Inlägg från: Kjell Präst |Visa alla inlägg
  • Kjell Präst

    Fråga prästerna 2

    2008-08-09: Ring expeditionen. Det funkar med prästen också men han/hon har ju egentligen ingenting med bokning av musiker att göra

  • Kjell Präst

    Miss Blue: Den vanliga gången är att näbbet går först, sedan brudparet följt av tärnor och marskalkar. Men inte skulle väl jag bråka så värst mycket om man ville gå in i en annan ordning (ja, näbbet bör väl rimligen gå först om man har ett sådant...)

  • Kjell Präst

    Pia och Andreas:

    1)Det finns ju möjlighet att välja en massa olika stycken, det som sätter gränserna är väl vad musikern kan/vill spela på orgeln. En del "traditionella" stycken (Om man har dem som in-eller utgång väljer man ju själv) finns på www.kyrkomusik.se
    Annars har säkert församlingens musiker förslag

    2)Är det församlingen som står för prästen? För i så fall kanske de ordnar en kyrkomusiker också, normalt ingår ju detta i allt man får gratis i en vigsel. När det gäller utomhusvigslar är det säkert likadant för musiker som för präster; en del vill inte ha utomhusvigslar och kan församlingen inte stå för musiker så måste ni ju ordna en egen och det är väl då det kanske kan vara förenat med en kostnad. Men hör med församlingen i första hand

  • Kjell Präst

    tågjäntan: Jag tror att man får ta emot en viss summa i reseersättning utan att betala skatt, och då blir det ju inte svarta pengar.

  • Kjell Präst

    Holly Short: Jag hade aldrig hört beteckningen "Ode to joy" på Beethovens nionde symfoni som ju hos oss bland annat finns i barnvisan "Årstiderna" (Januari börjar året, februari kommer näst etc). En slagning i tonsättarregistret till psalmboken ger ingen träff på Beethoven, så såvitt jag begriper finns den av dig efterfrågade psalmen inte på svenska - eller i alla fall inte i den svenska psalmboken

  • Kjell Präst

    Ska ni gifta er sista maj är det ingen ko på isen, som man brukar säga. Jag brukar höra av mig till mina brudpar ungefär en månad före vigseln. Det finns förstås präster som hör av sig tidigare och präster som hör av sig senare, men fyra månader i förväg är i mesta laget, sett ur prästens synvinkel.
    Personligen har jag en enda träff med brudparet, vi övar aldrig vigseln men kan, om brudparet så önskar, rent schematiskt och på plats i kyrkan gå igenom vad som händer under gudstjänsten.
    Det jag i övrigt talar med brudparet om vid träffen är först och främst ritualet. Vi går teoretiskt igenom alla moment, jag förklarar och de får ställa frågor. Vi talar om psalmval också. Och så brukar jag, för vigseltalets skull, fråga paret hur de träffades, jag brukar be dem beskriva varandra och berätta vad de tycker om att göra tillsammans. Så, ungefär, skulle det ha sett ut om jag hade varit er vigselpräst.

  • Kjell Präst

    Fållan: Ritualet för vigselgudstjänst har plats för tre psalmer. Om man vill kan man välja att ta bort en och alltså bara ha två. Det är de regler vi som präster ska följa.

Svar på tråden Fråga prästerna 2