Du är här Startsida / Samarbete / Detta ska du köpa vs hyra till ditt bröllop
6

Detta ska du köpa vs hyra till ditt bröllop

Publicerad den september 12, 2019

Ett bröllop kräver som bekant många små detaljer. Även om man kan komma undan relativt billigt med mycket av dekorationen, blir det i slutändan ofta inte så ekonomiskt att köpa allt du behöver och vill ha till bröllopet. Dessutom är det inte speciellt hållbart att köpa massa småprylar till endast ett tillfälle – var ska du till exempel förvara 90 stycken vinglas när bröllopet är över?

Det är därför en mycket bra idé att hyra de mesta av era bröllopsprylar! Här listar vi vad du med fördel kan hyra till bröllopet, och vad ni kan prioritera att faktiskt köpa.

Att hyra:

Bordsdukar, löpare och servetter

Textilier till bordsdukningen är förutom dyrt, även tidskrävande att stryka, steama och få till snyggt. Hyr ni allt kan utgå från ert färgtema, och slippa leta budgetvarianter i dålig kvalité. Efter bröllopet skickas de tillbaka till uthyrningen, och ni slipper både tvätta en enorm mängd textilier samt slipper förvara 20 st dukar i förrådet. För när kommer ni att vara i behov av så många dukar och servetter igen? Troligtvis inte inom en snar framtid. 

Ljusstakar och vaser

Visst, det är enkelt att köpa upp ett lager billiga ljushållare och vaser. Men igen, vad ska ni göra med alla dessa känsliga glasattiraljer efter bröllopet? Det kan absolut vara fint att köpa loss några användbara och prisvärda minivaser – om inte annat som ett minne, men mängden ni behöver för bröllopet får knappast plats på vardagsrumsbordet. Även här kan ni hyra sådant som verkligen passar med ert tema för bröllopet, och gå all in på stora kandelabrar och maffiga vaser.

Möbler 

Använd i första hand såklart möblerna som finns i er festlokal, om möjligheten finns. Både för att hålla nere kostnaderna, och slippa bygga och bära. Men det är inte alltid ni har sådan tur, och då är det enda rätta att hyra möbler (vi menar, köpa 90 st Chiavari stolar? Nja, tror inte det). Idag finns det många fina varianter på den svenska marknaden, och glöm inte att ni kan piffa stolarna med tyg, blommor eller annat passande för att få dem att passa perfekt in på just ert bröllop!

Glas, bestick och porslin

2

Ni kommer tacka er själva för att slippa frakta tallrikar, glas och bestick fram och tillbaka från festlokalen – både innan och efter bröllopet. På flera ställen för bröllopsfest ingår glas, bestick och porslin = superskönt för er! Men, passar dessa till ert tilltänka tema? Vita tallrikar i all ära, men det finns ju mycket mer fint där ute!

En riktigt rolig nyhet är att Cervera nu har inlett ett samarbete med välkända bröllopsuthyrningsföretaget Rental Stories, och kan därmed erbjuda fantastiskt fina dukningsmöjligheter till ert bröllop. Här hittar ni bland annat vackert portugisiskt lergods i härliga färger, tillhörande muggar, vackra keramiska skålar, vackra karaffer för vatten  eller vin, rustika kökshanddukar, och mycket mer! Kolla in hela det fina sortimentet här!

1

7

Att köpa:

Din bröllopsklänning/outfit

Visserligen har möjligheterna för att hyra fantastiska klänningar ökat på senaste tiden, men fördelen med att köpa din klänning är att du kan få den skräddad helt efter dina mått. Det är dessutom skönt att ha klänningen hängandes hemma i god tid innan bröllopet, så du kan prova allt ihop med accessoarer, skor och smycken. Och ja, det är ju något alldeles speciellt med att äga sin bröllopsklänning (läs: plocka fram och smygtitta på någon gång i veckan fram till bröllopet).

Smycken och accessoarer

Ofta hör man hur kändisar lånar dyra smycken och accessoarer till fester eller bröllop, och självklart har väldigt få råd med ett diamanthalsband med ett värde flera hundra tusen. Givetvis köper du dina bröllopssmycken inom din budget, för även om det är ett billigt smycke kommer dessa garanterat ha ett ovärderligt sentimentalt värde efter bröllopet. Det kommer vara dina ”bröllopsörhängen” och du kommer antagligen att minnas tillbaka till er dag med kärlek varje gång du bär dem.

Kostym eller smoking

Precis som med brudklänningen, kommer kostymen eller smokingen garanterat sitta mycket bättre om den köps och justeras efter brudgummens mått. Även om det är en budgetkostym, är det värt att lägga några extra kronor på att få den att sitta riktigt bra. Ni kan dessutom leka med att brodera in initialer, fodra med en speciell färg, eller liknande för att göra utstyrseln mer personlig. Och det kanske största argumentet för att faktiskt köpa en riktigt snygg kostym eller smoking är att denna med största sannolikhet kommer att bäras igen (till skillnad från brudklänningen…).

Välkomstkit

Skippa festgåvor och satsa på ett välkomstkit till gästerna! Detta gör sig speciellt bra om ni har ett bröllop som sträcker sig över flera dagar. Plocka ihop en fin påse med en liten flaska välkomstbubbel, schema över bröllopshelgen, ert favoritsnacks, bakiskit (resorb, vattenflaska, värktabletter) – ja, bara fantasin sätter gränser! Dessa kit placeras på gästernas rum när de checkar in, och kommer garanterat uppskattas samt sätter tonen för ert bröllop. 

Färska blommor

Ja, vi vet att blommorna tenderar att dra iväg kostnadsmässigt. Men om det är något som verkligen förgyller er bröllopsdekoration så är det fina, färska blommor istället för hyrda plastblommor. Är ni lite pyssliga kan ni köpa snittblommor från er lokala torghandlare och placera ut själva, eller så lämnar ni över jobbet till en professionell florist. När bröllopet är över kan gästerna få plocka med sig delar av blomsterarrangemanget – ett fint minne där de påminns om den fina dagen även när de kommit hem.