• muggles

    I vått&torrt när midvinternattens köld är hård

    Ninnnis skrev 2010-12-21 19:44:46 följande:
    Jo, det är en av de största indikationerna på DS. Nackspalten var 1,1 mm vilket var jättebra enligt BM. Den "får vara" upp till 3 mm så det är god mariginal. Även näsbenet ska tydligen vara en indikator och det såg också fint ut. Genom hela ultraljudet sa BM att det såg jättefint ut när hon tittade på diverse kroppsdelar, det kom därför lite som en chock när siffrorna var så dåliga. Hon lät också lite förvånad. Hon medgav att det sägs att IVF kan påverka siffrorna, men sa inte mer om det.
    Nackspalten på Moa var 0,9 mm. Nackspalten på Ada var 1,0 mm och på Beda 1,1 mm. Är värdet uppåt 3mm så ger det dåligt utslag på siffrorna (har jag hört), då börjar det närma sig DS-värde. Ni ligger alltså väldigt långt ifrån!

    Vi hade som sagt bestämt oss för hur vi skulle agera vid NUPP. Det berodde väldigt mkt på att vi var inställda på att få dåliga siffror pga min höga ålder. Vi skulle gå mer på hur det såg ut vid UL än på siffrorna, och vi frågade även hon som gjorde NUPP vad hennes magkänsla var. Hon sa att hennes magkänsla var att det var två helt friska foster.

    Och eftersom jag var helt emot att ta risken med FVP så nöjde vi oss med det. Samt då att hon nämnde att de gjort så många test och bara missat en enda gång.

    Jag har inte hört om ngn som fått mf vid FVP (flera i granntråden har gjort det), min BM hade heller aldrig hört talas om ngn som fått mf av FVP. Men varifrån kommer då risksiffrorna? Ngn måste ju få mf, och tänk om det hade blivit jag? För oss hade de dessutom kanske behövt sticka två gånger (en i resp fostersäck) vilket ökar risken för mf dubbelt...
  • muggles

    Ninnnis: jag har för mig att Snaily fick typ 1/70 i siffror.

    Jag har hört en historia om två tjejer som var kompisar och blev gravida nästan samtidigt. Den ena gjorde KUB och fick dåliga siffror (1/100 el så), gjorde FVP och fick besked att barnet var friskt. Den andra fick bra siffror (1/1100) gjorde inget FVP men fick ett Downsbarn... (vilken ironi).

    Så, siffrorna säger tyvärr bara en del av sanningen...

    Jag tror det finns trådar på FL där folk som gjort IVF och fått dåliga siffror hänger, det verkar vara ganska vanligt i IVF-svängen. Jag har bara hört om en enda person som fått bra siffror och sedan ett DS-barn (det är personen ovan).

  • muggles

    Lanovia: ja NUPP (=NackUPPklarning) är ul i själva KUB. Den andra delen av KUB består av ett blodprov och sedan får man sammanvägda totalsiffror vilket kan sätta myror i huvudet på vem som helst.
    Skit med indianer!!!

    PB: jag hade gärna tagit emot lite julgodis!!! Den där lakritsen lät intressant. Jag tror inte det är dammsugaren det är fel på, det är nog SBS (skit bakom spakarna som vi ingenjörer säger).

  • muggles

    Heloise: ja du har rätt, alla har vi våra spöken. Och precis som du, så gick jag också efter mig själv... Och litegrann efter det att väldigt många litar blint på siffrorna.
    Herrejisses, har det gått 3 mån sedan hon föddes?! Är ni säkra på att det är fel på henne, vad säger din magkänsla?

  • muggles

    Heloise: du menar att andra nyfödda är mer "livliga"? Jag tycker annars att de är ganska slappa och sover mkt de första veckorna. Men jag förstår att du antagligen menar att det är ngt värre än så med Elise. Det låter väldigt troligt det där som neurologen tror, att hjärnan har stängt av men att funktionerna kommer igång så småningom. Jag hoppas det verkligen! Och som du skrev för ngn dag sedan, så har hon ju protesterat mer nu så det verkar ju stämma?

  • muggles

    Heloise: ja de vet såklart bättre än mig iaf. Men så länge det går åt rätt håll är det positivt. Ja att vänta utan att få besked är definitivt det värsta! Även ett negativt besked är bättre än inget, för då har man iaf ngt att förhålla sig till.

  • muggles

    Ninnnis. skönt att det känns bra med beslutet och är glad om jag kunde hjälpa till!

    Daa: lider med dig! Alla säger att det är extra jobbigt i slutet av en tvillinggrav och du har ju gått ganska långt nu. Kram!

  • muggles

    Grattis till Daa! Vad otroligt snabbt efter varandra de föddes! Wow! *impad*

  • muggles

    Ninnnis: skönt att det känns bra att skippa fvp. Det gjorde det för oss också när vi väl landat i beslutet. Nu känner jag mig rätt lugn när det gäller DS men det kan ju vara så mkt annat som är fel... *trycker bort tanken* RUL nästa vecka för oss,  kommer nog vara lite nervös (var jag inte alls när vi gjorde RUL med Moa, var så övertygad då om att allt skulle vara bra men nu har jag tappat naiviteten).

    Fru Sy: usch vilken spännande julafton - på helt fel sätt! Hoppas nu att det lugnar sig!

Svar på tråden I vått&torrt när midvinternattens köld är hård