Inlägg från: passionsblomman |Visa alla inlägg
  • passionsblomman

    Förlossning hemma på egen hand???

    Lagen bestämmer väl inte det?

    Anyway:

    Aldrig i livet skulle jag komma på den idén.Särskilt inte efter att redan ha fått barn och numera har lite mer insikt i hur mkt som faktiskt kan hända!

  • passionsblomman

    Det brukar man prata igenom både mot slutet av graviditeten och när man kommit in till förlossningen. Vissa saker som epidural, kan man inte alltid lägga av tidsskäl, men annars får man det man ber om ja! Jag andades lustgas och fick epidural.


    laris skrev 2009-02-18 19:20:46 följande:
    Hur är det eg med smärtlindring, får man det om man ber om det eller försöker läkarna att undvika ge det vid en förlossning?
  • passionsblomman

    Japp! Lustgasen andades jag så in i baljan att jag blev helt full Stod och hängde på en sådan där gåstol(typ) och sluddrade

    "de é när man må så här på festen de é dags å gå HEM....
    ...men dé vässta som kan hända där har ju redan hänt...

    ...så ja stannar kvar..."

    Då garvade barnmorskorna...

    Sedan sa de"vill du ha epiduralen ska vi nog ta den nu"

    "Okej, jag behöver en paus" sa jag och då lade de den.

    All smärta bara försvann! jag sa till sambon:ät dina mackor(som vi hadetagit med tillhonom ifall det skulle bli långdraget) och sov lite, för nu är det paus! Och sedan sov jag i sisådär en 30-45 minuter åtminstone!

    De satte senare värkstimulerande dropp eftersom värkarbetet gärna kommer av sig lite vid epidural.


    laris skrev 2009-02-18 19:38:10 följande:
    Hjälpte det?
  • passionsblomman

    Ha hah aaa!Ja du ! det är nog MÅNGA sanningens minuter och ord som genomlevs i derrummen! tänk om man fick läsa en sådan där bok med citat!

    Annars är "NU GÅR JAG HEM" rätt vanlig, liksom "MEN FÖR FAN-GE MIG KNAAAAARK!"

    fröken sjunfors skrev 2009-02-18 19:55:01 följande:


    passionsblomman: haha! min systers väninna har också sagt lite härliga saker när hon fick lustgas till sin man: "du.. du ska ALDRIG få stoppa din stora *** i mig NÅNSIN igen!" o lite annat smått o gott mitt bland läkare och barnmorskor
  • passionsblomman

    Jag jobbade väldigt medvetet i min skalle med att inte gå och vara rädd för att bli rädd om du hänger på vad jag menar. För om man blir sådär rädd spänner man sig och stretar emot tänkte jag.
    Så, mitt enda och stora mål var att våga släppa taget och hänga med kroppen istället för att jobba mot den.

    Jag gick tom ute på åkernhär utanför vår stuga och sa högt "jag är inte rädd, det här är inte farligt, jag kan föda barn det här kommer att gå bra" som ett mantra den dagen värkarna hade börjat och jag visste att det förr eller senare de närmaste dygnen /dygnet skulle var dags på allvar.

    Det gick JÄTTEBRA!!!
    Det ENDA jag önskar, är att jag inte lyssnat så noga på flerbarnsmamman som sa

    "öppningsskedet är det värsta, när det blir dags att krysta är det nästan skönt, för då får man göra något och det är som attgå och skita ungefär"

    Yeah-right! Har man haft epidural så ska den ha verkat klart till krystningen, såman int går sönder och kan ta i på rätt sätt.

    Så ont som det gjorde just de minutrarna när huvudet skulle ut, var jag inte alls mentalt inställd på. Hade jag jobbat medvett med att det skulle vara en riktig utmaning, så hade jag varit mer laddad och då hade det känts mindre smärtsat är jag övertygad om. Nu blev jag rädd just då och trodde ngt var fel.
    Det är det enda, och även det gick ju bra.

    Någon sa att det är en positiv smärta. det stämmer, för jag ha tex haft fruktansvärda menssmärtor ochdet är bara en känsla av att ngt är fel, eller den helt överjävliga tandvärk jag hade när jag både hade inflammation i pulpan i en tand och en infekterad visdonstand SAMTIDIGT.
    Då skrek jag att jag förder brarn varenda dag bara det här går över!

    Värkarbetet är som en stor kraft som så tydligt visar att något ska HÄNDA, det är inte bara ONT liksom.

    Jag tror faktiskt mest att vi västerländska tjejer är så otroligt vava att ha full kontroll och kunna styra allt i livet. Här behöver man vara följsam och hänga med sin kropp istället.


    laris skrev 2009-02-18 21:06:01 följande:
    Det går inte att föreställa sig hur det kan kännas att föda, och jag är faktiskt ganska rädd för det....
  • passionsblomman

    Jag antar att de som vill föda hemma grna iallafall tar vara på all kontroll och säkerhet som sker under graviditeten?
    Så, att de klarar sig utan vården stämmer ju isåfall inte.

    Jag hade en normal förlossning, men sonen hade svalt fostervatten som han bajsat i och började må dåligt såg morskorna, men de sa inte det till mig utan bara att de höjde det värkstimulerande droppet då, så det skulle bli lite fart. det var jätteviktigt att ha koll på hans andning under första dygnet. Det hade vi ju aldrig kunnat förutse. jag sprack rätt ordentligt med, och hade jag fött hemma så hade vi fått åka ambulas in till sjukhuset då iallafall sedan.

