Du är här Startsida / Mode & Skönhet / Naglar och nagelvård till bröllopet
Mani

Naglar och nagelvård till bröllopet

Publicerad den november 18, 2010

Manikyr inför bröllopet och festen är lättare än du tror.

Eftersom att alla lägger märke till den fina ringen på ditt finger, så har du stor anledning att se över dina naglar inför den stora dagen.Tänk på att naglarna som snabbast växer c:a 2mm i månaden, så börja i god tid. Hälsosam kost påverkar naglarna som ska vara skimrande, hårda och starka.

Dåliga naglar beror ibland på vitamin, zink eller järnbrist -som är mycket vanligt hos de flesta kvinnor. Det kan också bero på misskötsel eller ännu vanligare på nagellack och borttagningsmedel, vilket ger torra naglar och ibland t.o.m missfärgade naglar. A-vitamin som finns i torskleverolja och morotssaft är mycket bra mot sköra naglar.

Manikyr

Ta bort alla spår av gammalt lack med ett oljebaserat borttagningsmedel med hjälp av en bomullstuss. Se till att naglarna är torra innan du börjar på att fila.

Fila försiktigt med en sandpappersfil från båda sidorna in mot mitten på varje nagel. Dra aldrig fram och tillbaka. Försök att inte runda nageln för mycket – den blir då skör mot yttre påfrestningar.

Massera nagelbanden med nagelbandskräm eller vaselin. Smörj in händer och naglar med fuktighetskräm.

Doppa fingertopparna i en liten skål med uppvärmd babyolja.

Borsta under naglarna med en mjuk tandborste så att de blir alldeles rena. Skölj händerna i ljummet vatten och torka noga.

Peta tillbaka nagelbanden med fingertopparna och upprepa med en orangepinne. Obs! Klipp aldrig nagelbanden!

Tvätta händerna igen i ljummet vatten. Manikyren är nu färdig.Om du nu ska måla naglarna så vänta i minst 5 minuter. Glöm inte att ta bort alla spår av kräm eller olja med nagellacksborttagning innan du börjar. Bäst är dock att låta naglarna vila efter en sån här behandling.

Val av färg

Vilken färg ska man välja till sitt bröllop? Neutrala färger passar bäst till bröllop, genomskinligt eller ett tunt lager vit-rosa lack. Dessutom kräver neutrala färger inte lika mycket underhåll eftersom det inte syns lika mycket om det flagnar. Om man vill ha färgat nagellack kan man tex. välja en pärlande ljusrosa eller svagt beigeskimrande färg. Se dock till att den passar färgmässigt till din klänning. Var försiktig med färgat nagellack på bröllopsdagen. Nagellack kan faktiskt ta flera timmar att torka ordentligt, det gäller även de nya snabbtorkande nagellacken. Även torrt nagellack kan färga av sig, applicera nagellacket dagen före bröllopet för att vara på den säkra sidan. En del menar att det resulterar i avtryck från huvudkudden, men det är bara om du applicerar lacket precis innan du går och lägger dig.

Applicera nagellack

Det finns ett par viktiga regler när man använder nagellack. Börja alltid med ett lager underlack som hindrar naglarna från att missfärgas. Låt underlacket torka i 5 minuter. Rulla nagellacksflaskan mellan handflatorna istället för att skaka den, då värms lacket upp och rinner lättare. Öppna flaskan och ta inte mer lack än vad som räcker till 3 penseldrag. Det första lagret lägger man mitt på nageln, från nagelbandet och uttåt varpå de andra två på sidorna. Låt torka i minst 10 minuter och måla sedan på ett andra lager. Efter ytterligare 10 minuter målar man på ett överlack som skyddar hela konstverket. Nu ska det torka i 30 minuter för ett perfekt resultat.