Inlägg från: Lissie84 |Visa alla inlägg
  • Lissie84

    Amerikanskt alt svenska seder?

    Alltid lika kul med en debatt om "brudöverlämning" =) Tycker att Chicita har väldigt lysande inlägg och alla som ser brudöverlämning som det stora onda här på jorden borde läsa dem noga och tänka efter lite. Många som är emot brudöverlämning är så insnöade att det absolut inte kan ha fel, vilket är tråkigt för då kan man ju inte utvecklas.

    De argument som finns mot brudöverlämning är väl att det dels är "kvinnofientligt" ( kom inte på nå bättre ord). Att den svenska modellen skulle va bättre har jag svårt att se ur ett historiskt synsett ( för det är väl det vi talar om,vad det symboliserar historiskt), läs chicitas inlägg så förstår ni vad jag menar. 

    Det andra argumentet är väl att det inte är en svenskkyrklig sed. I sverige vet man väl att det förekommit i alla fall nästan hundra årkanke inte i stor utträckning men ändå. Hur länge måste det finnas för att räknas? För mig är det jätteviktikt att fira alla helgons dag som kom till sverige på 50-talet.

    Kan tilläggas att jag var i Skottland i helgen och berättade lite om hur många svenskar ser på brudöverlämning, och de tittade på mig som om jag var helt galen och sa ungefär att de inte alls ser det på det viset och det var sorgligt hur man väljer att tolka det. 

    Kan tillägga på slutet här att jag kommer att gå tillsammans med min fästman uppför alargången när vi gifter oss =)  

  • Lissie84
    Flotten skrev 2011-07-27 17:57:01 följande:
    Petimeter men...
    Alla helgons dag tillkom INTE på 50-talet . däremot så bestämda Sveriges Riksdag 1953 att det skulle vara en helgdag. Alla helgon helgen har funnits i flera 100 år men det finns inte många utanför kyrkan som firar helgonen och idag är helgen mer inriktad på de som avlidit under året. Idag har det blivit "helgen när man tänder ljus" titta på Österlen där arrangemanget "Österlen lyser" växer sig större och större. Allt för att landsbygden inte skall stå utan turister på hösten.
    Jag rättar mig och konstaterar att man lär sig någonting varje dag Glad
  • Lissie84

    En liten reflektion, jag har aldrig haft köttbullar på mitt julbord, aldrig. Inte heller har min farmor haft köttbullar på hennes julbord, jag drar slutsatsen att köttbullar inte är tradtion på det svenska julbordet. Förvånad

    Sen så var ju självfallet den norska drottningen influerad av amerikanska filmer när hon gifte sig med kung Harald 1968. 



  • Lissie84

    Jag menade det inte som en pik till någon, det var mer första tanken som dök upp i huvudet. Bara för att man själv inte är bekant med något behöver det inte betyda att det inte förekommitFlört. Tyckte bara att de va lite kul att alla hoppade på tåget och fastställde att det inte är vanligt med brudöverlämning i Norge för att din släkting inte hade uppleft det. Det är minsann ondskan i Hollywood som ligger bakom. Även ifall andra inlägg har sagt att det är vanligt förekommande i resten av skandinavien och Finland så borser de flesta från det när någon påpekar att det inte alls förekommer. 

    Sen kanske jag skulle varit lite tydligare med att min jämförelse av köttbullar och brudöverlämning var lite av ett skämt och inget man ska ta på allvar (självklart kan man ju reflektera över liknelsen)  Skrattande

    Jag tror att man till stor del väljer hur man ser symboler. Jag har full försåelse för hur många ser på brudöverlämning, jag delar bara inte den synen. Skulle vara kul ifall nån som är emot brudöverlämning kan kan förstå hur andra ser på det.  

     

  • Lissie84
    schmock skrev 2011-08-02 21:31:28 följande:
    Nu vet inte jag om nån redan sagt detta men det här med överlämning... Det står ju för att pappan "äger" dottern och lämnar över ansvaret till brudgummen. Det är ju alltså en väldigt förlegad kvinnosyn. När vi gifter oss ska vi ha enligt svenska traditioner.
    Du har inte tänkt på att när paret går in tillsammans att det kan tolkas som om mannen nu går in och visar upp sin nya ägodel? 
Svar på tråden Amerikanskt alt svenska seder?