Inlägg från: Burre Präst |Visa alla inlägg
  • Burre Präst

    Fråga prästerna 2

    Svar till Vinterbrud, fastän jag inte är Kjell

    Personligen tycker jag att även sånger som inte handlar direkt om kärlek oftast är OK om de har en vettig plats i vigseln och om de framförs live, dvs inte är inspelade.

    Jag säger i regel nej till inspelad musik i alla gudstjänster, så det gäller inte bara vigslar.

    Vilka sånger jag skulle säga nej till på grund av innehåll eller liknande vet jag inte riktigt, jag har avrått från att ta med "Änglahund" på en begravning men jag har änu inte stött på något önskemål jag avrått ifrån på en vigsel.

  • Burre Präst

    Mirri:
    Vad som bör ingå i en mässa (ja, förutom instiftelseorden då) är syndabekännelse och avlösning, helst föregått av ett litet skriftetal. Vill man så kan man t.ex. använda sig av handbokens förbön 5, som inleds med orden: "Herre du känner och älskar oss alla./ Du vet att vi har syndat..."

    Det blir förstås längre än en vanlig vigsel, så kolla med församlingen att man inte har lagt in en vigsel till en timme efter er. Vigsel med mässa är inte speciellt vanligt, jag har aldrig varit med om det på de 13 år jag tjästgjort men jag skulle tycka det vore väldigt roligt.

    Vad gäller ringar så har jag vid ett tillfälle gjort just som du sagt dvs haft med brudens vigselring och brudgummens förlovningsring. Men jag är osäker på om det finns andra som tycker att man inte ska göra så. Fråga din vigselpräst tycker jag.

    Bella 81:
    Samma som ovanstående enär jag inte har satt mig in i ringsymboliken så ingående.

    Lotta24:
    Församlingar och präster agerar lite olika vad gäller att ha vigslar på andra platser än i kyrkan. Enklast är att ni börjar med att ringa er församling och fråga; det är inte otänkbart att en församlingspräst kan tänka sig att hålla en trädgårdsvigsel. Själv anser jag att eftersom vigseln, till skillnad från dop, inte är ett sakrament så kan man mycket väl ha den i en trädgård, men jag vet att det finns kolleger som tycker annorlunda.

    Sen är det ju frågan om ni vill ha en kyrklig eller borgerlig vigsel, hålls vigseln av en präst så blir den kyrklig även om den är i en trädgård med allt vad det innebär av att hålla sig till handbokens ordning.

  • Burre Präst

    mr psycho:
    Att skippa intåget helt har jag nog aldrig hört talas om. Brudpar går ju oftast inte in helt ensamma dock. Jag brukar i regel gå in först med brudnäbb, tärna och marsalk efter och brudparet sist. På det sättet har de något att fokusera på.

    En annan möjlighet i en del kyrkor är ju att välja den anglikanska seden med att brudgummen väntar vil kortrappan och bruden går in med sin pappa (jag antar av nicket att du är en blivande brudgum. Du får dock vara beredd på att en del präster inte godtar detta (det finns ett antal trådar om det här) eftersom det inte är en svenskkyrklig sed.

    Till sist finns ju alltid alternativet att gifta sig borgerligt. Då kan man göra i stort sett som man vill.

  • Burre Präst
    solrosfrö skrev 2007-12-08 13:00:49 följande:
    Hm åter igen inte för att "infektera" men det finns väll inte i "kyrkostadgarna" (rätta mig präster om ord etc..) att man inte får!?!
    Nej, det står inget om detta i Kyrkoordningen. Men det betyder inte att man därför får göra som man vill. Vigsel i Svenska Kyrkan är en gudstjänst och gudstjänster i Svenska Kyrkan utformas enligt dess traditioner och inte enligt amerikanska filmer och TV-serier.

    Att pappan leder fram bruden till brudgummen har aldrig varit en tradition i Svenska Kyrkan och många av oss präster är mycket tveksamma till att införa en sådan tradition.

    Men grunden är att en kyrklig vigsel inte är något man kan göra som man vill med. Det förhåller sig på samma sätt med att man till exempel inte kan stryka böner eller bibelläsningar eller, som någon sa i ett annat sammanhang, "be prästen skippa psalmer och gud-snack".

    Om man istället väljer att viga sig borgerligt kan man förstås utforma vigseln som man vill.
  • Burre Präst

    Jag tillhör den skaran av präster som suckar lite när frågan om brudledning kommer på tal, men annars tycker jag det är ganska roligt att svara på frågor härinne.

    Nu har jag inte varit aktiv här så länge men jag tycker nog inte att så många frågor handlar om att man vill begränsa Guds närvaro i vigseln. Sedan arbetar jag i en kyrka där trycket inte är så väldigt stort vad gäller vigslar, jag har på sin höjd ett tiotal om året. Det är nog annorlunda för de som arbetar i småförsamlingarna i närheten av storstäderna.

