Inlägg från: Silketuss |Visa alla inlägg
  • Silketuss

    det heter b o r g e r l i g t

    Jag kan inte hjälpa det, men jag retar mig också på vissa saker. Det är en sak med dyslektiker, en annan när folk inte bryr sig eller försöker ens. Särskrivningar är så vanligt att man inte ens slipper det i tidningar eller liknande ställen. Kan skratta riktigt gott åt "sjuk gymnast", "billiga barn cyklar", "kass personal sökes" osv. 

    Om man känner sig osäker på om det ska vara de eller dem, är det nästan bättre att konsekvent skriva dom istället. Vart är ett annat ord som man inte riktigt behärskar, enligt min uppfattning

    /Språkpolisens frivilligavdelning
     

  • Silketuss

    Om inte folk ens bryr sig om att försöka göra sig förstådda, kommer det ju till slut att leda till att folk faktiskt inte förstår vad man menar. Det är itne så besvärligt att tänka efter lite grann innan man skriver. Och som jag och så många andra har påpekat, vi är medvetna om att vissa har dyslexi, men det är knappast de som står för alla särskrivningar, felstavningar osv. Precis som Ekorren skriver, är det dessa som vi reagerar på. Förlovad flicka har en poäng i att språket utvecklas över tiden. Tex är det kanske inte så många som stavar 18 som aderton längre...vi skriver arton istället. Men det behövs ändå en viss känsla för orden för att det ska bli begripligt i det stora hela. 

    Hur snabbt det än går att skriva vgd, nt, och så vidare, så blir det lätt svårt att förstå. Språk har så många olika nyanser med alla de ord som ingår i det. Låt oss nyansera vårt språk istället för att bara använda oss av "svart och vitt", eller snarare grått!  

  • Silketuss
    Aniara4 skrev 2012-02-07 19:27:12 följande:
    Och så heter det make-up, eller varför inte smink på ren svenska? Jag blir alltid lika full i skratt när någon söker make till bröllopet.
    Ja, men en del kanske börjar i den änden? De planerar annat först, och sedan, någonstans i slutet, blir det dags att bestämma make...?? Om man nu inte är så kinkig med vem man ska gifta sig med?
     
  • Silketuss

    Jag håller nog ändå på 1700tal i frågan om den där meningen. Mitt argument är endast att det låter fel!   Jag har aldrig varit så duktig på gramatikens beståndsdelar, blir snurrig i huvudet av det, ärligt talat. Men jag har ändå haft öra för vad som är rätt och fel och lyckats hanka mig fram bra ändå. 

    Det är intressant att gå in och kolla i den här tråden och läsa era kommentarer!

  • Silketuss
    passionsblomman skrev 2012-02-11 11:39:13 följande:
    Haha, jag vet inte ens vilken mening det är vi pratar om längre...

    En av dem som jobbar där
     
    kontra

    En av de som jobbar där

    eller? Tomte

    För isåfall håller jag på det första alternativet.
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
    Ja det var den jag menade. Hihihi, jag har migrän idag så jag borde inte sitta vid datorn alls. Ursäkta, jag var väldigt luddig och otydlig.  
  • Silketuss
    1700tal skrev 2012-02-11 11:40:42 följande:
    Även där skulle jag skriva "jag slår de som är dumma", även om det kanske är fel. Jag kan, som jag sa innan, inga regler utan går på hur det låter. Och jag skulle hoppa över kommatecknet.
     Håller med där med!

     
  • Silketuss
    1700tal skrev 2012-02-11 12:26:34 följande:


     


    Skrev just i en annan tråd "alla sätt är bra utom de dåliga" och kom av mig mitt i meningen - ska det vara dem eller de?? Nog ska det vara "de"! *helt förvirrad nu*


    Ja, det ska absolut vara "de"!!!
     
  • Silketuss
    Aniara4 skrev 2012-02-11 13:05:58 följande:
    Sen är jag också ganska dålig på grammatiska regler men har en stark känsla för vad som låter rätt eller fel. Men jag försöker lära mig reglerna mest för att kunna förklara för andra och bevisa att jag har rätt... alltid. Oskyldig
    Hihihi, inte den sämsta av anledningar, tycker jag. 
  • Silketuss
    1700tal skrev 2012-02-11 13:29:29 följande:
    Haha, det behovet har inte riktigt jag. Men vill gärna veta vad som gäller ändå!
    Jag tycker att alla anledningar till att man vill lära sig, är bra!
Svar på tråden det heter b o r g e r l i g t