Inlägg från: yavanna81 |Visa alla inlägg
  • yavanna81

    Medeltidsveckan och andra medeltidsevenemang

    Angåend namn: Har du funderat på något som anspelar på nornorna? tex Nornornas skrädderi, hantverkshuset Nornan eller liknande? Nornorna spinner ju livets trådar så det kan ju passa då man säljer egensydda kläder Flört.

    Det här är ju ett vikingatida namnförslag. Jag håller också med om att man ska hålla isär medeltid och vikingatid, dvs ska du bara satsa på medeltid är nog ett medeltidsinspirerande namn bättre. Men om du ska ha både ock fungerar det ju. Ska du ha något medeltidasassocierat namn är ju latin bra, förslaget Anno ovan är ju ett bra exempel men det finns kanske fler.

  • yavanna81

    Jag har färgat en hel del så jag kanske kan komma med lite input. Rödbeter är inte att rekommendera om man vill ha rosa eftersom färgen snabbt blir grå. Jag tänkte precis som ni att det aldrig försvinner från kläder och därför borde funka, men tyvärr blir det som sagt rätt tråkiga nyanser. Vill ni ha rosa så köp koschenill från en växtfärgningsite på internet. Det är det enda jag haft riktig lycka med på rosa fronten. Det blir väldigt stark färg dock så vill ni ha ljust rosa så ta ett andra- eller tredjebad.

    För grönt är min favorit en blanding mellan röd- och gullökskal med tillsats av järnsalt (minns inte exakt vilket jag bruka använda så här på rak arm, men kolla upp ett recept).

    Angående att färga linne: Jag har färgat linne som håller sjukt bra, visst det bleks men mycket lite och långsamt. Men jag har också färgat linne där färgen försvinner direkt, speciellt om man tvättar i tvättmaskin. Det beror antagligen på tyget. Men med gammeldags tvättmetoder torde det hålla helt ok så jag är inte anhängare av "linne kan inte färgas" som man annars hör så ofta.

    Att färga ett stort plagg utan att det blir flamigt tycker jag är svårt. Jag har själv aldrig lyckats helt 100% med något större än en tunika, men jag har itne heller försökt så mycket. Men grundregeln är ju att ju mer man rör desto bättre blir det. En riktigt stor gryta med mycket plats för tyget att röra sig är också att rekommendera.

    När jag har färgat på siden har det fäst fint, ungefär som på ull. Fast det har bara varit små grejer och min erfarenhet där är rätt begränsad.

  • yavanna81
    Lommila1 skrev 2012-03-29 15:56:18 följande:
    Lök funkar jättebra att använda, men tyvärr behöver man snuskiga mängder skal, inget man sparar ihop direkt... Men om man är lökodlare så;)
    Jag brukar plocka på mig lökskal i affären. Löken ligger oftast på ett galler och under det så är det en låda som det ramlar ner överblivna lökskal i. Den brukar jag tömma. Skulle jag samla ihop det själv skulle det ta evigheter.
  • yavanna81

    Rock brud: Varning för kilar i andra färger än klänningen. Det är vanligt att man ser det rådet på medeltidssidor och ser kläder som är sydda så. Det dömds dock ofta ut av de som vet, och försvaras ofta lika häftig av andra. Jag anser mig inte ha kunskap att ställa mig på ena eller andra sidan i den debatten, men om man inte vill få det påpekat för sig 18 gånger om dagen så är det lättare att helt enkelt undvika det.

  • yavanna81
    Chicita skrev 2012-07-12 21:41:06 följande:
    Ja jag har sett både ock. Jag undviker det dock själv för jag tycker att det ser konstigt ut.
    Det funkar på narrarna Flört 
    Men jag brukar inte råda varken för eller emot, Det känns som att det är upp till var och en och ett sätt att personalisera kläderna.

    Kan teoretiskt sett tänka mig att någon säkert gick runt med flerfärgade kläder om deras kläder var sydda av restbitar exempelvis 
    Jag råder mest emot eftersom jag själv har en klänning med kilar i avvikande färg och jag får ofta kommentarer om att det är fel. Så om man inte känner för att diskutera sin klädsel med folk väldigt ofta i lite negativt ton kan man undvika kilarna i annan färg. Jag sydde själv den klännningen innan jag visste att det ansågs fel av vissa att sy så, efter rekommendation från en hemsida med rätt stor koll på medeltid. Hurvida det är rätt eller fel vet jag inte.
  • yavanna81

    Intressant att se och höra att snörning fram funkar. Jag har aldrig funderat på det till mina klänningar så har inte satt mig in i det, men har också hört att man inte ska ha det.

    Är det någon som har några medeltida bilderkällor med olikafärgade kilar? En snabb googling gav inget för mig.

  • yavanna81

    Medeltidsmode har haft tekniska problem. Det var något med en serverkrash som tog med sig mail och hemsida tror jag. Det hände nångång i vintras om jag minns rätt. Jag har tyvärr inga kontaktuppgifter till Kerstin, men ska se om jag kan skaka fram det. Ev har de en ny mailadress.


     


    Dumt jag inte läst den här tråden tidigare. Då kunde jag besparat er en del väntande.

Svar på tråden Medeltidsveckan och andra medeltidsevenemang