Inlägg från: Flygande taxen |Visa alla inlägg
  • Flygande taxen

    Stora problem med magen, svälta mig?

    En liten grej ang. mjölk.

    Såg att någon hade varit problemfri då de var på semster någon annastans, men så fort de kom hem började problemen igen.

    Här i Finland, och antagligen också i Sverige, så pastöriseras den vanliga mjölken som säljs i affären. Om ajg fatta det rätt så funkar det så att mjölken värms upp till en hög temperatur under en väldigt kort tid. Detta gör att den håller längre, men också att mjölken blir annorlunda, rent kemiskt sett, tror jag.

    Tror att det var så att nån beståndsdel i mjölken (mjöksockret, laktosen, kanske?) bryts ner något under uppvärmningen. Om den får avra som den är kommer dessa beståndsdelar att bara åka rätt igenom oss, men då de brutits ner lite så har kroppen svårare att ta hand om dom och om man är känslig så får man problem med magen. Det är inte riktigt det samma som att man är laktosintolerant, tror jag, men man har ändå problem av mjölken och andra pastöriserade mjölkprodukter.

    Men, EKO-mjölk pastöriseras inte. Så många som har s.k. "mjölkmage" kan lungt äta och dricka ekologiska mjölkprodukter.

    Kanske det var orsaken till att någon kunde dricka mjölk i Grekland, men ej hemma, och att man har symptom på laktosintolerans även fast man bevisligen inte har det?
    Kan ju hursomhelst vara värt att testa på eko-produkterna!?

  • Flygande taxen
    JustMeAndMyLove skrev 2009-08-18 15:46:50 följande:
    Stämmer bra på mig med, jag kunde dricka hur mycket mjölk som helst i Rumänien, men inte här hemma.Dock funkar inte eko-mjölk :/ Vilket är synd för laktosfri mjölk är så himla dyr..
    Kanske svensk eko-mjök pastöriseras, till skillnad från finländsk?
    Hursomhelst så finns det här i Finland också nåt sånt som kallas för "nattmjölk". Tror att dom mjölkar korna på natten och då har väl mjölken en annan sammansättning på nåt sätt. Den mjölken brukar inte heller pastöriseras.
Svar på tråden Stora problem med magen, svälta mig?