• Liina86

    Adoption trots möjlighet att få egna barn

    Jag tycker att detta är en supersvår fråga. Jag har själv en allvarlig sjukdom som till viss del är ärftlig (man har dock inga procent på riskerna än). Jag bestämde mig därför när jag var ca 10 år att jag ville adoptera. När jag träffade min sambo för några år sedan så pratade vi om detta och det tog nog ca 1 år innan han hade ställt om sig från att vara inställd på biologiska barn till adopterade barn. När vi sedan för drygt 1 år sedan började kolla upp adoption noggrannare upptäcker vi att vi inte kan adoptera just för att jag har min sjukdom - inget land tillåter adoption till föräldrar med kronisk sjukdom. Detta blev en total chock för oss.

    Vi har nu börjat prata om biologiska barn ändå men det är inte utan viss rädsla. Dels är det bara 18 % av de kvinnor som genomgått de operationer jag har gjort som blir gravida utan hjälp. Dels kommer jag antagligen behöva tillbringa en hel del av graviditeten på sjukhus och jag kommer inte kunna föda naturligt. Sen kommer dessutom alltid oron för att barnet har ärvt min sjukdom att ligga där i bakhuvudet.

    Ett alternativ är ju självklart också att acceptera att det inte blir några barn för oss men det är jäkligt svårt. Jag känner dessutom skuld för att på något sett berövat min sambo barn. Hade han träffat någon annan hade han ju antagligen inte haft dessa bekymmer.

    Men, men tids nog får vi väl se hur det blir...

  • Liina86

    Det känns lite som att ni utgår från att om man har en ärftlig sjukdom som man inte vill föra vidare så är det bara att adoptera istället. Som jag skrev i ett tidigare inlägg så kan man i de flesta fall inte adoptera om man har en kronisk sjukdom. Äggdonation skulle kunna vara ett alternativ men bristen på äggdonatorer i Sverige är stor.  Alternativet till biologiska barn är alltså för många inte adoption utan att helt enkelt inte få några barn alls.  

  • Liina86
    NeutronStar skrev 2011-03-30 10:22:48 följande:
    Tycker att det är lite uppochnervända världen, förstår inte riktigt varför länder vägrar par där en/eller båda har en kronisk/ärftlig sjukdom. Det är ju inte som att generna kommer "hoppa" över till barnet bara för att man uppfostrar det... Hoppas verkligen att de snart kommer skriva om adoptionslagarna världen över!
    Det håller jag absolut med om men det är ju helt enkelt så att det finns fler adoptivföräldrar än barn att adoptera och då går det ju att ställa högre krav. Sen kan jag tycka att man borde kolla mer på föräldrarnas personligheter och liknande än deras hälsa, speciellt eftersom det finns en mängd sjukdomar som inte alls påverkar föräldraskapet
  • Liina86
    Dejli skrev 2011-03-30 11:07:45 följande:
    Ja, det är jättemärkligt... men det finns ju sjukdomar som är väldigt ärftliga och farliga men som inte är kroniska och som man som bärare kanske inte ens blir sjuk av, trots att man kan föra dem vidare... men det är ju en sidodiskussion.

    Men jag tycker verkligen det är märklig byråkrati att bara för att man har en sjukdom som gör att man inte kan få egna barn så ska man inte kunna få adoptera. Tyvärr är det väl oftast länderna där barnen kommer ifrån som sätter gränserna, och de har ju helt andra åsikter om vad som är bra för barnen och inte. Som om barnhem är ett bättre alternativ...

    Kanske en känslig fråga, och du behöver inte svara... men om du fick ett ägg donerat, skulle det fungera för er? Hur ställer sig sjukvården till att få ett ägg donerat av någon anhörig, t ex en syster?

    Jag har funderat på detta med äggdonation, varför det är så känsligt för många kvinnor... är det för att det är en mer avancerad process än att donera sperma? Jag kan tänka mig att man drar sig för att det innebär hormoner och ett mer eller mindre kirurgiskt ingrepp att plocka ut dem sedan. Det är ju liksom enklare att donera sperma i en burk...

    Får man vara fosterfamilj om man har kroniska sjukdomar?
    Äggdonation skulle antagligen funka för oss även om graviditeten kommer vara lika påfrestande för mig ändå men jag skulle ju åtminstone inte riskera att föra sjukdomen vidare. Frågan är bara om vi ens skulle komma ifråga för äggdonation eftersom vi kanske skulle kunna få egna barn och ärftligheten av sjukdomen är svår att förutse. Är inte alls insatt i reglerna kring det där.

    Bristen på äggdonatorer tror jag beror på flera saker. Dels att det är ett mycket större ingrepp än för män, dels för att inte så många vet att man kan göra det och dels för att jag tror kvinnor har svårare att tänka sig att ha ett biologiskt barn någonstans som man inte får se växa upp eller vet något om.
  • Liina86
    moonlightgirl skrev 2011-03-30 19:27:50 följande:
    Jag tror inte att man får göra det i Sverige (men jag är inte helt säker).   =)
    Det är tillåtet sen 2003 men bara på universitetssjukhusen och bristen på donatorer är stor. Däremot är det fortfarande inte tillåtet i Sverige med surrogatmammor vilket jag tycker är dumt.
  • Liina86
    Liina86 skrev 2011-03-31 11:25:16 följande:
    Det är tillåtet sen 2003 men bara på universitetssjukhusen och bristen på donatorer är stor. Däremot är det fortfarande inte tillåtet i Sverige med surrogatmammor vilket jag tycker är dumt.
    Tänkte bara tilläga några saker

    Äggdonation täcks inte av vårdgarantin utan man får betala själv och äggdonatorn får inte ta betalt förutom omkostnader som resor och utebliven arbetsinkomst.

    Man får heller inte ett ägg donerat om man redan har barn så man kan bara få ett barn med äggdonation i Sverige. Många par åker dock utomlands om de vill ha ett syskon till sitt första barn.

    Känner man någon som är villig att donera ett ägg så kan man få dens ägg men sjukhuset rekommenderar att inte göra så utan att blanda. Alltså en kompis till mig donerar ett ägg till ett annat barnlöst par och jag får ett ägg av deras kompis. Helt anonymt.
  • Liina86
    Telis skrev 2011-03-31 11:52:08 följande:
    Äggdonation täcks inte av vårdgarantin i Sverige på det sättet att man kan kräva behandling inom tre månader. Men om man uppfyller kraven (ålder, stabilt förhållande, inga sjukdomar som HIV, syfilis osv och om man inte gjort IVF på landstingets bekostnad) så kostar inte äggdonation i Sverige något utöver medicinen.

    Man får göra syskonförsök i Sverige om man har nedfrysta embryon kvar sedan tidigare och om man betalar själv.
    Ok, är inte helt insatt i pengabiten av detta =)

    Det jag menade med syskon var om man ville ha en "ny" äggdonation. Har man kvar från förra gången så går det ju bra.
Svar på tråden Adoption trots möjlighet att få egna barn