• Vidareutbildning för ssk....

  Tis 3 okt 2006 09:31 Läst 1815 gånger Totalt 15 svar
  Mrs Melin
  Visa endast
  Tis 3 okt 2006 09:31

  Någon sjuksköterska här som funderar på vidareutbildning eller redan har läst? Jag funderar på distriktsköterska, företagssköterska, op-sköterska....Någon som har några tips och erfarenheter? Jag kan inte bestämma mig. Hur blir det om man blir med barn under utbildningen, hur blir det med föräldrapenningen?
  Ok dessa frågor kanske inte hör hemma här... :)

 • Mrs Melin
  Visa endast
  Tis 3 okt 2006 10:19 #0

  Någon....??

 • loppan­81
  Visa endast
  Tis 3 okt 2006 10:32 #0

  Hej!
  Jag har precis påbörjat min vidareutbildning till Distrikts sköterska.
  Jag kan bara säga att jag älskar det. Har alltid velat bli dsk, har jobbat som uska på distrikt innan, men även provat på att jobba inne på sjukhus. Det var väldigt lärorikt men dock inget för mig. Jag gillar hela konceptet med dks, att jobba med lite allt böjligt, att gå in i någon annans hem o vara gäst där samtidigt som du ska vara där o jobba. Jag älskar mottagningar där allt möjligt kan hända. Du står väldigt själv och måste ta egna beslut, det finns ingen jour man kan ringa precis... ;) Hade även tanke på op-ssk o gick faktisk och frågade på op om jag kunde få vara med ett par dagar för att se om det var ngt för mig. De var positiva till det så det inom ng år kommer att bli akut brist på op-sköterkor på mitt sjikhus. Alla går i pension o inga nya har rullats in. Men så kom jag in på distrikt o hoppade på det. Jag anser att du inte kan få en mer komplett utbildning än det. Du har hand om allt från utslag, myggbett och första hembesök till paliativ vård, du får skriva ut läkemedel och vaccinera..
  Jag svarar gärna på de frågor jag kan, men jag har inga barn ännu. Men som förälder får du extra studiebidrag tror jag...sedan är det ju studie lån. Hör av dig. kram

 • Mrs Melin
  Visa endast
  Tis 3 okt 2006 10:39 #0

  Tack Loppan!

  Kul att få lite synpunkter! Jag vill väldigt gärna ha bättre arbetstider...När jag hade praktik hos en distriktsköterska har jag för mig att hon jobbade var 8:e helg..Hur hade ni det? Är jätte trött på att jobba så mycket obekväma tider!
  Jag är intresserad av att bli skolsköterska och eventuellt arbeta parallelt på VCT. En del av utbildningen inriktar sig på barn- och ungdomshälsa....eller?

 • loppan­81
  Visa endast
  Tis 3 okt 2006 10:50 #0

  Jo.. arbetstiderna är ju en stor dragningskraft även för mig..att jobba 7,30-16,30 är ju toppen. Jag tror att det är vart 6:e helg man jobbar här. Det beror lite på hur många man är på området. Det finns under utbildningen praktik hos skolsköterska och VC. Vi har 4 v hos skol sköterska och hospitering på VC på 1-2 veckor. Den del som inriktar sig på barn & hälsa är endast 5 p = 5 v. Litet lite... Har några tjejer i min klass som får en viss kostnad betald av landsstinget. beror lite på vilken efterfrågan det finns för dsk i ditt landsting, men det är värt att fråga

 • Mrs Melin
  Visa endast
  Tis 3 okt 2006 11:32 #0

  Vet du vart man vänder sig...vilken del av landstinget? Jag bor i sthlm...undrar om det möjlitgvis kan vara brist här? :) Hur länge hade du varit färdig ssk när du kom in på utb? För mig blir det 2 ½ år. Jag kommer säkert fortsätta fråga massa här....jätte snällt av dig att ta dig tid! :)

 • Smultr­onpaj
  Visa endast
  Tis 3 okt 2006 14:38 #0

  Jobbar som ssk men kommer vänta några år innan jag börjar vidareutbilda mig. Här i Gbg kommer hälften in efter antal högskolepoäng och hälften in på antal yrkesverksamma år. Hur många poäng man läst eller år man jobbat för att vara säker på att komma in har jag ingen koll på, men min kompis kom in på dsk med 5p utöver ssk-utbildningen.

