Inlägg från: MissBroccoli |Visa alla inlägg
  • MissBroccoli

    Medeltidsveckan och andra medeltidsevenemang

    Åhhh nu längtar jag ännu mer till Gotland och kapitelhusgårdens mat!!


    Får nog ta å göra min variant (som jag själv tycker blev lik deras) av spenat och svamppirog med honungsfräst kål och färskost med örter *mums*


    Vilket mönster använder du när du syr mantel? kan du inte fälla sömmarna i luvan så det ser HK ut??? Sambon ska sy en mantel snart då vi blir fullvärdiga medlemmar i föreningen nu i vår. En halv/trekvarts/hel cirkelmantel är ju mest HK men en sydd i våder är bekvämare att bära. Har inte bestämmt än hur vi ska göra (jag kommer nog få hjälpa till en del).

  • MissBroccoli

    Har inte hört att de ska öppna krog där, Kul! De ska jag kolla in under veckan. Vi ska även bli bättre på att besöka lite föreläsningar och annat kul i år. Men förra året känndes det som att det mesta sånt hände i BoW lägret och var endast för de som bodde där.
    Har du inte gått nattguidningen så rekomenderar jag den! Gick den för flera år sedan och även förra året å han som håller i den är så bra! Han snackar riktigt gotlänska så man fattar inte allt ;P Han berättar massa historirer om olika platser och man får även gå in i en del ruiner å så. Jätte mysigt!

    Hittar inga bra bilder på hur man fäller sömmen åt ett håll så jag ritade lite i paint (sitter på jobbet å då blir de inte bättre än så ;P )


    Det blåa på andra bilden är hur man sätter stygnen, man kan även göra så de går igenom det tyget jag har ritat svart. Jag kan göra en provbit å fota om du inte är med på vad jag menar.

    Jag hittade fler länkar/bloggar som vistar hur man fäller sömmarna åt två håll. här är en.
    http://www.mörk.nu/2012/02/sew-along-kampfrau-del-6-fodra-livet.html

    När man syr kan man ta försikitgt i yttertyget så stygnen ej syns eller så låter man dem synas (men snyggast då är att vara noga med avstånd och längd på stygn) och då blir det så kallad pricksöm (stygnen ser ju ut som prickar på utsidan) Jag kommer inte ihåg exakt när det var mode med prickstygn men vet att under mitten på 1300-talet fanns det.
    Har du inte kollat in www.medeltiden.ifokus.se så är det ett jätte bra forum med massa tips och finns den del kunnigt folk där som kan svara på frågor med :)

  • MissBroccoli

    Det är ingen billig hobby att hålla på med medeltids återskapande... Men kul är det!


    Medeltidsmode kan jag verkligen rekomendera!! Har handlat av Kerstin både via nätet och på marknader. I sommras var det farligt att gå förbi hennes marknadsstånd utanför kapitel (där passerar man ju rätt många gånger under veckan...) min sambo och kompisesns man tröttnade duktigt på oss när vi "bara skulle klappa lite på tygerna" de kunde ta en stund *hehehe* men det är ju inte ofta man får känna å klämma på alla tyger å det är skillnad å sitta med ett litet tygprov mot att se det på rulle.


    Jag kanske skulle skrivit historiskt korrekt istället för HK. Ifokus är typ enda forumet jag har "hängt" på innan BT å där använder alla HK som en förkortning (på medeltidssidan) så det har blivit en vana, säjer även hk när jag pratar, så skadad är jag *hehe*


    Vet flera som syr sömmarna på maskin och sedan fäller sömmarna så syns de aldrig att man har sytt på makin. Själv har jag hittils sytt på maskin och fållat förhand på yllekläderna (dock ej fällt sömmarna, det får bli på nästa projekt) men linne kläderna har jag sytt helt på maskin, de var ju ändå inte helt korrekta :P


    Jag bryr mig inte om att vara HK hela tiden men vill gärna ha en uppsättning till finare tillfällen. Men sen är det förbaskat mycket skönare att ha linneklänning enbart än linne och 2 lager ylle på sommaren så då har jag det.


    Lyxigt att ha TRiX coh glada galten på sitt bröllop! Hade kunnat tänka mig att ha ett medeltidsbröllop (väldigt många förväntade sig det) men flera av gästerna skulle inte känna sig bekväma i de käderna och delar inte alls intresset så det känns bättre att ha en "vanlig" fest.

  • MissBroccoli

    Jag har ett "skynke" eller en kvardratisk bit som jag har använt som förkläde. Det färgade jag med te för att det inte skulle vara sådär kritvitt. Det funkade och det har hållit sig. Dock så la jag bara i det i en gryta med te, brydde mig inte ifall det blev flammigt så lite flammigt är det nog, Men inte mycket. Om man däremot rör lite då och då så blir det nog bättre.


    I princip all växtfärgning håller dåligt på lin, därför var det rätt ovanligt på medeltiden (med färgat lin alltså). Men kan det inte finas nån textilfärg i växtfärgningstoner som går i grönt? eller är det ej lämpligt på linne??


    Jag har alldrig hört att man kan växtfärga med rödbetor men har funderat på dej själv. Rosa är min favo färg och rödbeta är ju omöjligt att få bort... Men min egna teori är att färgen inte blir beständig. Men jag är allt sugen på att testa nån gång, kan ju bli en liten väska eller nåt :P

  • MissBroccoli

    Jag å sambon kollade igenon massa kort på hans mobil innan ikväll. Och då såg vi bilder från Gotland förra året. Kan bara säja shit vilket sug vi bägge fick! längtar nåt fruktansvärt å de ska bli så himmla kul!!!
    Det jag har läst så verkar det vara en del intressanta föredrag och annat med!

    Å om man har sug efter medeltid och inte orkar vänta till vecka 32 så vill jag passa på å tipsa om att det blir medeltidsdagar vid Skokloster slott 25-29 juli kl 11-17 varje dag. Mer infon finns här: http://skoklostersslott.se/sv/tornerspel-i-parken

  • MissBroccoli

    Nån som ska på några event i vinter??


    Vi har inget inplanerat, förutom jullunch med ena gänget. Jag är sugen på att åka på julmarknad i torpastenhus kanske inte så medeltida men dock historisk miljö :)


    Och vi hade en fantastiks vecka! fick byta tält några gånger för de läkte in lite... (tur man bor i stort läger med många sovplatser) Men annars var det toppen! och jag längtar redan tillbaka!!!

  • MissBroccoli

    Har vänner som varit i leksand flera gånger (fast på sommaren då). Lite sugen på att åka dit nång gång men hittils så har det krockat med annat eller inte gått av andra skäl. Hur stort är det i leksand? bra marknad?


    Jag vill även åka till Liseberg i år å de ska ha en medeltidsdel på sin julmarknad. Spännande att de vad det innebär :P

  • MissBroccoli

    Får nog försöka boka in ett besök i sommar!
    Men orcher låter otrevligt ;P Jag har nog rätt mycket samma åsikt som du. Jag ogillar alver, pirater och annat otyg (läs det skämtsamt)  på medeltids event men ibland får man nog stå ut med det för att det ska finnas nåt event över huvudtaget. Men bar ändå att de har bra gjorta kostymer å jag kan tänka mig att barnen älskar det!

Svar på tråden Medeltidsveckan och andra medeltidsevenemang