Inlägg från: Power of Love |Visa alla inlägg
  • Power of Love

    hur skydda min ekonomi nu när vi blivit sambos i hans bostadsrätt?

    ewamarie skrev 2012-09-24 10:45:16 följande:

    FÖRTYDLIGANDE


    Pappan får alltså 50% av lägenheten (och övriga tillgångar) resterande 50% delas mellan arvingarna (och nu förutsätter jag att din pojkvän/sambo är ensambarn) alltså ärver pappan ytterligare 25% och din pojkvän/sambo 25%. Din sambo äger således 25% av lägenheten och pappan 75%


     


    Jag tror att du fått det om bakfoten. Om pojkvännens föräldrar var gifta ärver den efterlevande maken allt i första steget och endast om det finns särkullebarn så ärver dom direkt. När den efterlevande maken avlider ärver gemensamma barnen dels den första avlidna och sedan den andra avlidna. (går i sig att avtala att barnen ärver direkt genom testamente, har jag för mig)

    Var pojkvännens föräldrar sambos ärver barnen direkt och efter bodelningen får arvingarna dela på det som blir på moderns del. Vilket troligen i detta fall var 50% av bostaden (och annat) och är då pojkvännen ensambarn ärver han hela sin mors del och därmed blir 50% ägar till lägenheten (om inte annat har sagts i testamente). 
  • Power of Love
    Anonym (strumpan) skrev 2012-09-24 09:58:43 följande:
    Du är enligt lagens mening sambo med din pojkvän och inte inneboende. Och även om du inte äger lägenheten har du vissa rättigheter. Jag vet inte exakt hur det blir när hans far är delägare men skulle din sambo sedan äga hela lägenheten har de som har mest nytta av lägenheten som får ta över den. Skulle det bli du, kommer du även behöva köpa ut din sambo till marknadsvärdet. 

    Du har även ett skydd som sambo, detta oavsett hur stor del din pojkvän äger, att han kommer aldrig få sälja bostadsrätten utan ditt samtycke. (Hade det gällt fastighet skulle det behövas att  han införskaffade lägenheten för gemensamtbruk för att det ska behövas sambosamtycke men detta gäller INTE bostadsrätt).

    Prata med familjejurist för att ta reda på dina rättigheter. Tänk på att din pojkvän har mist en förälder och oroar sig säkert att mista sin andra förälder, han ser kanske lägenheten som sitt enda ekonomiska trygghet han har eftersom han inte har några föräldrar att luta sig mot. Så det kanske inte handlar om snålhet utan bara att han vill känna trygghet. 
Svar på tråden hur skydda min ekonomi nu när vi blivit sambos i hans bostadsrätt?