Inlägg från: passionsblomman |Visa alla inlägg
  • passionsblomman

    det heter b o r g e r l i g t

    Och mindre när det ska vara färre!

    "Det är mindre tjejer som gifter sig nu än för 40 år sedan."

    Jaha? Hur små har vi hunnit bli de senaste 40 åren?
    Och hur stora var de förr?

  • passionsblomman
    Aleta skrev 2009-10-05 21:25:32 följande:
    På barnens dagis säger de: få - färre - färst och det känns jättekonstigt. Alla föräldrar uppmanas att använda det hemma också, det är tydligen det nya. (De håller på med knattematte på förskolan.)Å andra sidan så finns det väl inget ersättningsord? Få - färre - inga alls?
  • passionsblomman

    Tjälla´knul säger man i Jämtland iallafall. En knul är detsamma som en knöl. Fast man kan också vara en Go´knul vilket är detsamma som en goding, eller en godbit. Det kan användas både som smeknamn på ens älskling eller så beställer man en sådan när man är ute och fikar.

  • passionsblomman

    Jag bodde i jämtland från 10 till 21 års ålder. Min mamma och två av mina systrar bor kvar däruppe.


    Tausen skrev 2009-10-27 19:02:22 följande:
    jajmensan! Jamtlandstaus var redan upptaget och min fantasi var slut :)
  • passionsblomman

    Jag hoppar till din GB, detta blir ju helt OT..


    Tausen skrev 2009-10-27 19:25:38 följande:
    Ah. var i Jämtland kommer du från då? Jag är uppvuxen i Hammarstrand men bor nu i Östersund. jag flyttade söderöver några år, men hittade hem igen (men mest troligt blir det flytt igen till hösten)
  • passionsblomman
    Kjell Präst skrev 2012-02-06 11:45:26 följande:
    Jag hade tidigare en kollega som envist hävdade att "Målarprinsen" hette "Ägg-uschén" och ingenting annat
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman
    Dejli skrev 2012-02-06 12:41:47 följande:
    Det är extremt få ord i svenskan som skrivs isär. Jag kan inte komma på ett enda tror jag... sedan är det ju många uttryck som blivit till "ord" och som därför kanske skrivs ihop trots att det från början inte är ett enda ord, som "i alla fall". Har sett att det ofta skrivs iallafall. Men hellre det tycker jag...
    Jag skriver "iallafall" fast jag är bra på att reta mig på andra språkfel. Särskilt särskrivningar. Det blir så otroligt roliga syftningsfel också.

    Men det är ganska svårt med en hel del av reglerna för hur det ska vara. Jag har fullt upp att förklara för min son varför det ska vara si ena gången och så andra.
    Varför köper stavningskontrollen "hursomhelst" men inte "iallafall" och varför säger den att det heter "någon annanstans" och inte "någon annan stans". Själv har jag alltid bara kört på vad som ser rätt ut och har turen att ha någorlunda känsla för när det blir fel, men jag skulle behöva kunna förklara bättre för min 10-åring varför det är rätt eller fel.

    I övrigt, så har jag väldigt svårt för när journalister-som jag tycker man kan kräva mer av, eftersom språket är deras arbetsverkyg, inte behärskar sin verktyg bättre än de gör. Jag menar, "interjuv", "öppenhjärtlig", desto+desto och så vidare... Foten i munnen
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
Svar på tråden det heter b o r g e r l i g t