Du är här Startsida / Vigseln / 4 saker att tänka på när ni planerar bröllop
Vilken Tid Gifter Man Sig

4 saker att tänka på när ni planerar bröllop

Publicerad den juli 21, 2020

I Sverige gifter man sig traditionellt på lördagar om det är ett kyrkligt bröllop. Men tiden för när vigseln börjar kan variera en del. Vilken tid ”ska” man egentligen gifta sig?

Svaret är att det inte finns en tid som är speciell för vigsel, utan det är upp till er som brudpar att bestämma själva tillsammans med prästen. Vigseln kan börja allt mellan klockan 13 till klockan 17 på eftermiddagen.

Här är några tips på hur ni kan tänka:

1. Utgå från ert bröllop och er vision

Ska ni ha ett enklare bröllop med barn inbjudna? Välj då en lite tidigare vigsel, då ni förmodligen tänker er att festen inte kommer att pågå hela natten. Om ni å andra sidan vill ställa till med en hejdundrande fest ända in på småtimmarna, kan det vara bättre att starta vigseln lite senare på eftermiddagen. Det blir annars en väldigt lång dag för gästerna, och självklart vill ni inte att de ska vilja gå hem på grund av att de är för trötta för att festa loss!

 

2. Få till ett bra körschema

Något som kan bli obekvämt och rent av jobbigt för gästerna är om det går för lång tid mellan vigseln och själva middagen. Då  finns det en risk för lågt blodsocker om det endast serveras lättare snittar och champagne under flera timmar innan det är dags för middagen. Inte ett vinnande koncept för att få gästerna att orka hålla igång under hela bröllopsdagen. Om ni vill att middagen ska dra igång vid 18-19-tiden, är det smart att börja vigseln lite senare. Sätt därför ihop ett körschema med hålltider som känns relevanta för att dagen ska flyta på utan lång väntan och ”dö-tid” (och vrålhungriga gäster!).

Mer: 8 saker att tänka på inför bröllopsplaneringen 

3. Resväg

Om ni gifter er på annan ort kan ni inte kräva att alla gäster ska sova över och vara på plats redan kvällen innan bröllopet (om ni inte står för kostnaden för övernattningen det vill säga). Att kunna ge gäster möjlighet att ta sig till bröllopet samma dag är en förutsättning om ni vill att så många som möjligt ska kunna närvara. Välj då en lite senare tid för start.

 

4. Årstid

Även årstid spelar in, då det på vintern börjar skymma redan vid klockan 15. Många brudpar väljer att fotograferas efter vigseln i kyrkan, och då vill antagligen både ni och fotografen ha så bra naturligt ljus som möjligt. En tidigare vigsel är då att föredra.

Som ni hör finns många olika aspekter för när ni väljer att starta er vigsel. Diskutera fram det som passar er bäst och vad ni tror kommer underlätta mest för gästerna!

Foto: pha88/Shutterstock.com