• E och D

    Har kärlek och bröllop en åldersgräns?

    Vid vilken ålder tycker ni att det är okej att gifta sig? När är för tidigt och vem bestämmer egentligen det? Har kärlek och bröllop en åldersgräns?

  • Svar på tråden Har kärlek och bröllop en åldersgräns?
  • Allerts

    Jag har inte läst vad övriga skrivit men jag gifter mig om några veckor och är 23, blivande mannen är 29.

  • förlovadflicka
    Kattpoet skrev 2011-07-14 19:40:54 följande:
    Det har blivit mycket mer restriktiva eftersom i Sverige finns det ingen laglig eller social anleding att gifta sig om man är gravid, det anser att man kan vänta de två åren som de oftas gäller.

    Och jag kanske är korkad men jag tycker det är bra att en 16 åring inte kan gifta sig.

    Och att göra någon gravid vid 16 års ålder och om man över 30 räknas som utnjyttande av minderårig, fakiskt det räcker med att man själv är i 20 års åldern.
    Nej, det är inte korkat, man kan ju inte vara hur ung som helst och det är väldigt få sextonåringar som kan ta det ansvaret som äktenskapet innebär. Men det finns självklart fall i andra kulturer där det funkar utmärkt, men då har de redan vuxit in i sin roll som kvinna, och det är det inte många svenska 16-åringar som har...
  • Kattpoet

    Visst gör det !

    Men har i Sverige  bör man hålla sig till Svenska lagar och regler  och som samhället är idag så nej, då går det inte  att gifta sig vid 16.   

    Den dagen barnen  har ett fast jobb vid  13 och  jobbar 45 timmar  i veckan så kommer det att funka att gifta sig tidigt. 

  • förlovadflicka
    Kattpoet skrev 2011-07-14 23:00:35 följande:
    Visst gör det !

    Men har i Sverige bör man hålla sig till Svenska lagar och regler och som samhället är idag så nej, då går det inte att gifta sig vid 16.

    Den dagen barnen har ett fast jobb vid 13 och jobbar 45 timmar i veckan så kommer det att funka att gifta sig tidigt.
    Mm, men så är det ju på vissa ställen i världen (ev utbytt mot hårt arbete hemma), därför jag menar att det funkar, inte att det funkar för dataspelande gymnasieungdomar som inte ens kan göra sina läxor... Omgivningen formar en otroligt mycket...
  • LisaEleonor

    Jag måste säga att jag förstår inte varför någon skulle "behöva" gifta sig före arton års ålder. Visst om man är gravid, det är enklare att vara gift att få barn. Men det löser sig juridiskt annars också, man måste bara skriva en himla massa papper. Så jag tycker arton är en naturlig gräns. Sedan om folk är mogna då eller inte är ju en annan fråga, men det finns ju folk som är fyrtio som inte är mogna för det engagemang ett äktenskap innehär heller så...

  • Kattpoet

    Men även i vissa av dessa länder försöker de stoppa bröllop mellan barn under 17 eftersom man har insett att  kvinnokroppen inte är redo att föda barn ännu.  Betänk att dessa tjejer har inte möjlighet att få den vård vi har eller  mat i vissa fall.

    http://www.fistulafoundation.org/ 

  • förlovadflicka
    Kattpoet skrev 2011-07-14 23:11:21 följande:
    Men även i vissa av dessa länder försöker de stoppa bröllop mellan barn under 17 eftersom man har insett att kvinnokroppen inte är redo att föda barn ännu. Betänk att dessa tjejer har inte möjlighet att få den vård vi har eller mat i vissa fall.

    www.fistulafoundation.org/
    Ja, jag menar inte att det är bra, absoluta gränsen tycker jag går vid 18 (fast helst när man gått ut skolan, jag menar, det är rätt gött att ta studenten utan att ha barn hängandes i hasorna...) Men jag menar att man nog är mer mentalt och mognadsmässigt redo när man har vetat hela sitt liv att man ska gifta sig vid den åldern. :)
  • Kattpoet

    Hjärnan är ju inte klar växt tills man är runt 20, man har en helt annorlunda kemisk balans i hjärnan  när man är under 20  än när man är över 25 i de flesta fallen.

    Åldern  gör att man mindre spontan, mindre benägen att ta  risker och inte tänka på morgon dagen,  tjejers  hjärnor mognar fortare än killars. 

  • förlovadflicka
    Kattpoet skrev 2011-07-14 23:26:23 följande:
    Åldern gör att man mindre spontan, mindre benägen att ta risker och inte tänka på morgon dagen, tjejers hjärnor mognar fortare än killars.
    Hehe, jo, det har vi alla märkt ;)
  • Silketuss
    förlovadflicka skrev 2011-07-14 15:42:41 följande:
    Konstigt att hans föräldrar tjatade, i våra församlingar rekommenderas det att man absolut som yngst är 18 och att man ska vara mogen och kunna ta hand om sig själv, kunna sköta ett hem och ett jobb osv, har aldrig hört om några som uppmuntrat en femtonåring att gifta sig, det låter väldigt speciellt... :) (bara för att förtydliga för att förebygga fördomar, för det där är ett väldigt ovanligt fall) :)
    Förlovad flicka, jag tror att jag behöver komma med lite mer info, för att det ska bli begripligt. Det här var ju på åttiotalet, med andra ord läääänge sedan! Men på den tiden, var det faktiskt väldigt vanligt med påtryckningar från föräldrar som var JV, att deras ungdomar skulle gifta sig tidigt. Därför hade Länsstyrelsen som uppdrag att förhindra att unga med tvång eller starka påtryckningar, gifte sig utan att egentligen vilja det.  Det är ju jättebra att det är främmande för alla JV nu!

    Och det var inte förrän jag fyllde sexton som, framför allt svärmor, började tjata om giftermål. Då hade vi varit tillsammans i ett år, och hon insåg att vi hade "en intim relation"...du förstår vad jag menar??    Vi hade hela tiden pratat om att vi skulle gifta oss när jag fyllde arton. Det enda som förändrade det med några månader, var att det inte tog ett halvår att bli gravid, efter att man slutat med p-piller, utan endast ett par veckor!!!   Vårt giftermål och graviditeten var alltså planerade.Vi flyttade ihop efter bara ett par veckor, först bodde vi hemma hos mina föräldrar, sedan bodde vi i egen lägenhet, och slutligen i hus. Men nu blev jag nog väldigt ot.
Svar på tråden Har kärlek och bröllop en åldersgräns?