Inlägg från: Aniara4 |Visa alla inlägg
  • Aniara4

    Vem leder er till Altaret?

    Power of Love skrev 2012-01-11 09:46:58 följande:
    Sedan förstår jag inte varför det ska vara budgummen som står framme och väntar på bruden och inte tvärt om? Jag som brud ska inte ha mer fokus än honom, jag är varken mer eller mindre värd än honom och jag vill inte att han ska behöva vänta på mig som om jag skulle vara vigselns huvudperson, för det  är vi båda. jag vill gå in som den enhet vi är idag och även kommer vara efter. Vi är inte två som blir en för det är vi redan vi kommer bara stärka banden.
    Så känner jag också! Jag skulle verkligen inte ha velat gå in alldeles ensam med alla blickar på bara mig (och vad jag tycker om brudöverlämning är väl knappast någon hemlighet vid det här laget). Det var inte jag som var huvudpersonen, det var VI. Vi gick in sida vid sida, lika stiliga båda två, lika viktiga, och framför allt gjorde vi det tillsammans.

    Ärligt talat, känns det inte lite pinsamt att fantisera om hur alla inklusive ens blivande make förväntansfullt väntar i kyrkan, dörrarna slås upp, och TADAAA! Där står JAG i all min fantastiska tjusighet, det går ett sus genom församlingen - ooooh, så vacker hon är! - och inte ett öga är torrt när jag långsamt skrider fram längs mittgången under allas beundrande blickar. Jag menar, det är väl ok att fantisera om det, men att erkänna öppet att man har såna narcissistiska fantasier?
  • Aniara4
    Norrskensflamman skrev 2012-01-11 13:29:27 följande:
    Det där med "beskyddare" förstår jag inte riktigt   Har inte dinmamma beskyddat dig? Har inte din blivande make blivit beskyddad av sin far o mor? Självklart förstår jag att det där är olika från familj till familj, men:
    Jag är själv pappas flicka, han har varit ett stort stöd för mig och är fortfarande. Men jag skulle aldrig velat att han går in med mig och "lämnar över" mig till någon annan, som att jag inte är kapabel att gå själv eller att jag måste bli omhändertagen av någon annan.
    När man gifter sig idag så är man ju vuxen och har oftast redan levt ihop ett tag med sin partner. Då borde det vara HAN som är ens stora stöd, precis som du är ett stort stöd för honom antar jag? Varför vill man inte gå in tillsammans då? Det är ju superromantiskt tycker jag!!! Ert liv som äkta makar börjar!! Wow, vilken känsla
  • Aniara4
    Aleta skrev 2012-01-12 08:06:40 följande:
    Det finns faktiskt tjejer som har ändrat sig när de har insett en och hur stark väldigt många känner emot brudöverlämning.
    Om jag själv hade gift mig när jag var twenty something och bara sett bröllop på film så kanske jag också hade velat gå in med pappa för att jag trodde att det skulle vara så. Men om jag i efterhand hade fått veta allt jag nu vet så hade min bröllopsdag för alltid haft en solkig kant som jag skulle skämmas för. Jag kan nämligen inte stå för vad det symboliserar. Därför är det bra om alla får en chans att göra ett informerat val och att överväga alla för- och nackdelar så att en sådan sak inte händer. Och som sagt det har varit brudar som har ändrat sig.
    Jag tror det är just därför flera av oss orkar ta den här diskussionen varannan vecka. Det kommer hela tiden nya brudar som inte har någon genomtänkt uppfattning om hur de själva vill göra utan kanske bara tror att det är så man gör. Då är det bra om de får höra att många tycker illa om brudöverlämning och att det finns starka argument emot, så kan de själva fundera igenom argumenten och komma fram till en egen ståndpunkt.

    Har man tänkt igenom det noga och kommit fram till att ens skäl för att vilja ha brudöverlämning är så gedigna att de övertrumfar symboliken, traditionen, och känslan i att dela ögonblicket tillsammans, och om brudgummen känner likadant, så är det väl en sak. Men som Aleta skriver, om man bara har gjort det utan att reflektera över vad det innebär, bara för att man tyckte det var fint på film eller för att man inte visste att det inte är så man brukar göra i Sverige, och sen i efterhand inser vad det symboliserar och inte alls känner att man kan stå för det, då skulle det nog kännas ganska jobbigt.
  • Aniara4
    Rosendal22 skrev 2012-01-14 06:38:14 följande:

    För mig är det självklart att min far leder mig in! Visst gammal tradition men jag ser det som mina föräldrars välsignelse till själva bröllopet. Min in far blev så glad och stolt när vi frågade honom. Trots allt är man ju "pappas lilla flicka". Att det förr betydde att fadern lämnade över ansvaret för bruden till den nya mannen spelar inte mig någon roll - det är ju så det är!


    Fast det är ju ingen gammal tradition. Det är först de senaste få åren som fler har börjat importera denna konstiga idé från andra länder, i många fall förmodligen för att man sett det i romantiska Hollywood-filmer. Som nämnts tidigare är ju den svenska vigseltraditionen sedan hundratals år tillbaka att brudparet går in tillsammans.

    Men om det faktiskt är så att du är en liten flicka som någon man måste ha ansvar för så är det ju inte lika konstigt om du vill spela upp den symboliken som om du var en självständig person.
  • Aniara4
    Sebastiána skrev 2012-01-16 08:31:10 följande:
    Vad synd att inte dina svärföräldrar ger sin välsignelse till bröllopet genom att den blivande makes mor leder honom fram till altaret!
Svar på tråden Vem leder er till Altaret?