Inlägg från: Kjell Präst |Visa alla inlägg
  • Kjell Präst

    Personligen brukar jag försöka ha vigselsamtalet ungefär en månad före vigseln. Ibland har det förstås blivit närmare inpå, när brudparet haft önskan om att vigseln ska äga rum omgående.

  • Kjell Präst

    "Inte bekväma utanför kyrkans väggar"...Hmmm, illa formulerat av församlingen. Som om präster inte vågade sig utanför den skyddande kyrkan. Så är det förstås inte. Men det är heller inte självklart att präster gillar att hålla vigslar eller dop utomhus. Det som för ett brudpar kan vara en underbart vacker miljö kan för en annan, tex prästen, innebära mest problem.
    Men självklart måste ni få besked, vad ni kan göra är ju att ta kontakt med närliggande församlingar, någonstans borde det väl finnas en präst som är beredd att viga er utomhus!

  • Kjell Präst

    080426: Det finns ett par vårpsalmer som kanske skulle passa? Nr 197 "Den blida vår är inne" har en vacker text och dessutom en lättsjungen melodi - den sjungs nämligen på samma melodi som 199 "Den blomstertid nu kommer". Så har vi psalm 198 "Likt vårdagssol i morgonglöd". Även den har en vacker text och en lättsjungen melodi - för se, den sjungs på samma melodi som nr 200 "I denna ljuva sommartid". Dessa psalmer handlar mycket om hur livet vaknar på nytt. Sedan finns det ju de speciella vigselpsalmerna som passar alla årstider. Jag brukar rekommendera nr 84 "Vi lyfter våra hjärtan" eller nr 411 "Gud har omsorg om vårt släkte". Båda har vackra texter och vackra melodier, de är också lagom långa, två verser vardera. Det finns utrymme för tre psalmer i vigselritualet, varför inte två vårpsalmer och en vigselpsalm? Nå, men var hittar du dessa psalmer? Jag vet ingen annanstans än psalmboken. Har ni inte tillgång till någon sådan själva så pröva om ni inte kan få låna en av er vigselförsamling. Jag lånar ofta ut psalmböcker vid dop -vigsel -och begravningssamtal.

    marjoh: Regeln är alltid att ingen präst får ta betalt av ett brudpar för utfört uppdrag. Han/hon har i teorin tre alternativ: Att göra det gratis, på sin fritid, att vigselförsamlingen betalar hans/hennes lön för uppdraget eller att hans/hennes egen församling låter honom/henne utföra uppdraget inom sin tjänst. Det är i teorin. I praktiken sker det knappast att vigselförsamlingen betalar - varför skulle de det, när de har egna präster som gärna utför uppdraget? Hur vanligt det är att den egna, tjänstgöringsförsamlingen betalar vet jag inte men jag tror inte att det är jättevanligt. Återstår alltså att prästen gör detta gratis, på sin fritid - eller tackar nej till uppdraget. Präster får förstås lika lite som någon annan ta emot svarta pengar.

  • Kjell Präst

    fröken kantarell: Man behöver inte anlita prästerna i vigselförsamlingen, det går bra att ordna egen präst. Men detta är alltså något som man själv får ordna, inget som vigselförsamlingen hjälper till med. Känner ni någon präst i grannförsamlingen, tex, så kan ni ju alltid fråga den personen. I övrigt hänvisar jag till mitt svar på marjohs fråga.

  • Kjell Präst

    marjoh: En sak, inte alltför dyrbar, borde absolut vara okay.

    Karga81: Församlingen dekorerar kyrkan såtillvida att det står blommor och tända ljus på altaret. Ni BEHÖVER alltså inte göra någon egen dekoration. Sedan är det upp till den enskilda församlingen/kyrkan vilka dekorationer man tillåter utöver detta. Det är inte ovanligt att man tillåter exempelvis blommor i kyrkbänkarna, vissa församlingar har särskilda vaser för detta ändamål. Andra tillåter ingen dekoration alls. Så fråga i den aktuella vigselförsamlingen.

  • Kjell Präst

    Mistefy: Det är det här som är lite klurigt. I princip är det förstås så att prästen själv väljer om han vill ta er vigsel eller ej (eftersom det inte ingår i hans tjänst), och alltså kan han inte "kräva" att få ersättning för bensin etc. Det är förstås inte tillåtet för präster att ta emot svarta pengar. Samtidigt förstår jag om ni vill vara hyggliga och ersätta prästens utlägg (för församlingen gör det inte om han ställer upp på sin fritid). Det får nog bli en samvetsfråga mellan er och prästen... Personligen hade jag inte tagit emot någon ersättning för bensin (jag satte tvärtom som villkor när jag en gång tog en vigsel utanför tjänsten att de absolut inte fick ge mig några svarta pengar, annars skulle jag inte ta vigseln)
    Ni kanske kan visa er uppskattning på annat sätt, som marjoh tänker göra tex?

  • Kjell Präst

    Snart fru Johansson: Jag har ingen som helst erfarenhet av utlandet och än mindre av vigslar där. Däremot har jag hållit ett dop här i Sverige delvis på engelska. Det finns en kyrkohandbok (dvs den som prästen använder där alla ritual står)där ritualen finns på flera språk, bland annat engelska. Det går alltså utmärkt att ha vigseln helt eller delvis på engelska.
    Vad gäller engelska psalmer har jag ingen kunskap kring dessa, men visst borde man kunna ha en svensk och en engelsk psalm!

  • Kjell Präst

    2008-08-09: Det förekommer ofta att marskalken har ringarna, men det går precis lika bra att brudgummen har dem i fickan och tar fram dem vid rätt tillfälle.

    Emkalo:
    Ja, 30 min +- 15 minuter är nog ganska normalt. Jag har haft vigslar som har tagit tjugo minuter och vigslar som tagit 45 minuter. Brudparet måste alltid säga löftena högt, det finns ingen version där paret bara säger "ja". Däremot kan man välja att läsa löftena helt på egen hand eller låta prästen läsa före.
    I vigselritualet finns plats för tre psalmer men man kan välja att ta bort en om man vill, och alltså bara ha två. Två solosånger är ganska vanligt, men det finns förstås inga regler för det.

    matildaochniklas: 254 är en härlig psalm. Jag skulle gärna ha med den på en vigsel, den handlar ju om att man i vått och torrt kan lita på Gud, och det kan väl vara bra att ha med sig in i äktenskapet.

Svar på tråden Fråga prästerna 2