• snaily

    Hur man fastnar och aldrig kommer loss igen

    AM
    Oooo, du ska bli tv-kändis!


    Nej, om jag skulle ta och göra mig klar inför resa till stan.
    Klockan ett ska vi på ultraljud, håll en lilltå eller vad som finns över...

  • snaily

    Välkommen hem Lappis, låter som ni haft en alldeles alldeles underbar resa!

  • snaily

    Först en kram till Hattis {#lang_emotions_nalle}


    Sen ett totalt EGO-inlägg... Varning, långt.


    HJÄLP, tråden, hjälp!
    Tillbaka från KUB-ultraljud med dåliga resultat. Tog det först med ro, sen med förvirring och nu med lätt förtvivlan.


    Vi fick se Ynglet på ultraljud, det var helt fantastiskt och han (?) viftade med armarna och såg ut att försöka suga på tummen och gjorde lite ryckiga rörelser med kroppen. Allt såg normalt ut, så även nackspalten som mättes.


    Sen matades alla värden in i datorprogrammet, inklusive mina blodprovsresultat som tydligen var kassa! Sammanlagt blev risken för trisomi 21/Downs syndrom 1:76 och för trisomi 13/18 1:70. Nu måste vi bestämma oss för om vi ska gå vidare med fostervattenprov eller ej. Inte ett helt lätt beslut när man kämpat så länge för att komma så här långt. Jag är mest rädd för trisomi 13 och 18, skulle inte besluta oss för en abort "bara" pga trisomi 21 om inte fostret samtidigt såg ut att ha allvarliga missbildningar.


    Missfallsrisken vid fostervattenprov sägs vara 0,5-1%, vilket ju är väldigt lågt, men tänk OM det händer något bara för att man varit där inne och "rotat", och det sen visar sig att det var ett helt normalt foster - då skulle jag aldrig förlåta mig själv för det beslutet. Om det sen blir dett sent missfall eller gud förbjude ett dödfött barn pga något allvarligt kromosomfel så är det åtminstone inget VI kunnat påverka. Förstår ni hur jag tänker?


    MEN, om man INTE gör fvp så gäller det ju att inte oroa sig och försöka tro på att allt är normalt, och frågan är om jag klarar det?


    För att komplicera saken ytterligare har jag nu läst på en massa om de blodvärden som analyseras. (Korkade jag bad inte om att få mina exakta provsvar från BM, ska ringa henne och få dem senare.) Tydligen får man ofta hög risk pga lågt papp-a-värde (och nej, det har ingenting med snigelmannen att göra ), det kan vara orsakat av kromosomavvikelser, men det kan också tyda på något placentaproblem som kanske inte visar sig förrän senare i graviditeten som tillväxthämning eller cirkulationsproblem, och ökad missfallsrisk. Så antingen har vi nu ett foster med kromosomfel, eller ett som kommer växa dåligt eller i värsta fall inte alls, framöver i graviditeten. ???


    Tycker ni jag resonerar konstigt så kom gärna med synpunkter! Någon som vet mer om dessa skumma blodvärden som kollas vid Kub?


    Sannolikhetstester är verkligen skräp... önskar att man bara gjorde NUPP, då skulle vi vara så glada och nöjda nu. (I vår region får man tydligen inte göra enbart NUPP som separat undersökning, även om man skulle vilja.)


    September
    Får jag fråga vilka värden ni fick på ert KUB-test? Kommer inte ihåg om du skrev det...
    Är förstås rädd för att behöva gå igenom samma helvete som ni har gjort och gör...

  • snaily

    FruE
    1:76 skulle väl motsvara en risk på ca 13 procent... Och dessa siffror är i sin tur till 90% pålitliga. Ja tänk denna matematik...
    Trisomi 13 och 18 är hemskt allvarliga förändringar där fostren ofta dör i livmodern eller klarar sig väldigt kort tid efter födseln.


    Såklart är FVP det rätta att göra om vi verkligen vill ha ett säkert svar... Men magkänslan säger att det känns fel.