  Denna terminen kan de som har tillsvidareanställning söka till op och IVA och få utbildningen betald. Tror att de får mellan 12500 kr och 15500 kr i månaden före skatt beroende på vilken utbildning de valt.

  Tycker att 2½ år som ssk ger en jättebra grund före dsk-utbildningen för då har man kommit in i rollen som ssk och kan fokusera på allt det nya. Läs den utbildningen som känns bäst för dig nu, du kan ju alltid läsa vidare senare. Hur det blir med fp har jag tyvärr ingen koll på.

 • loppan­81
  Visa endast
  Tis 3 okt 2006 14:47 #0

  Jag har inte varit färdig ssk så länge, endast 10 månader. jag har 40 p utöver ssk utbildningen, så det var säkert därför jag kom in. Men jag tacka min lyckliga stjärna för det, för det är bara här jag vill vara. Jag har även erfarenhet som uska på distrikt att stå på.

 • Junibr­ud 07
  Visa endast
  Tis 3 okt 2006 14:50 #0

  Föräldrapenningen beror på vilken SGI (sjukpenninggrundande inkomst) du står registrerad i), dvs om du har jobbat en viss tid innan du studerar så är det den inkomsten föräldrapenningen baseras på

 • norpan­79
  Visa endast
  Tis 3 okt 2006 15:25 #0

  Har precis börjat läsa anestesi VUB:en. Är kul men det är hur mycket som helst att läsa. Ser också fram emot bättre arbetstider...Alla VUB:ar kräver ju arbetslivserfarenhet och det är den inkomsten du haft innan du börjat studera som ligger till grund för föräldrapengen. I allafall är det så jag tolkat det hela.
  Så det är bara att köra på:)

 • Mrs Melin
  Visa endast
  Tis 3 okt 2006 19:16 #0

  Ahh..ok..tack för all info! Får se om det blir distrikt..det känns som att det lutar åt det iaf! :)

 • Afrodi­te 4/8-07
  Visa endast
  Tis 3 okt 2006 19:50 #0

  Kul o läsa. Själv är jag bara i startgroparna jämfört med er. Även om jag redan vet vart det sen bär hän.
  Jag läste till uska och sedan läser jag nu på sophiahemmet till ssk. 3e terminen och håller just nu på att råplugga till stora (10p) vård o ohälsa tentan som kommer på torsdag. Känns som om jag drunknar i studiematerial just nu, men samtidigt är det så kul. och om ett par veckor skall jag ut i en praktik jag längtat länge efter, har fått en platts på kvinnokliniken på DS, 10 veckor soma.
  att jag längtat länge beror på att jag varit mammaledig ett år under utbildningen, jag återupptog studierna i augusti (gick i mitten av september -05). så nu äntligen är jag på gång igen, tjyvläser lite i eran tråd och hänger med på ett litet hörn även om jag inte skall vidareutbilda mig just nu, men det kommer...

 • Mrs Melin
  Visa endast
  Tis 3 okt 2006 22:21 #0

  Afrodite
  Självklart kan du vara med i denna tråden....syrra som syrra liksom... ;)

 • Maggie­s
  Visa endast
  Tis 3 okt 2006 22:25 #0

  Själv funderar jag på att läsa till ssk. Vad har ni för erfarenheter? Hur bör man vara som person för att klara utbildning och jobb bra? Är lite sugen på vidareutbildning till barnmorska sedan. Men allt kan hända, jag försöker vara öppen för alla möjligheter. Skulle vara kul att höra vad ni har att säga!

 • Mrs Melin
  Visa endast
  Tis 3 okt 2006 22:29 #0

  Siz
  Svårt att säga hur man ska vara som person. Jag tror att det är viktigt att det finns alla typer av personligheter i det här jobbet. Vi kompletterar varandra bra där jag jobbar.
  Det grundläggande draget hos de flesta ssk är väl ändå att man har en vilja att hjälpa och stödja. Jag har märkt att det är mycket praktiskt att ha ett stort tålamod också... (vilket jag inte har ibland)....
  Ssk-yrket är ju annars väldigt brett...om man är rastlös av sig så finns det ju många områden att utforska... :)
  Lycka till!

 • Maggie­s
  Visa endast
  Ons 4 okt 2006 09:18 #0

  Tack för svaret. Jag funderar vidare.

Svara i tråden: Vidareutbildning för ssk....
Logga in
Bli medlem
Skapa en ny tråd
Ändra kategori Skriver i kategorin: övrigt
Svara i tråden...

Innehåll