• Chicita

    BT-Veteraner

    Känner att jag saknar nånstans att bara snacka om allt mellan himmel och jord med alla trevliga människor som varit här länge. Och som alltså redan är gifta...
    Inte om något speciellt ämne utan bara prata.
    Ett ställe att umgås, att kanske ta en cyberfika, bestämma träff eller bara "vara".
    En plats att prata om jobb, hundar, gymmet, bil, hus och hem osv...

    Jag har sett att det finns trådar där det pratas om barn och familj.
    Men när man inte har barn så känns det inte som rätt ställe att hänga. Även om man säkert skulle vara välkommen. Jag vill inte förbjuda barnprat här, men det är alltså inte så att man "måste" ha barn för att få vara med och prata.

    Skulle gärna se att vi undviker bröllopsämnen så det här inte blir en "fråga dom gifta-tråden".
     

  • Svar på tråden BT-Veteraner
  • Melóra

    Javisst, varför göra det krångligare än nödvändigt för sig? Flört

    Angående bikarbonatet, så är det istället för bakpulver. Det är även mer "kraftfullt"; 1 tsk bikarbonat motsvarar 2 tsk bakpulver. När man tillsätter vatten reagerar bikarbonatet med syran i bröddegen, vilket gör att det jäser. Man kan byta ut bakpulver mot bikarbonat så länge receptet i sig innehåller någon syrlig ingrediens, exempelvis filmjölk eller citron, vilket ju det här brödet gör. Men har du inte bikarbonat så går det fint att byta ut det mot dubbla mängden bakpulver Glad

  • knyttan
    Darling Daisy skrev 2012-08-06 10:45:36 följande:
    Vi har också två katter, men i o med att vi bor på landet så är de ute nästan jämt (vilket innebär att de gör sina behov ute också, mycket bekvämt).
    När de flyttade till oss så gick de dock på lådan hela tiden och det stank något förfärligt. Då bytte vi foder, från ett standard "köpt på ica"-foder till ett dyrt royal canin. Och vips, så slutade det lukta så hemskt! Katterna slutade även att håra så mycket! Så nu köper vi bara det dyra royal canin-fodret och slipper lukt och hår.
    Vi provade att byta till ett vanligt foder en period, men de började direkt att släppa hår. Då bytte vi tillbaka till det dyra...
    (Jag är nämligen allergisk mod katter, så de bor inne lite på nåder. Då är det ju viktigt att de inte hårar så mycket!)

    Nu kanske det här inte funkar för alla, men det kan ju vara värt att prova ett annat foder för att se om lukten påverkas! 
    Nej det är sant, fodret påverkar också. Vi har bara royal canin foder till våra katter, min man som är veterinärstudent vägrar köpa något annat! Någon gång när jag har handlat har jag köpt billigt, och genast märkt skillnaden så nu förstår jag varför...

    Ang din fråga om bakning: antingen surdeg eller skållning. Sätta surdeg är nästan en hel vetenskap så det kanske man inte ska börja med det första man gör om man inte bakar vanligtvis. Men skållat bröd är lätt! Då tar man korn av ngt slag och skållar det genom att hälla kokande vatten över det och sedan låter man det svalna. Sedan tillsätter man det i degen, då blir brödet saftigt och gott!
    Här finns ett exempel på recept:
    www.receptcentralen.se/brod-och-bak/skallat-ragbrod/

    Men "ICAbrödet" har jag också provat, det är riktigt gott, o enkelt!
  • Nikkita
    knyttan skrev 2012-08-06 11:45:25 följande:
    Nej det är sant, fodret påverkar också. Vi har bara royal canin foder till våra katter, min man som är veterinärstudent vägrar köpa något annat! Någon gång när jag har handlat har jag köpt billigt, och genast märkt skillnaden så nu förstår jag varför...
    Vår lilla katt äter bara Hills, Science Plan. Hon fick UVI 4 gånger innan veterinären rekommenderade oss att byta foder. Sedan vi bytt till detta har hon sluppit det. När vi någon gång gett henne "vanligt" billigt foder efter det tappar hon päls på små fläckar i ansiktet. Så det får bli det dyra fodret hädanefter! Det är hon värd, lilla sötnosen Glad
    Melóra skrev 2012-08-06 11:01:23 följande:

    ICA har ett riktigt gott recept på grovt frukt-& nötbröd på sin hemsida som jag bakar ibland; det är riktigt gott Glad Om du vill ha det ännu grövre kan du byta ut delar av vetemjölet mot ett grövre fullkornsmjöl. 