  • snaily

    FruE - säkrast och tidigast svar på fostervattenprov men det jag forskar i just nu är hur vanligt det är med helt normala ultraljudsfynd vid såna allvarliga fel, inte så värst vanligt tror jag. I de allra flesta fall verkar det som man kan upptäcka såna förändringar vid rutinultraljudet.
    Det är nog bara missfallsrisken vid fvp som avskräcker egentligen, för det är ju ändå allra mest sannolikt att det är ett helt normalt foster jag har i magen (typ 87% chans) och då känns det på något vis fel att vara där och "störa".


    Gosnosen - håller tummarna för ert nästa försök!

  • snaily

    Hej AM
    Berätta gärna mer - vad var det som var jobbigt med ditt fostervattenprov?
    Ja, hittills säger min magkänsla att Ynglet är friskt - han spretade så fint med fingrar och tår och viftade med armarna och såg bara så normal ut! (Säger jag som sett så HEMSKT många normala foster i v 12+4... ) Funderar på att fråga om man kan göra ett mer noggrannt UL än normalt när det är dags för RUL... det är trots allt inte så långt dit.

  • snaily

    Parnassia
    Tack för dina tankar!
    I nuläget är det ju nästan så att jag ångrar att vi gjorde KUB, även om jag hade en väldigt stark önskan om att få se fostret eftersom jag känt mig så ogravid, det känns mycket mer verkligt nu.
    Jag är som du/ni hör just nu inne på att inte göra fvp utan låta naturen ha sin gång - det är nästan så jag får känslan av att man "stör" eller tjuvtittar utan lov även vid ultraljudet... Med betoning på just nu... Ska ringa dagens BM senare och bolla mina tankar. Hon verkade vettig.

  • snaily

    Tinga och Ore - tack! Alla åsikter tas tacksamt emot!
    Tänker att vi troligen skulle vilja avsluta graviditeten vid besked om trisomi 13 eller 18, inte vid DS, men är lite inne på att man kanske kan avvakta till RUL och kanske förhoppningsvis få en extra noggrann koll och om UL ser minsta onomalt ut då så kan man ju faktiskt ta beslut FVP då.


    Hade vi inte haft fertilitetsproblem och gjort två IVFer hade det här beslutet känts mycket lättare... nu känns det som om alla invasiva prover som höjer missfallsrisken på något vis inte är ett naturligt val riktigt, det känns nästan otacksamt, svårt att förklara. Det ena skräckscenariot är fortfarande att förlora ett friskt barn pga komplikationer efter ett FVP (och sen aldrig lyckas bli gravid igen), och det får vi såklart väga mot det andra skräckscenariot att få ett barn med trisomi 13 som dör i v 38 eller liknande...


    TACK för att ni orkar lyssna på allt mitt dravel!! Oron lättar bara att skriva av sig känner jag!

  • snaily

    September
    och {#lang_emotions_nalle} för att du orkar svara! HOPPAS du får svar på moderkakeprovet!
    Enligt barnmorskan så räknade programmet med att vi gjort IVF, på något vis, jag har också läst att IVF kan ge lägre PAPP-a värden men faktiskt till och med hittat en källa i tidskriften Human reproduction, inte bara osanningar som skrivs på FL alltså
    Ska definitivt försöka bråka om remiss till specialist om det inte finns i det här landstinget (och det gör det säkert inte...). Låter som planen ni hade stämmer rätt bra med vår preliminära plan. Kram igen!


    Muggles
    När jag googlat på dessa frågor under kvällen har jag halkat in på Sweets blogg flera gånger! Hon skrev ju en del om liknande frågor när hon var gravid. Ska maila henne!


    Snorkis
    Näsbenet sa hon inget om men jag tyckte själv jag såg det (?) men ska fråga henne när jag ringer.

  • snaily

    Vinkar till Cicci, lycka till med kalaset! Ett år redan, shit vad tiden går fort!

Svar på tråden Hur man fastnar och aldrig kommer loss igen