    Men visst är det fascinerande att se hur mycket folk är beredda att lägga ner på sitt bröllop, både i tid och pengar. Möjligen ser jag en liten risk att bröllopet blir så stort att man inte alltid ser dess funktion (som jag menar), dvs att markera början på ett nytt liv tillsammans med den man älskar. Jag har också sett en del exempel på hur bruden (och ibland brudens mamma) ser bröllopet som *sin* stora grej medan brudgummen mer hänger med på ett hörn. Lyckligtvis verkar det inte vara regeln i de vigslar jag har haft under åren.

  • Burre Präst

    Hej Starbelle

    Det där varierar lite mellan olika präster tror jag. En del hör av sig tidigt till brudparen, andra väntar. Om ni känner att ni vill ha god koll på saker i god tid kan det väl vara en bra idé att kontakta prästen och komma överens om ett tillfälle att träffas.

    Jag uppskattar alltid som präst om brudparet har tänk lite kring vad de önskar för musik och psalmer när de kommer. Men om ni känner er väldigt osäkra om psalmer så bör prästen också ha några förslag att komma med.

  • Burre Präst

    Fröken förväntan skrev 2008-01-28 16:06:30 följande:


    ... "så länge livet oss förenar"
    Nu kanske jag är en lite petig präst men jag skulle ha lite svårt med den formuleringen. I handboken (som alltså beskriver hur gudstjänster ska gå till) står det om löftena: "Löftena kan istället formuleras fritt av brudparet i samråd med prästen. De skall ge uttryck åt brudgummens och brudens vilja att älska varandra i nöd och lust tills döden skiljer den åt."
  • Burre Präst

    Koja: Prästen ska läsa de namn som står på hindersprövningen/vigselblanketten. Eftersom vigseln är en juridiskt giltig handling kan man inte frångå detta.

    Det betyder att har du ändrat efternamn före vigseln och din man sedan tar ditt efternamn så kommer alltså prästen att läsa upp ditt nya och din mans gamla namn i vigseln. Det går heller inte att utelämna efternamnet tyvärr.

    Men släkt och vänner kommer ju ändå förr eller senare få veta om ert nya efternamn. Är då inte vigseln ett lämpligt tillfälle att använda det för första gången? Ungefär som ett barns namn används offentligt för första gången i dopgudstjänsten.

  • Burre Präst

    Emkalo
    Jag har vid några tillfällen skippat knäböjandet under förbönen då bruden haft en klänning modell "ålskinn" (det var nog vanligare för 10-15 år sedan) som helt enkelt inte medgav några knäböjningar.

  • Burre Präst

    Paoje:

    Jag förstår att du på något sätt vill "ha med" din mormor och morfar vid ditt bröllop, men jag har svårt att se hur man kan göra det i själva vigseln. Vigseln handlar ju om er två, brudparet. Om man då tar med ljuständning för en avliden eller liknande under den så kan det bli lite konstigt. Jag avvisar inte tanken helt, men jag kan se problem med att göra så ändå.

    Vid en konfirmationsgudstjänst hade jag ställt fram ett foto med ett tänt ljus framför till minne av en av konfirmanderna som avled under läsningen. För de övriga konfirmanderna var det helt OK, vi hade talat mycket om detta under tiden som gått efter dödsfallet. Däremot märkte jag att många av de andra reagerade och i några fall blev illa berörda. Om det beror på vår ovilja att tänka på döden eller om de bara inte var beredda på det vid en konfirmation vet jag inte riktigt.

    Kanske det är bättre att göra något för att påminna om dina morföräldrar vid festen efteråt? Eller att du under vigseln bär något som ankyter till dem (då vet du att de är med i alla fall)? Det finns säkert många olika sätt att låta en saknad person "vara med" vid ett sånt här tillfälle.

  • Burre Präst

    matteve:

    Hela vigselgudstjänsten finns översatt till engelska (och tyska, franska och spanska bl.a.) så det är inga problem att ha den på engelska eller göra den tvåspråkig. Jag har flera gånger nu haft tvåspråkiga vigslar. Senast blev det så att jag ställde frågorna på vars och ens språk och brudparet sade löftena på engelska.

    Prata med er vigselpräst så ska det säkert gå bra.

  • Burre Präst

    matteve:

    Jag letade lite men kunde inte hitta den engelska texten på nätet. Förut har både dop- och vigselordningen funnits på engelska på Svenska Kyrkans webplats (www.svenskakyrkan.se), men jag kan inte hitta dem nu. Beklagar. Kanske någon annan vet var dessa kan finnas.

  • Burre Präst

    Maciebrud: Psalmerna är en del av vigslegudstjänsten så de är (i regel) med.

    Gizmos: Lättsjungna psalmer som finns på både engelska och svenska är det sannerligen inte gott om. "Amazing grace" finns visserligen i psalmboken, men på engelska är den nog mest associerad till begravning. Nr 11, "O store Gud/How Great Thou Art" och nr 181 "Nu är det morgon/Morning Has Broken" är väl de enda jag kommer på i hastigheten.

  • Burre Präst

    Fru Diamant:
    "Morning Has Broken" står ju inte i psalmboken, det är det den svenska texten som gör, så vill ni sjunga den så får det i så fall troligen bli som en "extrasång" förutom de två psalmerna som ska vara med.

Svar på tråden Fråga prästerna 2