Inlägg från: Chicita |Visa alla inlägg
  • Chicita

    det heter b o r g e r l i g t

    Aniara4 skrev 2012-02-08 18:17:57 följande:
    Jaha, nu är man en hemsk människa bara för att man tar till lite starka ord ibland. Jag känner mig faktiskt oerhört kränkt av ditt inlägg och tycker att vi måste sätta stopp för sån här mobbning på internet. Vi har faktiskt yttrandefrihet här i landet, så du kan inte komma och säga att jag inte får skriva hur jag vill. Jag tycker ditt inlägg ska tas bort faktiskt.
    Jaa dä ä jääääättesynd om däj *kjamiz*
  • Chicita
    evigtkär skrev 2012-02-08 19:01:41 följande:

    Om jag upplever det ni skriver som mobbing, vem är då du att säga att det inte är det. Jag har själv blivit mobbad i från 3:an till sista året på gymnasiet, så jag anser att jag är kvalificerad att använda ordet mobbing när jag tycker det passar!


    Jag skriver själv som en kratta men varit på gränsen till att få "stämpeln" dyslexi. Jag kände mig otroligt ledsen och utpekad när jag läste er tråd. Jag msåte kolla upp ord som borgligt (stavade säkert fel) om jag ska vara säker på att jag stavar det rätt. Och har jag kollat upp det måste jag kolla upp det nästa gång jag ska använda det igen. Ett av mina problem är att jag aldrig lär mig vissa ord hur mkt jag än försöker. Men jag försöker komma över det och anser att jag ska få skriva på olika forum även om det inte är korekt svenska.


    Varje gång någon startar en sådan här tråd känner jag mig otroligt ledsen men jag tycker inte att jag ska behvöa använda stavningsprogram för att få skriva på ett forum!


    Om du känner dig utpekad i en tråd som inte har nämnt dig någonstans. I en tråd där det flera gånger sägs att det är stor skillnad på skrivsvårigheter  / dyslexi och ren lathet, så kanske du ska fundera på varför du känner dig utpekad och jobba på det istället.

    Jag blev kallad för massa elaka saker i skolan och varje gång nån skriver eller säger dom orden så mår jag dåligt. Men jag kan inte hindra nån från att samtala om vissa saker. Utan jag måste bearbeta det själv.
    Att du missar på vissa ord gör inget. Det gör alla någon gång. Även riktiga språkvetare kan slinta på tangenterna ibland.
    Och det har ingenting med den här tråden att göra.
    Om du väljer att tolka det så så är det ju du själv som gör dig ledsen.

    Men faktum är att om det inte finns "språkpoliser" som reagerar över när spåket missbrukas så blir det snart omöjligt att förstå vad som skrivs. Om alla skrev som dom ville så skulle det bli ännu svårare för de som har dyslexi eller liknande språksvårigheter att hänga med.
    För d e vl nte så lett å hänga me omja skrvr p deher settet spciellt nte m ja bra fortsettr skrva utn pnktr elr kmmatäcken radbrutnngr mm.

    Det är stor skillnad mellan att missbruka språket och skita i hur man skriver - och att ha problem med det.
    Ingenstans här drivs det med, eller klagas på, de som har problem. Tvärt om! Dyslektiker har tagits i försvar många gånger.
  • Chicita
    evigtkär skrev 2012-02-08 19:40:09 följande:
    orkar inte kommentera mera. Spelar ingen roll vad jag skriver för du har bestämt dig för att du har rätt...
    Och du har bestämt dig för att vi alla har fel och är elaka mobbare, utan att ta in vad vi faktiskt skriver.
    Så då är det nog lika bra att du undviker den här tråden i fortsättningen om du känner så.

    Hur som helst så ska du inte känna att du inte får skriva på Bröllopstorget. För det får du visst...
    Och eventuella misstag är som sagt mänskligt.
  • Chicita

    Jag tror nog att poängen har gått fram nu och ser ingen orsak till att ännu fler ska kommentera evigtkär.
    För då riskerar det att bli mobbing i slutänden och det vill vi ju faktiskt inte

    Poängen (för att sammanfatta) är ju att vi faktiskt värnar om de som har problem med svenska språket.
    Men att vi ibland behöver "kräkas" lite på de som medvetet eller av ren lathet misshandlar det.
    Det är bra att ha någonstans att ta ut frustrationer utan att behöva göra det överallt och utan att peka ut vissa individer.
    Det är ett sätt att ventilera irritation och frustration för att sen gå ut och för 700:e gången säga "nej det gör inget att dukarna är vita när du har en ivoryfärgad klänning".
    Eller att ge sin syn på brudöverlämning i den 2500:e tråden som kommer upp...
    Vi är alla trevliga, sansade individer som bryr oss om och önskar hjälpa. Låt oss ha någon ventil i alla fall så slipper vi hamna på familjelivs nivå...

