina bekanta ifall inte det är en ganska vanlig och omtyckt blomma? Jag tycker man ser den ofta i arrangemang när man ser bilder ifrån den delen av världen?
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman
    Sudditjuven skrev 2013-05-27 00:05:23 följande:
    Visst var det kvistrosor man ska kunna använda "istället för" pioner? :) Och ser det väldigt endimensionellt med enbart vita blommor?
    Det brukar vara rosor med "gammeldags" utseende som exempelvis Davis Austin-rosor man pratar om som alternativ när man är ute efter samma känsla som i fluffiga pioner. Det finns både kvistrosor och enstjälkade av den typen. Kvistrosor har lika många olika utseenden som de med bara en stjälk.
    Det behöver inte alls bli endimensionellt med enbart en färg i en bukett-men det är då viktigt att man arbetar med skillnader i textur, form och storlek i sina material om man är ute efter att bygga en spännande helhet som känns tredimensionell.

    Annars är Dahlior en blomma jag alltid nämner när någon vill ha pionkänslan.
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman
    Maria466 skrev 2013-05-26 20:50:23 följande:
    Ah, så d går att få tag i hos florist? *Lycka*Flört 
    Gullvivan betyder så mycket för mig. Den får mig att känna mammas närvaro då vi sjöng "Där gullvivan blommar" på hennes begravning i februari 2011
    Nu blir jag ju lite av en glädjedödare här, men jag tror inte du ska hoppas på att hitta gullvivor i handlen den tiden på året. De gånger du hittar primula (som gullvivor hör till) så är det som sagt på kruka-och å är det tidig vår.
    Som snitt har jag aldrig sett den-och med tanke på dess dåliga vasliv (att den vissnar fort) tror jag inte det kommer att hända heller.
    Däremot kan man köpa primula (av många olika slag) i handelsträdgårdarna och då kan man ju ha turen att det finns blommande stänglar på dem. Dock är juni sent-gullviorna blommar för fullt just nu där jag bor, och då är det ändå sen vår.
    Om jag vore du, skulle jag se mig om där jag bor, kolla in om någon granne verkar ha gullvivor i sin trädgård och faktiskt knacka på och fråga om du kan få köpa några stjälkar när det är dags-jag tror faktiskt det är din bästa chans, även om du givetvis också kan be din florist hjälpa dig att kolla.
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman
    Madicken skrev 2013-05-27 22:56:53 följande:
    Hej, har läst i tråden för att snappa upp lite tips, och nu satte jag vinet i halsen!!!
    Menar du att pioner inte finns i augusti??? Herrejösses nu måste jag alltså släppa tanken på att ha det på vårat augustibröllop.. Rynkar på näsan 
    Ja, det måste du. Säsongen för pioner är under vårvinter och nu. Redan i juli börjar det vara sent. Det är iofs så att säsongen blivit något längre de senaste åren, men det är mer troligt att det inte finns än att du lyckas få tag i dem-och får du det, så kommer de att kosta väldigt mycket mer än nu, och kvaliten är inte bra.
    Titta på Dahilor, austinrosor och hortensia som exempel på blommor där du kan bygga samma känsla i helheten.
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman

    Förutom det Sara redan sagt om möjligheterna att bygga en bra form med en sk "handbunden" bukett (ibland kallas den "lösbunden" och inget av orden är egentligen optimalt, men betyder alltså "utan hållare" i teknisk bemärkelse.) vill jag gärna tillägga ett par saker:

    Det har blivit en trend med dessa buketter med själva stjälkarna som "handtag". jag är 100% säker på att det mest beror på att man fått infon att det är billigare. Jag tcyker det är lite synd på själva hantverket och resultatet, eftersom väldigt många av de buketter jag ser är otroligt mycket klumpigare, tyngre och  otympliga än de skulle varit i en hållare eller gjorda i stiftteknik. Faktiskt ofta skitfula dessutom.
    När man lär sig brudbinderier i utbildningen, är det inte spiraltekninken som i presentbinderi man jobbar med och när jag började jobba var det fortfarande sällsynt att bunta ihop massor av blommor till en tät kvast och sedan stå med ett "handtag" av stjälkar som bruden knappt når runt med fingrarna.

    Det är också rent oekonomiskt många gånger, eftersom färre antal blommor skulle räckt om man kunnat placera ut dem i en hållare, jobba med luft (som är gratis) och dessutom få en lättare bukett som har en helt annan balans i handen. Även när den ska vara kompakt och rund.
    Förutom det, så hålls blommorna vattenförsörjda i en hållare vilket också kan vara en fördel.
    Så jag tycker ni ska diskutera det här med tekniken med er florist närmare vid beställning istället för att definitivt ta ställning till det själva i förväg. Det kan ju tilläggas att det finns gott om andra tekniska lösningar för både helhet och detaljer, och jag tror nog att det är bäst att lämna dem till hantverkaren-prata om hur resutltatet ska kännas istället!
    Varje bukett har sin bästa lösning--och det är troligt att floristen har något att tillföra där. Om den är duktig.


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
Svar på tråden Jag hjälper er med frågor och funderingar kring blommor :)