Inlägg från: Chicita |Visa alla inlägg
  • Chicita

    BT-Veteraner

    Man vänjer sig rätt fort tycker jag Lenblo Glad
    Men första bäbisen på en stund är alltid lika nervöst känner jag...

  • Chicita

    Den här smärtrehabiliteringskursen jag går på just nu har hjälpt både mig och många andra i gruppen att liksom kunna släppa det dåliga samvetet som man matas med överallt

    Det står ju på massa ställen att man måste röra sig 30-60 min sammanhängande varje dag för att det ska ha någon effekt.
    Nå... sjukgymnasten som har hand om min grupp forskar i det där tillsammans med en annan grupp och han började undra vartifrån rekommendationen kom.
    Och det är från WHO som har tagit siffrorna ifrån vad de som överlevt hjärt/kärlsjukdom gjort annat mot dom som inte överlevt.
    Och det dom sett är att dom som överlevt (än så länge i alla fall) har rört sig minst 30 min sammanhängande om dagen - medans dom som dött inte haft någon fysisk aktivitet inplanerad.
    Det hans forskarlag då har börjat undra över är hur det här är relevant när man pratar om fysisk hälsa.

    Det finns en tjej i Stockholm som har forskat i att bryta passivitet - istället för att öka aktivitet.
    Hon har kommit fram till att om man reser sig upp var 40:e minut och gör något aktivt i 30sekunder (dvs studsa lite på stället, gå och fixa kaffe eller till och med gå på toan om man behöver gå en liten bit för att komma dit så att det alltså tar mer än 30 sek innan man sätter sig igen) så ger det motsvarande hälsoeffekt som 30 min fysisk sammanhängande aktivitet om dagen (alltså inte för att överleva hjärt/kärlsjukdom - det är något helt annat men alla är ju inte hjärt/kärlsjuka).

    Och sen så har dom även forskat på hur mycket fysisk aktivitet du behöver för att få positiva hälsoeffekter.
    Bara att ta på sig ytterkläderna och gå utanför dörren för att gå ut med soporna, hämta posten eller liknande kan räcka.
    3 minuter utanför dörren pratar dom om då...

    Sen har vi det där med konditionsträning.
    Så fort man upplever att något är jobbigt rent fysiskt (när man är ute och går, cyklar eller liknande) så tränar man konditionen, om det inte är jobbigt så är det en livsstilsaktivitet. Men blir det ansträngande så är det konditionsträning.
    Vilket alltså innebär att man kan få konditionsträning genom att gå ut med hunden även om många säger att det inte räknas in i fysisk aktivitet - utan ska vara livsstilsaktivitet.

    Det här har ju inneburit att alla vi i gruppen som suttit med dåligt samvete för att vi inte kan påverka vår hälsa (inte vikt, fysisk styrka mm utan allmänhälsan) genom 30 min sammanhängande aktiv träning varje dag... Tja helt plötsligt finns det massa småsaker som vi kan påverka och som kan vara toppen för oss.
    Så varje hundpromenad nu så försöker jag att i alla fall korta stunder gå så fort att det är jobbigt. Och istället för att tänka "äsch jag orkar i alla fall inte en halvtimmes promenad, han kan få kissa på gården så behöver jag inte klä på mig ytterkläderna" så tänker jag nu "om jag tar på mig ytterkläderna och går ut så han får kissa på gården så har jag ju dels brutit min passivitet och väckt upp musklerna, jag har kommit utanför dörren och fått en positiv 3-minuterseffekt och när jag ändå är ute så kan jag väl kanske gå och kolla om posten har kommit, och har jag kommit så långt så kan jag gå till cykelvägen och vända, och om jag kommit SÅ långt så kan jag ju kanske gå till skolan och vända... och helt plötsligt så hade jag varit ute 20 min istället för 3 och eftersom hunden tycker att det är roligt att gå fort eller springa så gick jag så fort jag kunde en stund och så fick jag in lite konditionsträning också...
    Så nu har jag ju gott samvete när jag kommer in... Jag har helt plötsligt gjort mer än nödvändigt och istället för att känna "men skit i det då, jag kan lika gärna sitta här i soffan och ruttna bort" så känner jag "Åh vad duktig jag var som gjorde mycket mer än jag tänkt" 

    Solig 

  • Chicita

    Ja det är jätteintressant daniiel och det som jag fastnade mest för var ju just det här med att vi inte behöver ha dåligt samvete. Det är så väldigt lite vi behöver göra för att få positiva hälsoeffekter.

