Inlägg från: Sebastiána |Visa alla inlägg
  • Sebastiána

    det heter b o r g e r l i g t

    ...också heter det: "Jag köpte polkagrisar till dem, det tyckte de var trevligt". Inte: "Jag köpte polkagrisar till dem, det tyckte dem var trevligt".

    Om man inte har koll på när man ska skriva 'de' och 'dem' är det faktiskt bättre att skriva 'dom'.

  • Sebastiána
    Lebendig skrev 2012-02-10 10:47:17 följande:
    Jag tror inte att särskrivningarna kommer från engelskan, även om i engelskan särskriver de allt. Som engelsklärare kan jag konstatera att när eleverna skriver på engelska, skriver de IHOP allt. Snacka om det. De gör fel i båda språken...ytterst beklämmande.

    Jag tror att det många gånger är rent slarv, och sedan om man skriver någonstans så är det så att rättstavningsprogram sällan vill skriva ihop så många ord. Då väljer folk att skriva isär istället för att slippa det röda. Tvi..

    Sedan så har jag också fått veta, inför kommande generationer, att det nu är populärt att i låg- och mellanstadiet att inte rätta elevers texter vad gäller just stavning. Det för att inte hämma elevernas vilja att skriva!?
    Jag fattar faktiskt inte vad detta särskrivande kommer ifrån. Jag har vänner i medelåldern som säkert skrev rätt när de var unga men som särskriver nu. Jag förstår inte heller vad som är så svårt. Om man läser orden högt för sig själv (eller testar att sätta ett kommatecken mellan orden) märker man ju. Dessutom är det regel i svenska språket att i princip ALDRIG särskriva - inte så svårt med andra ord.

    Jag längtar efter min brud klänning som jag ska ha på kyrk trappan
    Jag, längtar, efter, min, brud, klänning, som, jag, ska, ha, på, kyrk, trappan

    Hmmm...
Svar på tråden det heter b o r g e r l i g t