Inlägg från: JustMeAndMyLove |Visa alla inlägg
  • JustMeAndMyLove

    Hur ser ni på äktenskapet?

    För oss är det ett sätt att visa att det blir vi för resten av livet. Jag tror inte på den kristna Guden men kommer ändå se det som ett heligt band oss emellan. Vi är väldigt spirituella båda två och väldigt öppna med det. Vi viger oss borgerligt men samtidigt är ceremonin något mer än en bit papper. Sen vill jag fira vår kärlek med både ceremoni och fest tillsammans med andra jag älskar.


    Den lagliga delen bryr jag mig inte så mycket om. Annat än att vi blir mindre ifrågasatt den dan vi båda ska stå som lagliga föräldrar till ett barn, vilket annars kräver en del bevisning eftersom vi är lesbiska.


    Och sen den politiska delen. Vi hade aldrig ingått partnerskap då jag ser det som otroligt befängt att vi skulle ha ett annat slags äktenskap än andra pga vår läggning. Så den nya lagen känns väldigt bra :) Vi kämpar gemensamt för att fler lagar ska ändras.


    Och så det där ordet förstås. Jag längtar längtar längtar efter att få skaka hand med någon och säga: "det här är M, min fru."

  • JustMeAndMyLove
    shakynose skrev 2010-11-27 16:29:45 följande:
    Fast min tolkning av det Bibeln har att säga om äktenskap är att den inte direkt betonar vikten av någon vigselceremoni alls. Nu har jag ju inte läst hela Bibeln, och vigseln är viktig som social markering, men jag personligen tror att äktenskapet handlar om att vara varandra trogen för evigt, älska och respektera varandra och leva tillsammans oavsett om en präst har välsignat föreningen eller ej. Kärleken i sig är ett bevis på att Gud har "godkänt" förhållandet och det är däri det heliga finns. Därför tror jag på att man kan leva i ett äktenskap utan att vara formellt gift, och inför Gud så blir alltså ett uppbrott ifrån en sådan relation också lika allvarlig som en skilsmässa. Så tror jag.   Jag kan inte säga att jag lever efter Bibeln, men jag har haft stor hjälp av vad den boken har att säga om kärlek och äktenskap. Men som sagt: Som social markering så är vigseln enormt viktig. Gud vill nog att man visar sin kärlek på det viset, och jag tycker inte att det behöver vara helt fel att gifta sig innan man flyttar ihop eftersom jag inte tror att själva vigseln förändrar särskilt mycket.
    Jag har hört en teori där man gjort försökt att tolka bibeln på orginalspråk (något som ofta är svårt och som ofta slutar i olika tolkningar) där man anser att äktenskapet inte fanns i gamla testamentet men att man vid sex band sig till sin partner. Att det var själva sexet som var det heliga som man bara hade med en man (som kvinna). Sen var ju inte månggifte bland män sällsamt men det handlade nog mer om makt och status än om kärlek tyvärr. Däremot var det inte fritt fram för män att ligga runt. Tvärtom, hade de legat med en kvinna så skulle hon bo hos honom, han var skylldig att ta hand om henne och deras framtida barn. Så utan att vara rik kunde män inte ta på sig hur mycket kvinnor som helst. 

    Det här var nått jag läste för länge länge sen så jag ska inte påstå att det är så, minns inte ens var jag läste det. Nån tidskrift tror jag.


    Hur som är jag nyfiken på när själva äktenskapet började. Hade man ceremonier innan kyrkan fanns? Hur såg de ut? Vad handlade de om?


     


     


     

  • JustMeAndMyLove
    förlovadflicka skrev 2010-11-27 19:19:06 följande:
      Det stämmer, det var traditionen då, men det handlade liksom inte om att "jaha, nu råkade vi ha sex så då får vi vara gifta" utan det var liksom det som "lagband" äktenskapet. :)
    Aha, okej, det var alltså så. Bodde man ihop innan man hade sex?

    Är det nån som vet hur äktenskap ser ut i andra religioner. Muslimska vet jag. Indiska med om man tror filmerna man sett :) Men finns det några underliga äktenskapsceremonier i världen?


    Jag tycker annars det är jättefint att det finns de som håller på traditionen att inte bo ihop förrän efter äktenskapet. Det måste ge en otrolig känsla på bröllopet och bröllopsnatten. Känns som att de som gör så får sin bröllopsyra i flera veckor :) Tror också att man kan lära känna varran riktigt bra utan att bo ihop. Tycker det är lite löjligt med den här "grisen i säcken" kommentaren många får. Som sex tex. Varför tror folk det finns dåligt sex?? Otryggt sex är dåligt sex. Annars kan det aldrig bli annat än bättre och bättre i ett förhållande om man bara kan komunicera. Knappast nån som är kung i sängen första gången om man säger så.

Svar på tråden Hur ser ni på äktenskapet?