Inlägg från: Aniara4 |Visa alla inlägg
  • Aniara4

    det heter b o r g e r l i g t

    Dejli skrev 2012-02-06 12:41:47 följande:
    Jag har flera nära släktingar med dyslexi. De har oftast inga problem med att skriva ihop. Däremot kanske inte alltid ser felstavningar etc. De få vara lite mer noggranna än andra, men de har lärt sig tekniker för sådant.

    Men självklart är man ursäktad om man har läs-och skrivsvårigheter. Det är ett handikapp (som det finns olika grader av) och som jag önskar fler tog hänsyn till. Jag tror t ex att om alla tänkte lite mer på att vårda sitt skrivna språk så skulle det underlätta för många dyslektiker.

    Dessutom är det många som skriver väldigt "hänsynslöst" (om man får säga så) t ex genom att inte styckeindela ordentligt och skriva uppsatser utan så mycket som en radbrytning, strunta i stor bokstav i meningars början, skiljetecken etc. Det gör att åtminstone jag klickar mig därifrån omgående, trots att jag inte lider av några läshandikapp.
    Det är min erfarenhet också. Min dyslektiska kompis skriver alltid felfria inlägg på internetforum, det tar bara lite längre tid för henne eftersom hon måste kolla mer noga. Och hon tycker också det blir svårare att läsa när andra skriver slarvigt! Så, med tanke på att många är dyslektiker är det extra viktigt att göra sig den lilla ansträngningen att läsa igenom det man har skrivit och kolla hur läsligt det egentligen är.
  • Aniara4
    Odium skrev 2012-02-06 15:47:59 följande:
    Mycket sant. För mig handlar det om att jag är pendantiskt lagd. Rätt ska vara rätt. Jag är även lite besserwisser och kan lite om mycket.
    Ähum... du menar "pedantiskt"  va? TystFlört
    Apropå besserwissrar...
  • Aniara4

    Och så heter det make-up, eller varför inte smink på ren svenska? Jag blir alltid lika full i skratt när någon söker make till bröllopet.

  • Aniara4
    Odium skrev 2012-02-07 20:29:58 följande:
    Självklart är det så det går till. Det vet väl alla att det är dagen som räknas, inte livet efteråt? =)

    Tyst
    Jag misstänker också att det är så det går till! Först väljer man klänning (och lite senare i processen väljer man en eller två till för säkerhets skull), sen den största och blingigaste ring man kan hitta, sen bokar man herrgård, håller auditions för att hitta den skojigaste prästen, köper näbbklänningar och ett ton dekorationer i exakt rätt nyans och sen kommer man plötsligt på att visst fasen, det ska ju vara en karl med också!
  • Aniara4
    Odium skrev 2012-02-08 14:27:11 följande:
    En bekant till mig byggde ihop sin egen fantastiska stavning av ordet.. Komplett med särskrivning och allt.
    " tack för inbjudan till erat bröd lopp"
    Hen utgick naturligtvis från att ni efter vigseln skulle ha det traditionella bröd-loppet. Gästerna ställer då upp sig på led utanför kyrkan med långa baguetter, och brudparet ska sedan springa genom gången medan gästerna försöker drämma till dem med baguetterna. Gatlopp fast med bröd, med andra ord.

    Den gamla seden är iofs ganska sällsynt numera och har ersatts med den lite harmlösare riskastningen, men gammalmodiga gäster kan fortfarande dyka upp med en lång baguette under armen!
  • Aniara4
    Chicita skrev 2012-02-08 17:25:14 följande:
    Precis... glömde att ta upp den biten. Kom att tänka på det precis när jag postat mitt inlägg och åkt för att handla.
    Det här är riktigt farligt. Alltså att vattna ur begrepp. Se bara på "moderna" sjukdomar som utbrändhet och fibromyalgi. Jättemånga springer runt och säger att dom är utbrända eller har "fibro". Vilket gör att ingen tror på dom stackare som verkligen har diagnosen. Dom stämplas som lata och dumma bara för att andra missbrukar dessa termer.
    Jag kan bli riktigt arg av sånt här
    Och allergi. Folk är "allergiska" mot allt möjligt som de inte gillar, vilket gör att andra tänker "äsch, hon märker säkert inte om jag slänger i lite grann och rör om ordentligt" och så sitter jag där med svullna läppar och kliande svalg bara för att nån tyckte det blir godare med morötter i såsen och inte fattade att när jag säger att jag är allergisk så betyder det att jag är allergisk.
  • Aniara4
    passionsblomman skrev 2012-02-08 16:30:16 följande:
    Bland det grövsta språkmissbruket av alla. Nämligen att ta starka och oerhört värdeladdade ord, sådana man ska använda för att benämna allvarliga saker i tillvaron, och istället förminska orden, göra begreppen urvattnade och menlösa, genom att applicera dem på vad som helst man möter i livet som man inte gillar.
    Ord som

    rasism
    mobbing
    kränkt
    ångest
    hysterisk
    psykopat

    och så vidare, är alla exempel på hur man missbrukar (överanvänder och felrubricerar) så att man tillsut inte har några ord att ta till när det kommer till kritan och orden verkligen behövs.
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
    Jaha, nu är man en hemsk människa bara för att man tar till lite starka ord ibland. Jag känner mig faktiskt oerhört kränkt av ditt inlägg och tycker att vi måste sätta stopp för sån här mobbning på internet. Vi har faktiskt yttrandefrihet här i landet, så du kan inte komma och säga att jag inte får skriva hur jag vill. Jag tycker ditt inlägg ska tas bort faktiskt.
  • Aniara4
    Lilique skrev 2012-02-09 12:28:11 följande:

    HAHA!