    Själv hade jag navelsträngen runt halsen då jag föddes, flera vänner har haft barn som fått andningsuppehåll under första dygnet-rätt skönt att vara på BB då.

    Saker och ting händer under värkarbete och förlossning och det finns en anledning att man kollar upp nyfödda och nyförlösta noga.
    Min mamma har jobbat i vården i hela sitt liv, hon brukar säga: "Att födas är på liv och död. Varje gång. För både mor och barn.Man kan aldrig var säker förrän det är över och båda mår bra."

    Jag säger naturligtvis inte att det behöver gå åt skogen om man föder hemma, men nog är jag tacksam att jag bor i ett land där vi är så bra på förlossningsvård, att dödligheten för mödrar och barn är minimal!
    Min förlossning var dessutom min, det var jag och inte morskorna som födde och gjorde hela jobbet. Men jag är glad för deras koll, kunskaper och stöd! Får jag fler barn vill jag ha den back-upen igen.

  • passionsblomman

    Det tyckte tydligen den tjejen också du...

    min man är för rädd om livhanken för attfå för sig att kläcka något sådant...förutom att han aldrig skulle häva ur sig sån´t skit överhuvudtaget!


    rosesarered skrev 2009-02-20 10:33:25 följande:
    Men usch, jag skulle tycka att det var respektlöst av min man och komma med såna kommentarer efter att nyss fött hans/vårt barn.eller så är jag en torrboll utan humor.
  • passionsblomman

    Jo, det är klart att man behöver få reda på! Det hade vi massa info om både i grupp med barnmorska och skriftligen, för att kunna förberaeda oss innan förlossningen och ha tänkt igenom vad man trodde kunde passa en själv.

    Det där "ge mig knaaaark" det är ju väldigt mkt ett uttryck för hur jäkla ont man har justdå, och vid det laget, är det oftast krystskede, och då ges det inte mer "knark" vad än man gastar.

    Sedan tycker jag iofs inte det är så himla konstigt om man utgår från att vården använder bedövningar etc som inte är farliga. Men tro mig"är detta farligt för mitt barn" är nogbland de vanligste frågorna inför olika bedövningar.


    workoutgirl skrev 2009-02-20 08:42:46 följande:
    nu är jag ingen hemförlossningsivrare men jag tycker inställningen "jag tar ala droger som finns" är ganska ansvarslös också. ÄVen om man föder på sjukhus bör man väl läsa på om fördelar/nackdelar och risker med alla ingrepp som finns?
  • passionsblomman

    Ja? Vad konstigt om det inte är så??? varför funkar den inte då?


    Celeste97 skrev 2009-02-20 14:29:34 följande:
    Thecla, din signaturbild syns inte och länken på ditt namn fungerar inte. Det brukar se ut så när man är avstängd.
  • passionsblomman

    Ja det ser ut som att du inte finns med oss alls...

    När man klickar på ditt namn kommer det upp att ingen sådan medlem finns! Du måste också ha fått en skalbagge av något slag...vissa har ju röda "error" överallt rätt som det är, och det säger moderator är ngn bug, kan de inte hålla insekterna ifrån våra samtal här???


    Thecla skrev 2009-02-20 14:31:04 följande:
    Märkligt. Då borde jag väl inte kunna skriva?Och jag borde väl ha fått något besked om att jag blivit avstängd?
  • passionsblomman
    Ja detta var ju helknäppt! Du syns fast du inte finns eller om det blir tvärtom...
    Gå och fråga communityansvarig-folket vettja!
    Thecla skrev 2009-02-20 14:38:31 följande:
    Jösses. Hur får man reda på om man finns eller inte då?Jag har kollat min mail, men jag har inte fått något besked den vägen heller. Ja ja, om jag plötsligt inte svarar så beror det väl på att jag då inte finns, fastän jag inte vet det.
  • passionsblomman

    Ja! Vi får hålla utkik och efterlysa dig annars!

    Lycka till!


    Thecla skrev 2009-02-20 14:55:58 följande:
    Jag testar. Och finns jag plötsligt inte så vet du varför jag inte svarar.
  • passionsblomman

    En sak som jag (som inte lls sett detta program) kan tänka mig spelar in, är att man kanske känner att man på sjukhus automatiskt blir patient och därmed på något sätt krymper och inte känner sig lika kapabel som i en hemlik miljö.

    Det är en klar nackdel att vi i Sverige dels är väldigt vana vid att kunna bestämma saker så exakt i våra liv, att vi tror att man liksom kan beställe sin förlossning enligt önskemål hos barnmorskorna och att det sedan ska bli som man själv vill( lite det är MIN dag...)

    Samtidigt som många tjejer litar väldigt lite till sin egen förmåga och helst vill ha ett planerat kejsarsnitt, för man har fått för sig att det är lättare.

    Där kan jag tycka det vore bra om vi vågade tro mer på att det är något vi har kraften inom oss att klara av och att vi inte behöver vara så rädda osv. Men jag vill hellre vara aktiv och själv föda mitt barn i sällskap av duktiga människor som kan ta hand om både mig och bebisen OM det krånglar.

  • passionsblomman

    Nä, när jag undrat ngt har jag fått hjälp rätt snabbt, men det beror nog på tid på dygnet...Kanske har BT-redaktionen tagit helg nu?


    Thecla skrev 2009-02-20 15:09:27 följande:
    Brukar det ta lång tid med svar..?
Svar på tråden Förlossning hemma på egen hand???