    Och ja, det är helt ok att stava fel. Det gör även vi, även om vi oftast rättar oss själva Flört

  • Chicita

    För att anknyta till risk och chans  som Lebendig skrev om, så stör det mig lite på när någon säger att dom tjänar på att köpa en prissänkt tv (exempelvis).
    Tjänar gör man när man arbetar och får lön. Om man gör ett klipp på något så sparar man pengar.

  • Chicita
    passionsblomman skrev 2012-02-10 10:28:52 följande:
    Fast njaaa?
    Man kan ju tjäna på andra sätt, men alla har betydelsen att man vinner något på det hela? (förutom att man själv kan tjäna, i betydelsen arbeta/vara någona annan behjälplig)
    Alltså, jag kan tjäna på att ta den här vägen istället, eftersom jag vinner tid , även om sträckan är längre.

    Eller "det skulle tjäna dig bättre att vara lite trevligare är du ska på jobbintervju"

    Jag skulle nog påstå att man kan tjäna på att göra ett visst val framför ett annat, fast det kräver ju då att det står i jämförelse med exempelvis ordinariepris både i fråga om inköp och annat. Däremot blir jag prickig när vi -lite till mans- tror att vi sparar
    när vi köper.

    Men, man kanske visst kan tjäna utan att det är lön, och man kanske kan spara samtidigt som man konsumerar? Då båda kan sättas i relationen "vad det annars hade kostat mig" och man får tillgång till medel som annars hade försvunnit?
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
    Jag skulle nog säga att du vinner i tid på att ta en genväg istället för att du tjänar...
    Men här har nog dialekt en del inverkan också.

    Jag har i alla fall lärt mig i skolan att tjäna = en inkomst, en plus-post så att säga. Och att man alltså inte kan tjäna på att handla något.
    Medan att spara = att lägga undan pengar ( exempelvis på banken) , eller att få bra valuta för pengarna så att säga.
    Med andra ord att om en tv kostat 15000:- men är prissänkt till 10000:- så sparar jag 5000:- på att köpa den till det nedsatta priset. Det är ju inte så att affären ger mig 5000:- för att jag köper tv'n - alltså tjänar jag inte på det.
  • Chicita
    passionsblomman skrev 2012-02-10 10:41:14 följande:
    Men särskrivningarna? Obestämd "Herr skinnjacka, nästan oanvänd 375 kr" Jaha? vad kostar Fru skinnjacka och hur pass använd är hon då? vill man gärna fråga.
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
    Hehe... ja det är ju bara att fråga det *hihi*

    Såg en klassisk felstavning i alla fall på en av dörrarna till en frisersalong i Stockholm när vi passerade där för några år sedan.

    Välkommen!
    Ingång
    nästa dör
  • Chicita
    Lebendig skrev 2012-02-10 10:48:48 följande:
    Haha jag skulle definitivt inte gå in i den salongen! Skrattande
    Nej inte jag heller Tungan ute
  • Chicita
    Lebendig skrev 2012-02-10 10:47:17 följande:
    Jag tror inte att särskrivningarna kommer från engelskan, även om i engelskan särskriver de allt. Som engelsklärare kan jag konstatera att när eleverna skriver på engelska, skriver de IHOP allt. Snacka om det. De gör fel i båda språken...ytterst beklämmande.

    Jag tror att det många gånger är rent slarv, och sedan om man skriver någonstans så är det så att rättstavningsprogram sällan vill skriva ihop så många ord. Då väljer folk att skriva isär istället för att slippa det röda. Tvi..

    Sedan så har jag också fått veta, inför kommande generationer, att det nu är populärt att i låg- och mellanstadiet att inte rätta elevers texter vad gäller just stavning. Det för att inte hämma elevernas vilja att skriva!?
    Psst... heter det inte "lärare i engelska" om vi ska vara petiga? Oskyldig
  • Chicita
    Lebendig skrev 2012-02-10 10:55:11 följande:
    Nope man kan säga vilket som, bara man ine skriver engelskalärare... eller svenskalärare
    Ah... det saknades ett A ja... inte engelskAlärare, utan engelsklärare...
    passionsblomman skrev 2012-02-10 10:53:04 följande:
    Ja, det jag menar, är att jag nog tror att tjäna kan vara synonymt med just vinna.  Du vet, Han tjänar på att ta den vägen-eftersom han vinner tid, eller vad tjänar det till? Man talar om någon slags vinst, oavsett om det är lön man får för uträttat earbete, eller plus på tidskontot i en tävling. Du kan också tjäna på att anstränga dig, vara välförberedd osv.

    Däremot vill ju butiker gärna få oss att tro att vi både tjänar och sparar medan vi gör av med våra slantar-som vi ofta inte ens tjänat ihop än- i deras superklippmegareor. Så just i det sammanhanget borde man nog egentligen ta det tämligen lugnt med båda orden. Men jag tror att de rent lagligt kommer undan med sina tjäna och spara, helt enkelt för att det går att sätta "jämfört med ordinarie pris/konkurrentens pris" efter deras uppmaningar.
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
    Jag förstår hur du menar, men det stämmer inte med vad jag lärt mig.
    Så jag stör mig ändå Flört
Svar på tråden det heter b o r g e r l i g t