• Aniara4

    Klädkod

    Nja, klädkoden kavaj betyder ju formellt att män ska ha en hel kostym och inte udda kavaj. Jag tycker personligen att det är en stor brist att det inte finns en klädkod som betyder just "ta på dig en struken skjorta och inte jeans", men det finns inte tyvärr.

    Vi löste det genom att göra en annan no-no, en egen klädkod. Vi skrev ungefär: "Kavaj light", dva kostym i valfri färg eller udda kavaj om man föredrar det, valfri kjollängd eller festbyxor". (Jag tänkte att vi fick väl äta upp det där med valfri kjollängd lite när en av gästerna kom i en VÄLDIGT kort kjol, men är det valfritt så är det....)

    Vi ville inte heller att gästerna skulle vara tvungna att köpa nya kläder om de inte ville, och vi visste att det fanns några som eventuellt inte hade råd med en kostym, men de förvånade oss måste jag säga, det var bara en enda kille som inte hade hel kostym.

    För oss var det inte viktigt att gästerna skulle vara så vansinnigt tjusiga, men precis som TS ville vi att de skulle anstränga sig en smula i alla fall, men framför allt ville vi inte att någon skulle känna sig obekväm med att ha fel kläder.

  • Aniara4

    Absolut ska man inte ha en påhittad klädkod om man inte förklarar ordentligt vad man menar, men jag tror vi var tillräckligt tydliga med vår beskrivning.

    Kan ju tillägga att en sak vi kanske framför allt var oroliga för var att någon skulle tolka klädkoden som att de skulle ha en udda kavaj, och först på plats skulle upptäcka att alla andra har kostym, och då känna sig felklädda även om vi inte skulle bry oss. Så det var faktiskt mer för gästernas skulle vi ville vara tydliga.

    "Etikettdoktorn" har jag aldrig hört talas om och betvivlar att majoriteten av våra gäster har gjort det, de flesta vi känner går nog på etablerad etikett och tradition skulle jag tro.

  • Aniara4
    Kotthare skrev 2012-10-07 19:49:38 följande:
    Jag tycker att det är orättvist mot gästerna att skriva "kavaj light", "sommarfin", "uppklätt", "valfritt" eller de som försöker vara roliga och skriver "klädsel: helst". 

    Klädkoden är ju till för att hjälpa gästerna för att slippa vara under- eller överklädda.  
    Som Chicita hjälpte mig förtydliga skrev vi ju inte bara "Kavaj light", utan det följdes av en förklaring av vad vi menade. Jag håller med dig om att klädkoden är för att gästerna ska veta hur de ska klä sig, och därför skrev vi en utförlig förklaring av hur vi menade.

    Annars har vi ju redan sett exempel i tråden på hur fel det kan bli om man säger typ "fint" utan att precisera nivån.
  • Aniara4
    daniiel skrev 2012-10-07 20:54:43 följande:
    Nej, det stämmer faktiskt inte. Kavaj behöver numera inte vara en hel kostym.
    Jag håller inte med. Har inte hört det någonstans, mer än att du skrev att någon jag aldrig hört talas om påstod att det var så!
  • Aniara4
    daniiel skrev 2012-10-08 11:42:09 följande:
    Ok, där ser man. Det verkar ju praktiskt om klädkoden kavaj "sjunker" lite så att man får en nivå som är lite festligare än vardag men inte nödvändigtvis kostym - den har saknats!
Svar på tråden Klädkod