     


    va gott detta låter, får se om jag orkar/hinner med att baka i helgen Skrattande
  • knyttan
    daniiel skrev 2012-08-06 15:09:41 följande:
    Våra katter äter bara Mjau med kycklingsmak. De vägrar i sten äta något annat! De äter inte ens typ en skink- eller korvbit :P
    Ja katter kan ju vara sådär, mina föräldrars gammelkatt hon äter inget annat än Pussi torrfoder. Inget våtfoder, och absolut ingen annan mat som katter vanligtvis tycker om. Vi har tom försökt ge henne delikatesser som lax och paté, men nej - absolut inte! Förvånad Vår lillkatt däremot, hon kan äta vad som helst om man inte ser upp, krukväxter, gummisnoddar... (hon blev opererad en gång när hon var liten, innan vi fick henne, då hade hon tuggat i sig en massa julklappssnöre), allra bäst tycker hon om att slicka flottet från stekpannan så den får vi se till att diska kvickt som attan efter den är använd. Hon har också en gång blivit sjuk av att ha ätit (misstänker vi) mat som vi kastat i soporna, det har hänt att hon välter soptunnan och äter gamla matrester om vi inte stänger till väldigt noga. Ja hon är inte riktigt klok den katten. Tänk att det kan vara så olika!!
  • TheD

    Idag har vi köpt en ny bil (ny från fabrik dvs) och kommer hämte den på fredag förhoppningsvis. Jag behöver bara skriva av mig lite irritation och jag vet att det egenligen inte är något att bli så ¨himla förbannad över som jag blev ;) :

    Vi gick i bilhallen och gick rakt till den bil vi hade valt ut via Internet och öppnade, provsatt osv. En säljare kommer och är trevlig och frågar om vi ill ha hjälp. Maken börjar prata för jag vet ärligt inte vad jag ska säga haha. Men grejen är att jag AVSKYR säljare speciellt dessa på stan ("Vad har du för mobil?")... Iaf, han var inte löjligtrevlig eller så heller. Sen gick vi in til hans kontor, maken sätter sig och jag står upp. Säljaren säger:"Damen får gärna sätta sig" jag:"Tack, jag står gärna". Sen var det en massa prat och aaahhh jag klarar inte av det! Gick ut till tvn för att se på OS i hästhoppning vilket för mig är 1000000 gånger mer intressant. Sen gick jag. Ut ur butiken. Maken ringer mig lite senare och frågar var jag är för vi ska provköra. Fine, jag kommer tillbaka och så ska säljaren visa hur man drar fram/bak stolen. Inom mig:"Är du helt jävla blåst??? Det är en bil!" Iaf maken skrev på papperen sen. Jag vet att från den här texten så finns det inget som visar varför jag skulle vara irriterad men jag har väldigt svårt för säljare. Maken vet det så han var tacksam att jag gick iväg för annars skulle jag öppna min mun och säga en massa saker och inte av den vänliga sorten.

    AAAAAAHHHHHHH!!!!! Tack, nu känns det lite bättre :)

  • 1700tal
    daniiel skrev 2012-08-04 10:11:00 följande:
    1700tal - Kan inte låta bli lite bröllopsrelaterat, men hur går det för er? Det börjar väl dra ihop sig nu? Hur mår du och hur känner du inför allt nu?
    Mnja, panikångesten känns just nu inte särskilt påträngande. Mindre än 2 v kvar och det lär komma. Börjat drömma mardrömmar några ggr i veckan men däremellan känns det coollugnt. Men vet att jag sitter på en potential atombomb. Men hoppas, hoppas, hoppas att allt går bra och att jag också får njuta av dagen.
  • 1700tal
    Chicita skrev 2012-08-04 23:59:19 följande:
    Men det är ju bara mellanlandning, få se vad vi får för rum i Visby i morgon...
    Bor ni på Clarion i Visby? Eller var det bara som jag fick för mig att du jobbade inom den kedjan? Såååå avis att ni är där.....
  • 1700tal

    Bombar lite här när jag läser ifatt.. Men såg att ni pratade kattlådor och mat. Har jobbat i många år på ett av landets största katthem och haft ett antal katter genom åren (både egna, jourkatter och foderkatter med särskilda behov/sjukdomar) och har lärt mig de absolut bästa knepen för det mesta inom ämnet! Mot utsprätt kattsand rekommenderas att skippa kattlådan helt och köpa en plastlåda med riktigt höga kanter istället. Då trillar all sand av i språnget och landar i lådan istället. Har inte ens sopborste framme längre, förut gick den varm. Ikea har bra och stora genomskinliga lådor som är höga, de är toppen! (och diskreta, för hur snygga är kattlådor liksom?)


     


    Vi har vår i hallen, den syns eller märks knappt. Har en ganska liten låda, har bara en katt nu och han är inte stor i maten. Rensar lådan morgon och kväll samt direkt om han gör nr 2 när vi ser det, så lådan är i stort sett alltid ren.


     


    Andra tipset mot lukt är att skippa blötmat om man brukar ge det. Vi gjorde en radikal förändring över natt på katthemmet och slutade med blötmat. Stället gick från att lukta som en kloak till ett väldoftande ställe på nån vecka. Och katterna blev lugna och harmoniska.

Svar på tråden BT-Veteraner