• magicadespell

    Nej till att vara Toastmaster då respektive ej är bjuden.

    Hej!
    Min blivande man skulle varit Toastmaster på en väns bröllop senare i år. Jag blev dock inte bjuden och av den anledningen tackade min blivande nej till att medverka på bröllopet . Han kan dock tänka sig att gå på vigseln då den äger rum i kyrkan.

    Jag har inte försökt att påverka honom och detta är enbart hans beslut. Paret blev givetvis ledsna över beskedet och ansåg att vi hemlighållit vår relation och av den anledningen inte bjudit mig. Hemlig i den bemärkelse att min blivande inte umgås särskilt mycket med paret som ska gifta sig.

    Personligen anser jag att man alltid bjuder med respektive, det är inte min sak att avgöra vem min vän väljer att leva sitt liv med. Vad anser ni om det hela? Jag är medveten om att man SKA respektera om man inte blir bjuden på ett bröllop, men par som är sambos, förlovade och på väg att gifta sig tycker jag viker från den normen och borde därför bli medbjudna.

     

  • Svar på tråden Nej till att vara Toastmaster då respektive ej är bjuden.
  • magicadespell

    Det är så skönt att få "bolla" med tankar och funderingar här på forumet. Jag anser också att Toastmaster ska få ta med sig sin blivande. I detta fall hade paret vänt sig emot min blivande och fortsatt och hävdat att vi hemlighöll vår relation. Det är ju ok att inte veta vilken status vi har men dom vidhöll att jag inte var bjuden. Den blivande bruden hade blivit ledsen och gråtit men nej jag var inte bjuden. 

    Jag har aldrig varit med om ngt liknande men varje erfarenhet lägger jag till samlingen av erfarenheter.

  • magicadespell
    NBFN skrev 2013-04-11 22:44:41 följande:
    Vad grät hon över? Alltså, egentligen... För jag kan inte tänka mig att man gråter enkom för att en gäst är missnöjd och ifrågasätter. Det känns som att annat kan ligga bakom... Och hur då hemlighållit? Har de inte vetat att ni är tillsammans och snart ska gifta er, eller hemlighållit som i att ni ännu inte hunnit träffas?
    Jag har ingen aning om varför hon grät, jag utgår ifrån att det var tungt för henne att höra att min blivande tackar nej till att vara Toastmaster och att dom nu behöver hitta en ny? Bra fråga! Dom vet om att vi är tillsammans, vi sågs på en tillställning i början av året men sa då bara hej. Varken jag eller min blivande har gått ut med att vi ska gifta oss men det är vår tanke, att gifta oss. Hemlighållit som i att Vi ännu inte hunnit träffas! Vi har minimalt med tid just nu tyvärr. 

    Ju mer jag funderar på det här ju märkligare blir det.  
  • magicadespell
    NBFN skrev 2013-04-11 23:03:48 följande:
    Ja, jag förstår att du tycker det är märkligt, för märkligt beteende är det, helt klart. Jag tycker i alla fall att din blivande gör helt rätt i att tacka nej, av principskäl. Skulle jag ha gjort alla dagar i veckan, för det där handlar om vett och etikett, och är man tillräckligt vuxen att gifta sig, då är man också tillräckligt vuxen att förstå sig på just vett och etikett.

    Se det så här, då vet ni vad dem går för, jag förstår att det är tufft för din blivande att det blir så här då det är en vän/kamrat till honom, men det kanske visar sig att det inte är någon större förlust. Eller, så gör ni helt tvärtemot när det är er tur, bjuder in dem båda, lite som "bara för att".
    Tack för dina kloka ord! Jag tänkte samma tanke, att bjuda in båda två. Mer vett åt folket!
  • magicadespell
    yavanna81 skrev 2013-04-12 10:50:23 följande:

    Utan att lägga mig i just den här frågan så vill jag bara säga att jag tycker inte alls det är jättesjälvklart att bjuda med partners på bröllop om man nästan inte känner dem och inte har så mycket kontakt i vardagen. Skulle hellre bli bjuden utan partner än inte bjuden alls och är det folk som inte umgås med min man ser jag inte varför han borde bli bjuden.


