Inlägg från: anne på grönkulla |Visa alla inlägg
  • anne på grönkulla

    Honnörsbordet. Skillda föräldrar

    För dem av er som har skilda föräldrar som ej ses annars kan det vara värt att tänka på att föräldrarna sitter inte med varandra vid bordet utan paren bryts upp och placeras med varsin av den andra partens föräldrar. Dvs brudens mor med brudgummens far, brudgummens mor med brudens far - i traditionell placering. Ett skilt par har alltså minst 3 personer mellan sig. Bonusföräldrar blir ju lite klurigare men bör gå att lösa på kanterna, om man inte är rädd för ojämna antal.

  • anne på grönkulla
    afturelding skrev 2013-03-11 12:25:22 följande:
    Vid vårat honörsbord sitter vi, mina två tärnor, sambons marshalk, mina föräldrar och sambons far + fru och hans mor. Svärmor har sambo, men det är inte säkert att han kommer. Och gör han det så får han stta på en tunga, eftersom att han inte tillhör familjen på samma sätt. Oerhört fel enligt etiketten, men det passar oss bäst. 
    Tycker det låter både vettigt och korrekt, varför skulle det vara fel enligt etiketten?
  • anne på grönkulla
    afturelding skrev 2013-03-13 12:39:05 följande:
    Partners ska ju sitta i närheten av varandra, och sambo går att likställa med förlovade numera. Annars är det rätt, men det är just hennes sambo som ställer till det. Men så länge han får folk att prata med så får det vara så :)
    Det finns ingen regel som säger att par måste sitta nära varann, snarare delar man alltid på gifta par (efter deras egen bröllops,iddag dvs). Däremot sätter många par nära varann och det kan vara juste, särskilt om den ena inte känner så många eller är väldigt blyg eller så. Förlovade bör enligt gammal tradition sitta ihop, men det byggde på att de först då fick umgås men inte eg på tu man hand och därför inte kunde förväntas vara trevligt bordssällskap åt nån annan. Jag skulle likställa långvariga sambos med gifta par idag och förlovade par i gammal etikett med nyblivna etablerade par. 

    Ta inte detta som kritik, tvärtom är det ett kvitto på att er tanke är helt rätt i alla stycken! Och fö, även om det inte vore det så går din mammas roll och därmed placering som din mamma före den som partner till sin sambo, just denna kväl.. 
  • anne på grönkulla
    sansun skrev 2013-03-13 23:33:19 följande:
    Men jag har ett annat dilemma, min mamma är död sedan 8 år tillbaka. Pappa har en särbo sedan 2 år men känner inte att jag vill att hon tar mammas plats vid honnörs bordet. Tycker JÄTTE mycket om henne men det känns fel helt enkelt. (Tror inte hon skulle vara bekväm i det heller) Sambons föräldrar däremot är "standard" alltså gifta med varandra Hur ska vi placera "oss" för att det ska bli vettigt? 
    Sätt nån annan kvinna i din familj eller bland era vänner som du vill hedra extra mycket där. Kanske har du en moster, en äldre syster eller en gammal väninna till din mamma som betyder extra mycket för dig?

    Min pappa hade gått bort när vi gifte oss, bredvid mig och med svärmor till bordet satte vi vigselförrättaren (som dels var en vän och kollega, dels gjort rätt mycket extra för att göra tillställningen möjlig). 
Svar på tråden Honnörsbordet. Skillda föräldrar