Inlägg från: Bettertogether |Visa alla inlägg
  • Bettertogether

    Bröllop 2010 del 9 (sista året)

    KatjaB:
    Jamen då så.. :) Jag tänkte bara att om ni tänkt ha snittblomman hortensia i dekorationen så blir det nog inte så mycket lägre pris ;)

  • Bettertogether

    sundance: Ja, det är som redan sagts beror det lite på vilken sorts rosor som beställs.. men jag tror nog du får åtminstone 40 rosor för den summan. Är det stora krukor du har går det åt cirka 5 rosor/ kruka.. men då måste det vara utfyllnadsblommor och mycket grönt. Har du tänkt att det skulle vara BARA rosor i arrangemangen går det åt mycket mycket mer. Jag satte en bild i mitt galleri på ett runt arrangemang (det första jag någonsin gjorde, så ni behöver inte titta på hur bra gjort det är ;) ) och där har jag använt 10 rosor och det är cirka 20 cm i diameter. MEN, du kan med fördel plocka grönt material utomhus själv och säga att du vill att de använder det, så blir det förmånligare. Men då måste man plocka materialet dagen före och ställa det i vatten och svalt ett dygn så det hinner dra i sig vatten och bli saftspänt. Blåbärsris, bergeniablad och hallonblad är toppen att använda!

    Vad har du tänkt dig för arrangemang?

  • Bettertogether
    KatjaB skrev 2009-12-06 22:54:35 följande:
    bettertogehter: vad är det för utbildning du går? Läste själv till florist i gymnasiet, otroligt roligt yrke. Antar att du har tonvis med idéer till din egen bukett
    Ja, det är något liknande till gymnasieutbildning jag går. Men här i Finland heter grundutbildningen "trädgårdsmästare" och fortbildningen är florist. Dumt egentligen att dra oss alla under samma namn, för åtminstone jag tänker på buskar, träd och gräsmattor när jag hör "trädgårdsmästare"... Så jag brukar dra den långa versionen (trädgårdsmästare inom blomster och handel" för att få folk att förstå att det är blommor och buketter jag sysslar med. :) 3 årig utbildning, och jag blir färdig till våren.
    Jag kommer att planera min brudbukett som lärdomsprov (det stora testet ;) ), och det ska vara färdigt i April, så jag kommer att sätta igång ganska snart :) Idéerna ja, det finns hur många som helst :P Men jag har det stora hela ganska klart tror jag :P
  • Bettertogether

    ... ja för här i Finland har vi inte någon yrkesinriktning på gymnasiet, utan vi läser bara en massa ämnen (språk (obligatoriska svenska, finska och engelska + valfria), historia, fysik, kemi, psykologi, filosofi, företagskunskap osv.)... Så det har jag redan i bagaget :P

  • Bettertogether

    Nja. Jag gick först i gymnasiet 3 år (alltså inget yrkesinriktat), och sen hade jag ett mellanår i en folkhögskola, och nu har jag snart gått en yrkesutbildning på 3 år.

    Jag vet faktiskt inte hur systemet i Sverige är när det gäller gymnasiet och yrkesutbildningar. Får man ett yrke när man går gymnasiet?
    Grunden i floristik (kan man egentligen kalla det) är det jag går nu. Sedan får jag floristexamen om jag vill genom att studera ännu 1,5 år på skolan. Men det är egentligen bara fördjupning man lär sig då, all grund med olika tekniker och kundbetjäning får jag nu. Sedan om man vill studera ännu mera finns det floristmästarexamen man kan ta.

    Nu är jag 22 år. :) 4 år sedan jag gick ut gymnasiet ;)

  • Bettertogether

    Jaha, det är så det funkar i Sverige.. :) Det låter ju som att man bara skrapar lite på ytan i mina öron, det finns ju hur mycket som helst att lära sig! Så jag förstår att praktikplatsen är en mycket viktig del!

    Ja, jag håller med dig mammab! Det är ett yrke jag också vill hålla på med! :D Jag har också ett fotointresse, men liksom du är det inget jag vill jobba med, men blommor, jajjamen! :D

    Jag drömmer om att få jobba som florist på den välinarbetade blombutiken i min hemstad. Jag har varit inhoppare där flera år redan. Tyvärr har de nyligen anställt en ny florist när den gamla öppnade egen butik, så chanserna för att hon slutar är inte så stora ;)

  • Bettertogether
    mammab skrev 2009-12-07 10:21:01 följande:
    På min utbildning så läser vi bara "florist"ämnen, sen har vi mest praktiska övningar. sen är vi 4 veckor i skolan sen 4 veckor praktik. ska ut på praktik nästa vecka. hade min första praktik där, och har redan fått lite extra jobb! super skoj verkligen!
    Det låter som floristutbildingen här :) Då är man också några veckor i skola och några veckor på praktik.
  • Bettertogether
    Sundance skrev 2009-12-07 10:48:28 följande:
    Jag har väl egentligen tänkt mig endast rosor. Möjligtvis både röda och vita men helst bara röda. Krukorna är nog ca 20 cm i diameter. Vi har ju rött, vitt och grått som tema så jag vill helst inte blanda in något grönt. Men finns det någon snygg vit blomma som är fin att fylla ut med och inte är så dyr då? Det är hon själv som äger slottet som gör arrangemangen (dock ska de inleda något samarbete med någon snart) så det är ju ingen direkt arbetskostnad. Men om jag beställde ett sådant arrangemang hos en florist, vad skulle de då kosta ca? Usch vad svårt. Min sambo tycker att vi ska ta det som ingår i priset och inte lägga till en massa men nu hittade vi ju krukor som var precis som vi tänkt oss och då får vi ju gå efter dem...
    Ja-a du... det är svårt att säga vad det skulle kosta som beställningsarbete för det beror mycket på var i landet du är... Och jag kan ju heller inte lova att mina beräkningar stämmer eftersom jag bara vet hur det funkar här i Finland.
    Är krukorna höga eller låga då? I en så stor kruka tror jag det går åt ganska många rosor innan det ser bra och välgjort ut. så endast rosor är inget jag skulle rekommendera :/
    På sommaren finns ju fina silverekar som går i grått... de är inte farligt dyra och skulle kanske funka i ert tema? Likaså skulle ju santolina och silvergirlang kunna funka som utfyllnad (de är sommarväxter, men det GÅR att använda i arrangemang)... Men billiga blommor är ju alltid krysantemer, nejlikor, brudslöja, aster för att nämna någon.
  • Bettertogether

    Droppformad :) Det passar perfekt till min klänning.

  • Bettertogether
    KatjaB skrev 2009-12-07 12:06:38 följande:
    jag hade först lite planer på att göra en sort muff, tyckte det skulle passa temat fint, och jag har gjort en sån till bröllopsmässan en gång som blev riktigt bra, men min klänning och buketten skulle nog konkurrera lite för mycket känner jag, så istället ska jag ha en rundbunden "boll" i rosen vendela och sweet avanlanche, vita strutsfjädrar och vit brudorkidé. Ska ha en handbunden, tycker nakna stjälkar är så fint.
    Men en rund bukett med nakna stjälkar går ju att fixa fastän man använder ett brudskaft också ;)
    Skämt åsido, den låter jättefin! :)
Svar på tråden Bröllop 2010 del 9 (sista året)