    Det beror på enligt mig om du väljer att hålla dig till vett och etiktten som i detta fall säger att jag ska få en inbjudan. Det är helt ok att inte bjuda med mig men då bör man också som blivande brudpar finna sig i att man får ett "nej tack". 
  • magicadespell
    dellelgarin skrev 2013-04-12 12:36:18 följande:
    För dig är det inte självklart för mig är det det, som vuxen skulle man väl aldrig fåför sig att bara bjuda ena delen av ett par, det är i min värld otrevligt och jag är glad att jag inte verkar känna en enda människa som skulle få för sig att bjuda på det sättet, och vem går på en sådan bjudning? Om folk medvetet väljer bort dej jag älskar skulle jag nog fundera på vad för typ av relation jag har med brudparet..
    Words!!!
  • magicadespell

    Fantastiskt med ert engagemang! Det är härligt att få vända och vrida på saker. Jag är tacksam för ALLA svar! Kyss

    Efter att ha funderat ytterligare på detta så kommer jag att tänka på ännu en sak och det är att det blivande brudparet inte alls tycks funderat på vad dom ska säga när respektive inte är bjudna och det ställts frågor om detta. Här intar dom en försvarsposition vilken kan tolkas som att dom är tvugna att försvara inbjudningskorten i stället för att förklara hur dom tänkt.

    Nu är jag säkert hård i min ton men blir jag på riktigt irriterad, hur svårt kan det vara att säga som det är? Man komplicerar till saker mer än nödvändigt och går till "angrepp" om vår relation. 

    Den jag känner med är min blivande man, som på riktigt tycker det hela är jobbigt. Jag kommer ihåg när han berättade om brölopet som något trevligt vi skulle gå på. Nu blev det inte så.

    Det har också nämnt saker till min blivande man om att han "borde ställa upp som toastmaster utan mig" och "jag skulleändå inte få det trevligt på bröllopet eftersom HON inte känner någon"....

     

  • magicadespell
    blacksugar78 skrev 2013-04-13 00:44:55 följande:
     Skärpning till er som tar det som en rättighet att också bli bjudna till ett bröllop fast ni inte känner brudparet. 


    Vett och etikett är  ju regler för umgänge människor emellan och kan givetvis skilja sig mellan olika kulturer och tidsåldrar. Dock är det fortfarande dåligt omdöme av brudpar att inte visa hänsyn till att bjuda med respektive, i synnerhet om dom vill att min blivande ska vara Toastmaster. Vet och etikett handlar om att visa hänsyn i sociala relationer och är en extermt viktig del av sin sociala kompetens.

    Det är OK att inte bjuda respektive men då bör man också förstå att några faler bort och tackar NEJ!


     

  • magicadespell
    Koyal skrev 2013-04-13 11:02:59 följande:
     Tror dock inte att hon kommer ha så himla roligt då hon varken känner någon annan där eller oss, sedan är marskalken med oss rätt lång tid under dagen.
    Nonsens! Vad är det för tråkig inställning? Det är er uppgift att ordna med bordsplaceringarna och hennes uppgift att vara socialt kompetent och se till att ha en trevlig kväll. 
  • magicadespell

    Till yavanna81 : Du skriver följande...
    "Jag upplever det som konstigt att just bröllopsinbjudningar anses så viktiga att partnern bjuds med och att inte bli bjuden anses som en markering att man inte vill umgås med partnern"

    Du får tycka vad du vill om det hela, dock anses det INTE som en markeran att INTE vilja umgås!!!  Men som par bör man fundera på hur man förhåller sig till när folk tackar nej till en inbjudan pga respektive icke är medbjudna. Ocj Inte gå in i vare sig "attacker" eller försvar som riktar sig till mig som blivande fru, genom att på ett klumpigt sätt framföra åsikter som vi inte har bett om att få höra.

    Vad exakt tror du detta får för konsikvenser? Just think about It!

