Du är här Startsida / Samarbete / Cervera / Bröllopstraditioner vi hämtat från USA
Amerikanska Traditioner

Bröllopstraditioner vi hämtat från USA

Publicerad den februari 14, 2017

Annonssamarbete mellan Bröllopstorget och Cervera

 

I takt med Hollywoodfilmer, serier och sociala medier har många amerikanska bröllopstraditioner kommit till att bli vanliga här i Sverige. Idag är det vanligt att blanda både gammalt, nytt och egenkomponerat för att hitta sin egen unika stil på bröllopet. Och varför inte; det är ju brudparets dag!

Flera amerikanska bröllopstraditioner har kommit till att bli vanliga och inslag här hemma. Här listar vi några av dem!

 

1. Förlovningsringen

De traditionella släta förlovningsringarna är fortfarande i högsta grad aktuella, men det har blivit nästan lika vanligt att välja en solitär ring eller en ring med flera stenar som förlovningsring. Denna parar man sedan med en alliansring eller slät ring på vigseln.

Om det så är de dramatiska och romantiska frierierna som vi har sett på film och tv som gjort att förlovningsringen har blivit mer påkostad låter vi vara osagt, men det är faktiskt något visst med att se hur asken öppnas vid frieriet och att se drömringen liggandes däri.

 

2. Maid of honour

Att brudgummen har en eller flera Best men eller marskalkar är inget nytt, och inte heller att bruden har sina tärnor. Men att ha en ”Maid of honour”, som skulle kunna översättas till ”hederstärna”, är en amerikansk tradition som många brudar har anammat här hemma. En Maid of honour är tärnan som oftast står närmast bruden, och som ska agera hennes största stöd och bollplank både innan och under bröllopet. Även om de uppgifterna är gemensamma för alla tärnor, är tanken att den som är Maid of honor tar ett större ansvar, och även är den som styr upp möhippan.

 

3. Brudens far överlämnar vid altaret

Denna tradition är helt och hållet hämtad från andra kulturer, men har blivit ett vanligt inslag under vigseln i Sverige. Den svenska traditionen säger att brudparet går in tillsammans, som ett bevis på att man går in gemensamt i äktenskapet. Att pappan leder fram bruden till brudgummen innebär för många att hon blir ”överlämnad” till sin man, vilket av en del uppfattas som ett objektifierande av bruden; det blev faktiskt lite skriverier om det när vår egen kronprinsessa Victoria valde att låta kungen eskortera henne fram till prins Daniel (dock inte ända fram till prästen; brudparet tog de sista stegen längst altaret tillsammans). Vi tycker man istället kan se det som att involvera sin pappa (eller någon annan närstående: det behöver inte nödvändigtvis vara brudens far!) i vigseln och ge hen en betydande och ärofylld roll.

 

4. First look-fotografering

Det sägs betyda otur för brudparet att se varandra innan vigseln… men, det är en myt som sakta men säkert börjar skrotas i och med den allt mer förekommande ”First look”-fotograferingen! Denna innebär en känslomässig stund där brudparet fotograferas när de ser varandra för första gången. Bilderna brukar bli helt fantastiska, och det bra sätt att lätta på stämningen för nervösa brudpar.

 

5. Registrerad önskelista

Du har antagligen hört ordet ”registry” i bröllopssammanhang om du har sett en amerikansk film eller serie, eller läst någon amerikansk bröllopssajt. Ordet syftar till den önskelista som brudparet har registrerat, vilken ofta brukar vara kopplad till en butik eller varuhus. Detta är ett smart sätt för gästerna att slippa fråga brudparet om vad de önskar sig i present, och istället helt enkelt köpa något av det brudparet har satt upp på sin lista.

Cervera har precis en sådan funktion, kallad Önskelistan. Här skapar brudparet enkelt sin önskelista, som är digitalt delningsbar med en egen URL och kan mailas ut till de inbjudna, eller läggas upp på brudparets hemsida (om man har en sån). Det går dessutom att uppge namnet på listan direkt i en Cervera-butik för att få tillgång till den. När en produkt har blivit köpt försvinner den från listan, eller så minskar den i antal om brudparet har uppgett att de önskar sig fler av samma produkt.

Funktionen är en win-win för både brudpar och gäster: risken för att brudparet får dubletter eller sånt de egentligen inte vill ha minskar (vilket är mer hållbart och roligare!) samtidigt som det underlättar för gästerna som får flera valmöjligheter de vet att brudparet blir glada för.

Läs mer om Önskelistan och Cerveras sortiment här!