Mode & Skönhet

Ska båda parter bära vigselring?

I Sverige är det tradition att båda parter bär vigselring, ofta matchande. Men det är fortfarande en fråga du bör ta ställning till. Vill du lära dig mer? Här nedan kommer en grundlig guide som hjälper dig att hitta rätt väg genom ringdjungeln.

Ska Båda Parter Bära Vigselring?

I Sverige är det tradition att båda parter bär vigselring, ofta matchande. Men det är fortfarande en fråga du bör ta ställning till. Vill du lära dig mer? Här nedan kommer en grundlig guide som hjälper dig att hitta rätt väg genom ringdjungeln.

Vad kostar en vigselring?
Vigselringarna är generellt sett en något enklare ring än förlovningsringen. Priset kan däremot variera väldigt mycket, det beror på val av ring, metall samt hur tjock och bred ring man väljer. Snittpriset på en slät vigselring hos VANBRUUN ligger på omkring 5 000- 7 000 sek. Väljer man istället en alliansring (en slät ring med flera små infattade diamanter) som vigselring landar priset på runt 12 000 – 15 000 sek.

Vilken typ av ring ska vi välja?
Som med det mesta i livet är det en smaksak vad man föredrar, detta gäller även valet av vigselring. Detta smycke är förhoppningsvis något du ska bära hela livet., välj därför en ring med omsorg utefter komfort och design. Vill du ha en enklare ring rekommenderar vi en helt slät ring. Om ni söker något mer iögonfallande skulle vi välja en alliansring istället. Har ni en förlovningsring sedan tidigare kan det vara fint att köpa en matchande vigselring.

Ska båda parter bära vigselring?
I Sverige är det tradition att båda parter bär vigselring, ofta matchar de varande i stil och form. I de flesta fall har kvinnan en förlovningsring sedan tidigare men numera är det vanligt att även mannen bär förlovningsring. Om så är fallet är det många som väljer att bara komplettera med en vigselring till kvinnan.

Hur djup och bred ring ska vi välja?
Bär ni förlovningsring eller andra ringar sedan tidigare är det bra att utgå från dem i valet av vigselring. Många vill att ringarna ska vara lika djupa för att de ska kunna ligga dikt an med varandra utan att en glipa uppstår. Vad gäller ringarnas mått i övrigt är även detta en smaksak. Vissa söker en bred ring, exempelvis runt 7-8 mm medan andra vill ha en mer diskret ring runt 2-3 mm bred.

Bör vi gravera ringarna?
Det är vanligt att gravera sina vigselringar. Vanligast är att gravera vigseldatumet och sin partners namn. Det finns även de som är mer påhittiga och väljer att gravera in staden där man träffades, ett citat, ordspråk eller liknande.

Vigselringar – dess betydelse och historia
Traditionen att bära ring sträcker sig mycket långt bak i tiden, främst som en gest av tillit och vänskap. Vigselringen däremot är sedan lång tid tillbaka ett bevis på de löften om trohet man ger varandra vid vigseln. Man har funnit texter om vigselringar från romartiden, då symboliserade vigselringar främst det avtal som slöts mellan man och hustru. Själva utväxlingen av ringar är mycket starkt förknippat med kyrkliga vigselceremonier men det är även vanligt att bära ring om man väljer en borglig vigsel.

Förr var det kutym att enbart kvinnan bar vigselring men idag blir det allt vanligare att båda bär ring. I Sverige bärs vigselringen på vänster ringfinger men i stora delar av världen bärs den på höger ringfinger. Historiskt sett är det vanligt med släta ringar i guld (främst rött guld) i Sverige men vi ser en växande trend av framförallt alliansringar med små diamanter runtom ringen som ett alternativ till de enklare ringarna. Platina, vitguld och palladium utmanar de mer klassiska metallerna och roséguld har kommit att ersätta det röda/svenska guldet hos många återförsäljare.

Läs mer på Vanbruun.se →

Artikeln är ett samarbete med VANBRUUN.se

Powered by Labrador CMS