Du är här Startsida / Mode & Skönhet / Pedikyr och fotvård
Pedi

Pedikyr och fotvård

Publicerad den november 18, 2010

Värkande fötter kan få hela kroppen att må dåligt, en sak som kan vara bra att veta är att de flesta fotproblem är självförvållande och beror på att man har olämpliga skor. Så här fixar du pedikyr inför festen!

Så mår dina fötter bäst

I genomsnitt går ett par fötter 11 000 mil under en livstid och stadsbor kan få gå upp till ungefär 15 kilometer om dagen. När man har nått vuxen ålder har de flesta förstört fötternas naturliga form genom att använda felaktiga skor. Det lönar sig därför att investera i vettiga skor som har gott om plats för tårna och får inte klämma åt någonstans. Man ska inte hoppas att skorna formar sig efter foten – de gör de inte.

Skorna får inte heller glappa i hälen – eftersom man då får skavsår. Högklackat är inte så bra för varken fötter eller ben, platta skor är absolut bäst. Tycker man om klackar så ska man försöka begränsa klackhöjden till 3 cm i alla fall om man använder dem till vardags. Riktigt höga klackar tvingar kroppstyngden till de stackars tårna som kan bli svårt klämda. Vristerna och vaderna blir också rejält ansträngda och kan leda till att hållningen förändras, dessutom kan man få ryggbesvär.

Det bästa för fötterna är att gå barfota så ofta du kan och att undvika att stå stilla under långa perioder. Det framkallar och förvärrar åderbråck. På arbetet kan det vara vettigt att ha ett par extra skor att byta av med emellanåt. Raska promenader, löpning, dans och simmning är utomordentlig bra motion för fötterna. Skäm gärna bort fötterna ibland med ett härligt fotbad. Slappna av med fötterna först i varmt vatten och fotsalt – doppa sedan hastigt ner fötterna i kallt vatten. Torka noga – särskilt mellan tårna för att undvika självsprickor, vila sedan fötterna i ett högt läge kanske i soffan framför TV:n.

Tvätta fötterna varje dag och ta på rena strumpor eller strumpbyxor. Använd pimpsten eller fotfil på förhårdnader efter det att fötterna har mjukats upp. Rena och torra fötter skyddar mot fotsvamp. Om man ändå skulle drabbas av denna infektion behandlas fötterna med svampdödande salva som finns att införskaffa på apoteket.
Tänk dessutom på att skorna kan ha blivit smittade med svamp – varpå man gör bäst i att antingen tvätta dem eller göra sig av med dem. Tvättar du dina skor så tänk då på att svampen inte dör innan kokpunkten är nådd. Lider man av fotsvett finns det numera effektiva fotdeoderanter att tillgripa. Tänk på att fotsvett kan ”infektera” skorna med precis samma senario som fotsvamp.

 

 

 

Lycka till!

BröllopsBella