Du är här Startsida / Vigseln / Marskalk
Marskalk

Marskalk

Publicerad den november 19, 2010

Marskalk är tärnornas manliga motsvarighet, till marskalk utses vanligen brudgummens bäste vän eller bror – Tips och råd finner du här.

Han fungerar som brudgummens stöd i största allmänhet både före bröllopet och under själva bröllopsdagen.

Marskalk kan också fungera som kyrkomarskalk och se till att gästerna hittar rätt plats i kyrkan.

Marskalken går bakom brudgummen och bredvid tärnan både in- och ut från kyrkan.
I kyrkan kan han ha i uppgift att hålla reda på ringarna vid vigselakten, även om detta mer är enligt anglosaxisk sed, då bestman överlämnar ringarna till vigselförrättaren.
Enligt svensk sed har brudgummen själv hand om ringen/ringarna som han sedan överlämnar till vigselförrättaren.

Det anses som en ära att bli vald till marskalk, och marskalken betalar därför oftast sin egen klädsel och tillbehör denna dag. Om det däremot krävs lite mer speciella kläder kan man komma överens med brudparet om utgifterna. Marskalken bär nämligen oftast likadana kläder som brudgummen.

Marskalken förväntas hålla tal vid bröllopsmiddagen och han tar ofta initiativet till planering och förberedelser av svensexan.

Efter svensexan kan det vara trevligt om marskalken sätter ihop ett album från svensexan tillsammans med de inblandade. Det blir oftast en uppskattad gåva, albumet kan med fördel överlämnas i samband med talet. Det kan sedan skickas runt middagsbordet. Tänk bara på att innehållet då måste vara av lite mer städad natur.