• solo74

    Blir ringar i vitt guld alltid gråaktiga?

    Är det något annat material man bör välja om man vill att ringarna ska behålla sin ljusa färg. tex titan?
    Jag tycker ofta man ser att ringar i vitt guld blir så mörka efter ett tag.

  • Svar på tråden Blir ringar i vitt guld alltid gråaktiga?
  • solo74

    Strulan
    Vad dum jag är, jag menade förstås platina inte titan. Är platina väldigt mycket dyrare än vitt guld?

    Kan man rodinera sin ring hur många gånger som helst och tar det samtidigt bort reporna som blir?

  • Strulan

    solo 74

    Platina är ca 3gånger så dyrt som vitguld, men då behöver man bara putsa upp dom ibland.

    Rodinera kan man hur många gånger som helst eftersom ringen doppas i ett rodiumbad och det blir som en hinna på som är blank.

  • blivande fru J

    har man för hög palladiumhalt blir ringarna för mjuka om någon undrar. Välj orodinerat om ni vill slippa rodinera om dem, eller palladium om man har råd.
    Rostfritt stål är ju ett annat alternativ som finns nu, är det någon som har erfarenhet av det?

  • maj_06

    Vet inte om det räcker att säga att platina är 3 ggr dyrare än vitguld längre.
    Råvarupriserna för platina har verkligen skjutit i höjden på börserna runt om i världen på senaste tid. Ryktet säger att det beror på stor efterfrågan i Asien framförallt i Japan.... men man vet ju aldrig riktigt vad som driver börskurserna.

  • Teddan

    Har precis köpt bâde förlovnings och vigselring i platina, affären pâstod att det är ca 30 % dyrare än vitt guld.

  • Anna73

    Se till så att ringarna är orodinerade från början, det är våra och i början var de aningens mörkare än de rodinerade, men nu efter ett halvår är de ljusare och vackert "vitguldsvita"! Och man behöver aldrig göra om dem, och de grånar aldrig! Kan varmt rekommendera!

  • BrudSommar-06

    Har förlovningsringar i vitguld. Har haft dom i ca ett år nu och tycker dom ät fina fortfarande. Men när vi köpte dom så sa dom att man skulle "putsa upp" dom en gång om året. Då tyckte jag det var helt ok men nu när jag tänker efter så är det kanske inte det??? Hm... Men man vill ju inte byta ut dom heller...

  • dags i juni

    Jag tycker att det fina med vitguld är just att dom blir lite gråaktiga...men vill man rodinera om dom så är det inte speciellt dyrt, enligt guldaffärn där vi ska köpa ringar så kostar det 200-300 kr.

  • EhjärtaK = sant

    Det är BARA ytbehandlade ringar som går att omrodinera. Detta gör man för att ringen annars gulnar i färgen. Problemet med omrodinering är inte att det är dyrt eller jobbigt - utan att en liten bit av ringen slipas ned varje gång (så efter ett antal år så har man inte speciellt mycket ring kvar). Något annat som är tänkvärt är att ringen bara är blank och fin precis efter rodineringen - sedan blir den snabbt flammig. Det brukar rekommenderas att man omrodinerar den 1 gång/år (men det betyder ju då inte att den är snygg i ett helt år).

    Om man vill undvika att ringen gulnar så bör man istället gå till en guldsmed och beställa en ring med minst 14% palladium. Dessa ringar skall inte omrodineras, utan bör (som alla andra smycken) putsas med jämna mellanrum för att vara blanka och fina. Men vittguld med 14% palladium gulnar alltså inte - utan är lite gråare i färgen av naturen.

    Om man eftersträvar en blank ring (silverfärgad) kan man välja platina. Det är dyrt - men om man vill få ett silverintryck så är det ett bra alternativ.

    I vanliga guldsmedsaffärer är de dock _ibland_ lite luriga och inte vill tala om detta. Vissa vill inte ens tala om vilken palladiumhalt de använder (eller snarare inte använder ).

Svar på tråden Blir ringar i vitt guld alltid gråaktiga?