  • magicadespell
    majjja skrev 2013-04-13 13:45:29 följande:
    Fast kanske gjorde vi själva fel, vi hade ju bara en vigsel med bara ett litet fika efteråt för att få ett trevligt "avslut" på vigseln, det var inte någon bröllopsfest. Så då bjöd vi endast våra bröllopsvittnen, inte deras respektive, och fotografen. Dessa fick också fika efteråt. I detta läge kändes det bara dumt att ha med respektive när inte ens våra egna föräldrar eller syskon var med.  
    Enligt seden så är alla välkomna att delta på vigseln om den sker i kyrka, det är dock inte lika självklart att alla är inbjudna till fikat, festen eller vad man valt att ha för tillställning efter själva vigseln.  I ditt fall känns det inte konstigt oavsett om vigseln var borlig el kyrklig, som du beskriver det var inte ens egna föräldrar med.
  • magicadespell
    amerika skrev 2013-04-13 14:13:04 följande:

    Jag kanske anses som en gammal stofil i sammanhanget som gillar Magdalena Ribbing, men jag gör det. Sen kan man ju tycka vad man vill om henne men hon är ändå ansedd som den främsta experten på vett & etikett i Sverige. Hon har som ni kanske vet en frågespalt i DN och till den har hon många ggr fått frågan just om att bjuda den ena men inte den andra i ett par. Hon svarar såhär på två olika frågor med samma innehåll, dvs Kan man bjuda bara den ena personen i ett etablerat förhållande?:

    1. Frågan återkommer ofta i min spalt, men problemet pågår tydligen ständigt och jag tar därför upp ämnet på nytt. Mitt svar är som alltid nej. Man kan inte bjuda en person som om den personen vore singel när det finns en etablerad partner.
    När man har etablerat sig i ett stadigt parförhållande är man en enhet, socialt sett, och bjuds som en enhet.
    Så du kan bjuda XX med sina partners. Då finns möjligheten att dessa samboende tackar nej eftersom de inte känner dig eller övriga, och då är det ju som du vill. Eller så tackar de ja och då får du klämma in dem bland alla andra.
    Eller så avstår du från att bjuda XX. Då kan du berätta för dem varför. Det är bra om du säger som det är: “vi har för många gäster, tyvärr ryms inte fyra personer ytterligare, men ni ska veta att vi så gärna hade velat bjuda er, och får vi några återbud står ni överst på listan att bjudas.”
    Det är en rimlig förklaring och XX bör förstå den. Och blir det återbud bjuder du dessa fyra.


    2. Så här är det: om två personer bor ihop och samboendet avser en gemensam framtid räknas de som etablerat par och då är de en enhet och bjuds tillsammans. Det går inte för en inbjudare att stryka den ena halvan. Det kan man bara göra om det är en bjudning med en kategori som enbart kvinnor, eller bara män, eller inga andra än klasskamrater. Annars måste båda i ett par ingå i inbjudan. Den som är en halva av ett etablerat par och får en bröllopsinbjudan utan den andra halvans namn kan normalt utgå från att båda är bjudna.


    Länken till sidan där jag hittade dessa svar är www.dn.se/blogg/etikettfragan/kategori/brollo...
    Jag gillar verkligen Ribbing! Tack
  • magicadespell

    Man får absolut besluta sig för att bjuda vilka man vill men just vår situation har spårat ur en aning enligt mig och det gör mig besviken eftersom jag mot bättre vetande lägger ner för mycket energi att grubbla på det hela. Här har brudparet tagit sig friheten att specifikt mot mig som dom inte träffat "hassplat" ur sig till min blivande - "hon är inte bjuden för att ni har hemlighållit er relation" och "vi är säkra på att hon inte kommer att få kul på bröllopet" eller "ingen har trott att det var seriöst mellan er" och "jaha det är seriöst mellan er"?

    Jag blir ledsen eftersom jag nu börjar ta det personligt, vilket jag inte gjorde från start. Dessutom bli jag syndabocken i sammanhanget och jag har inte lagt mig i min mb2 beslut om att inte delta på hans väns bröllop. 

     

  • magicadespell
    stormhelen skrev 2013-04-15 08:33:04 följande:

    Intressant att de ger dig skulden för det. Väldigt omoget. Men det är väll kanske lättare att ge skulden till någon de inte träffat gemfört med sin vän.


    Brudparet har en väldigt tråkig inställning för hela den här situationen och mot ert förhållande.


     


    Jag känner igen det där lite,  jag har också fått bli syndaboken för en situation jag inte var delaktig i överhuvudtaget, då min m2b tackade nej till en middag. När han fick samtalet (som var inbjudan) så tackade han nej, och jag var inte ens hemma. Men det var endå jag som fick skulden för att han tackade nej.  Konstigt!


    Skönt att höra att jag inte är ensam. Jäligt trist !
Svar på tråden Nej till att vara Toastmaster då respektive ej är bjuden.