Tårta – kör ni ”svensk” med grädde/marcipan eller ”amerikansk” med sugarpaste/frosting?
Nu förstår jag inte vad du menar.
Är tårtorna med sockerpasta (dvs "amerikanska") alltid mindre goda?
I så fall har jag nog gjort fel alla år jag har gjort tårtor
Jag använder sockerkaksbottnar och sen olika mousser som fyllningar. Och dom brukar vara väldigt populära.
Man kan variera innehållet/ smakerna i det oändliga.
Det enda man inte kan göra - är tårtor med lösare fyllning.
Fyllningen måste vara så kallat skärfast.
I vår egen tårta hade vi två chokladbottnar med chokladbitar i och två vanliga sockerkaksbottnar.
Mellan dessa hade vi mörk chokladmousse med chokladcrisp, hallonmousse och vit chokadmousse.
Tyvärr gjorde jag den vita chokladmoussen lite för lös så jag kunde inte täcka med sockerpasta som det var tänkt. Utan fick spritsa den grädde jag hade kvar hemma på tårtan (vi hann inte åka och köpa mer heller).
Så det beror väl på vilka smaker ni väljer på fyllning och bottnar som gör om den blir god eller inte.
Det brukar vara att tårtorna är staplade som gör att man kallar dom för "amerikanska" och inte hur man täckt dom på för sätt...
Jag kan ju säga att marsipan aldrig är kritvit heller.
Den kan vara väldigt ljus, nästan vit. Men aldrig totalt kritvit. (typ ivory kanske, såpass att man skulle säga VIT om man inte hade något vitt bredvid att jämföra med)
Eftersom mandeln inte är vit så spelar det ingen roll hur mycket vit färg man tillsätter liksom. Så i "extravit" marsipan så är det väldigt mycket färgämne.
Det kan också vara något att tänka på alltså... Men de flesta konditorier nu för tiden brukar erbjuda sockerpasta som alternativ för mandelallergiker exempelvis. Och sockerpasta är naturligt kritvit.
Anledningen till att de flesta vanliga konditorier inte gör "stacked cakes" (dvs amerikanskt staplade tårtor) är att det tar för mycket tid för det första...
Och dom har inte kunskapen. Men det kommer nog. Dom måste börja lära sig att göra den här typen av tårtor eftersom det finns en efterfrågan på det.
Jag började göra tårtor bara för att konditorierna härikring sa att det var omöjligt. Och ordet omöjligt är som ett rött skynke för mig