    Sen visst - om vi vill gå ner i vikt, stärka muskler och sådana rena träningsrelaterade saker så räcker ju inte 3 minuter ett par gånger om dagen eller att ställa sig upp var 40:e minut.
    Men det är en annan sak... Och slipper man det dåliga samvetet så kanske man kan komma igång med sånt också. För då har man ju inte den där pressen att man måste gå till gymmet 3 ggr i veckan med början "i går" utan man kanske kan börja med att ta en extralång promenad ibland. Och när det känns bra och naturligt och man orkar med det utan problem så kanske man kan lägga till något mer... Men utan det dåliga samvetet ifall man misslyckas och ger upp för att det var för jobbigt Glad 

  • Chicita

    Oj förlåt daniiel jag hade helt missat det där med namngivningscermonin.
    Jag tror du hann posta det medan jag skrev mitt maratoninlägg Flört 

    Prata med storasyster - vill hon ha en cermoni så kanske dom kan ha en tillsammans nu som Snowstars skriver Glad 
    och ja - bjud vilka ni vill.
    Bara dom närmaste - eller dom som ni tror kommer ha en relation till barnet - eller alla ni kan tänka er som vill delta... Det är upp till er

    Snowstars ja det är ju jättebra att göra så tydligen Skrattande 

    Ja nu vill vi veta hur det går för Lenblo... *håller alla tummar och tår jag kan avvara* 

  • Chicita

    Det låter bra daniiel man måste ju börja någonstans Glad
    Och promenader till skolan låter väl perfekt. Du behöver ju inte ha någon direkt tidspress på dig heller (i alla fall inte på hemvägen Flört ) 
    Hoppas att du börjar må bättre snart med foglossning och allt sånt också, så blir det ju enklare att göra det där lilla extra som man kanske blir mer sugen på när man väl är ute Glad 

  • Chicita

    Mamma-barngympa låter väl roligt.
    Betalar man per gång istället för termin så är det ännu bättre eftersom du då inte har dom där "kraven" på att gå på alla pass Glad 

  • Chicita

    Hipp Hipp Hurra för daniell på sin födelsedag SkålKaffe -för att fira kanske Flört

    Ja bara det där att komma ut, och inte sitta och titta på fyra väggar är ju en stor grej, sen om man orkar hela passet eller inte. Det var kanske inte så noga Glad

  • Chicita
    Aniara4 skrev 2014-02-26 11:29:08 följande:
    Min erfarenhet är att ettåringar inte är så kräsna. När en nära släkting fyllde 1 hade jag ont om pengar och köpte en röd plastboll med gula prickar för ett par tior. Det blev den mest uppskattade presenten av alla. {#emotions_dlg.djavulsk} Plus att roligt papper med mycket snören brukar vara en hit.
    Jepp. Något med klara färger (som man kan bita lite på och känna på)  - och sen ett paket med snören och papper Flört
  • Chicita
    snowstars skrev 2014-02-26 11:37:57 följande:
    Hehe, nej, det är väl föräldrarna som bryr sig mest ;)  Tänkte bara så jag inte kommer med något som inte alls lämpar sig i den åldern, typ.. 

    Har funderat på den här: www.laplandecostore.se/leksaker/traleksaker/s...  och tror att det får bli den. Hon fick en väldigt dyr doppresent, så jag har inte tänkt förköpa mig nu ;)  
    Den såg väl jättebra ut Glad
    Träleksaker underskattas ofta tyvärr...

    Brorsdottern fick några polerade träbitar att leka med när vi var på medeltidsmarknad när hon var runt 1 år och hon hade jätteroligt med dom. Roligare än med alla "fina" leksaker hon hade hemma Flört 
  • Chicita

    Augusti är en jättebra månad för det mesta... (alltså inte bara att det ofta är en bra månad - utan det är en bra månad för de flesta aktiviteter/ händelser) Flört
    Både jag och maken  är ju födda i augusti exempelvis... kan inte bli så mycket bättre än det Tungan ute
    Församlingshemmen brukar vara toppen att ha dopfika i. Sällan romantiska och fina lokaler så - snarare ofta lite gammaldags skolmatsal över dom. 
    Men allt man behöver finns ju och dom brukar vara gratis. + det går ju inte att slå läget. Inga transportsträckor att tala om Solig 

Svar på tråden BT-Veteraner