    I brevlådan imorse trillade det ner en lapp på vilken jag erbjöds "flytt hjelp" för "biliga pengen".

    Seems legit.

    Här är förresten en bild, från en resa jag gjort till Kanarieöarna, som jag  tycker passar in rätt bra:


    Å, kan man växla in gamla femkronorssedlar där, det är ju perfekt, jag har ett par i en låda som jag missade att växla in innan de blev värdelösa! Fast om jag sparar dem i 50 år kanske de blir värda nåt igen...
  • Aniara4
    knyttan skrev 2012-02-10 19:51:01 följande:
    En av de tre författarna som jobbar där är en helt korrekt mening. Men det är också  "En av dem som jobbar där". Skillnaden är att du förflyttar subjektet i meningen.
    Det beror på att "de tre författarna" är ett sammanhängande begrepp, tror jag.

    Jag slår de dumma (där "de dumma" är ett begrepp")
    men
    Jag slår dem, som är dumma.
  • Aniara4
    1700tal skrev 2012-02-11 11:40:42 följande:
    Även där skulle jag skriva "jag slår de som är dumma", även om det kanske är fel. Jag kan, som jag sa innan, inga regler utan går på hur det låter. Och jag skulle hoppa över kommatecknet.
    Såvitt jag förstår är faktiskt båda ok i just det fallet!
    sprak.ifokus.se/discussions/4f12936ed3b4fd0e1c003ee7-de-eller-dem

    Och jag skulle inte heller skriva komma där normalt sett, det gjorde jag bara för att förtydliga skillnaden. Enligt gamla kommateringsregler tror jag iofs att det skulle vara ett komma där (känner en del äldre personer som skriver så), men nuförtiden tror jag man kommaterar mer som man talar.

    Sen är jag också ganska dålig på grammatiska regler men har en stark känsla för vad som låter rätt eller fel. Men jag försöker lära mig reglerna mest för att kunna förklara för andra och bevisa att jag har rätt... alltid. Oskyldig
  • Aniara4

    En annan av mina språkliga pet peeves är alla som verkar ha glömt hur man använder ordet "sin".
    Meningar som "hon åt hennes kaka" får mig alltid att undra vem den stackars kvinnan var som fick sin kaka snodd.

    Häromkvällen meddelades på tv att det snart skulle komma ett avsnitt av en spin-off-serie av Criminal Minds, "men först ska gänget i CSI vilken-det-nu-var få träffa deras nya chef". Jag fattade ingenting. Varför ska gänget i CSI få träffa Criminal Minds-gängets nya chef?! Obestämd

  • Aniara4
    Doofie skrev 2012-02-22 00:43:48 följande:
    Eller.. de som aldrig använder ordet ensam. Exempel: Jag bor själv...
    ?? Det är klart du bor själv, ingen annan kan ju bo ÅT dig. Själv bor man alltid, ensam bor man om man bor...ensam ;)
    Den kampen är jag på väg att ge upp. Det stör mig fortfarande nåt vansinnigt, men det börjar tydligen bli etablerat, och språket funkar ju så att när tillräckligt många säger fel blir det rätt. När någon säger sig bo själv förstår man iofs vad de menar, mer förvirrande blir det när någon t.ex. ska åka själv någonstans. Då undrar jag alltid i smyg om de vanligtvis brukar skicka ett ombud. Och när någon säger sig kunna gå själv kan jag nästan inte hålla tyst! Tyst
  • Aniara4
    MrsT2011 skrev 2012-02-23 10:24:08 följande:
    Retar mig även på telefonköer där de säger "vi tar emot ditt samtal så fort vi kan". Jaha, med ljusets hastighet då eller? Det heter så SNART vi kan!
    Man föreställer sig hur det snart kommer någon som kulsprutepratar i telefon och klarar av ärenden på två sekunder blankt. Glad
  • Aniara4
    CarolineJohan skrev 2012-03-15 11:25:36 följande:
    ...och  jag blir tokig när människor inte använder de och dem korrekt, utan tar en enkel utväg och skriver dom...
    Och jag tycker det är tusen gånger bättre att skriva "dom" än att använda de/dem fel! "Dom" sänker visserligen den stilistiska nivån på texten, men att skriva t.ex.  "dem skrev ett inlägg" får i alla fall mig att stanna upp i förvirring eftersom jag inte förstår syftningarna.
Svar på tråden det heter b o r g e r l i g t