Inlägg från: Vingilot |Visa alla inlägg
  • Vingilot

    Medeltidsveckan och andra medeltidsevenemang

    Har ingen bild just nu, men så snart jag fixat det ska jag visa min senaste dräkt. Den är i ganska tunt ylle köpt på Korps och består av mörkt senapsgul hellång mellankjortel och roströd kortare överkjortel. Är tänkt att vara lite så där skraven mellan vikinga och medeltid. Men jag strävar inte efter att vara särskilt HK längreSkäms. Lite sitter kvar förstås, men jag har släppt efter på det mesta. Kände att det blev roligare att sy då.Glad

    Jättekul att vara igång igen, för jag trodde nog att jag hade lagt medeltidandet på hyllan för gott. Men nya vänner väckte lusten igen.

  • Vingilot


    Åh, jag har återupplivat mitt medeltidande i helgen.Skrattande Var på Ekenäs riddarspel med nya vänner som aldrig varit där förut. Att se sin gamla halvsovande hobby genom nyinvigdas ögon är värsta vitamininjektionen ska jag säga!Skrattande Vi hade jätteroligt och det var som om jag upplevde flera av de gamla invanda sakerna för första gången eller näst intill iaf.
    Hade en ny dräkt på mig också. Är tänkt att vara lite åt 1100-tal eller så, eller kanske ännu tidigare, hättan är fel period jag vet, men väldigt varm o skön när det regnar o är 11 grader.
  • Vingilot

    Oj, skickade för tidigt. Skulle skriva att den röda kjorteln har halvkorta ärmar och att allt är sytt i raka stycken och med kilar i sidorna och under armarna. (Blev så knöligt där annars.) Nån dag när jag får tid ska jag sy ner sömsmånerna också, hann bara påbörja det.

  • Vingilot

    Ja, jag blev verkligen påmind om hur fantastiska yllekläderna är när det är ruggigt väder. Det regnade hela dagen, men vi blev bara blöta om fötterna, kläderna höll vätan o kylan ute. Jobbigt i sommarhetta dock... Hoppas du får klar din mantel!

    Oh, och Jauvet återförenades på tornerspelen dagen till ära (Ekenäs firade 20 år). Inte under namnet Jauvet, men med samma kläder o samma skämt som alltid. Det är lustigt, jag kan höra dem uppmana folk att slänga upp små barn o hundar i luften hur många gånger som helst o fortfarande skratta lika mkt som första gången jag hörde det.Skrattande
    Saknade Patrask dock, fast de har inte varit där alla år. Är de igång fortfarande?

  • Vingilot

    TRiX ja, de avgudade jag när jag medeltidade som mest. Vet inte vad jag gick igång på mest, eldkonsterna eller deras kroppar, ha ha...!Tungan ute Men de senaste gångerna jag såg dem tyckte jag de bytt inriktning lite, lite modernare, inte så...ehm... organiskt längre, och det var inte samma sak längre. Visst var de fortfarande grymt skickliga, men..., ja, jag vet inte. Måste kolla upp vad de gör nu.

  • Vingilot

    Åh vad häftigt att ni hade dem på bröllopet!Skrattande När vi ännu planerade medeltidstema på vårt bröllop var jag i kontakt med dem via mail och hörde mig för om vad det skulle kosta osv. Vi skulle haft 2 eller 3 av dem vill jag minnas och detta var några år sedan så priset var verkligen humant o jag var så lycklig att de låg inom räckhåll ekonomiskt. Bara nåt år senare var de superstora och jag minns att jag tänkte att nu skulle vi aldrig ha råd med dem.Tungan ute
    Jätteläcker bild! Precis så som jag minns dem...!*tar ett djupt och stillande andetag*Flört

  • Vingilot

    Underbara bilder!

    Låter ju suveränt med pris o genrep o alltihop!
    Hoppas jag får se dem nån gång under året.Glad

  • Vingilot

    Det där med HK eller inte är ju en fråga om syfte tycker jag.
    Varför syr vi medeltidskläder och klär ut oss i? Svarar man att det är för att forska i dräkthistoria eller att återskapa vissa perioder och försöka ta reda på hur det var att leva då, vad man gjorde, hur och varför osv., då är det ju en viktig del att hitta så korrekta bitar som möjligt. Gräva bland forskaruppsatser, hänga med i arkeologsvängen och studera gamla skrifter och målningar och lära sig hur man bäst tolkar dem (för allt är ju inte en avbildning av verklighet och vardag).
    Men om man mest är fascinerad av svunna tider i stort och gillar stämningen på marknader och event, eller man kanske rent av använder medeltiden som en ursäkt för att få knåpa ihop kläder man inte skulle våga bära till vardagsTungan ute, ja då är ju inte det där med källor och trovärdighet så noga.

    Jag tycker det är bra att var och en kan välja sin nivå.
    Jag själv skulle gärna vilja vara lite mer noggräknad, jag ser en tjusning i själva "forskningsarbetet" på vägen fram till en färdig dräkt, men är tyvärr för lat och otålig för att verkligen ge mig hän. Det blir snabblösningar och enkla vägar istället.Skrattande

    Men jag gillar att veta lite om hur det verkligen kan ha sett ut, hur jag borde göra om jag orkade, och sedan kunna strunta i det (om jag vill). All respekt till de som orkar dock!Skrattande

  • Vingilot

    Och f.ö. är jag grymt sugen på att sy en ny dräkt och åka på nåt mysigt evenemang snart!Skrattande

  • Vingilot

    Avundas er som är på Gotland!Skrattande

    Hare köpt vitt linne till en ny undersärk. Eller rättare sagt, till min första undersärk. Förut har jag sytt och använt vad som väl mer borde kallas underklänningar, alltså till modellen identiska med de kjortlar/klänningar jag burit över. Nu när de börjar falla sönder får det bli en särk istället. Lite kortare, lite rakare och bara till för att användas under allt annat, helt enkelt.
    Ska sy fast brickbandet jag köpte på Ekenäs också. På senaste kjorteln menar jag, inte på särken...Flört 
    Längtar till Söderköpings gästabud!Glad

  • Vingilot

    Varför skriver jag "undersärk" hela tiden? En särk är väl en särk...?

Svar på tråden Medeltidsveckan och andra medeltidsevenemang