Mode & Skönhet

Klädetikett

Ange alltid klädsel på inbjudan. Det underlättar för gästerna.

Etiket
Etiket

Ange alltid klädsel på inbjudan. Det underlättar för gästerna. För dig som ska på fest är det också viktigt att följa klädkoden som angetts på inbjudan. Men är du osäker, ring värdparet. Vill du följa klädkoderna kan detta hjälpa.

Står det:

Högtidsklädsel eller frack

Då gäller frack som bärs på följande sätt:

Frackbyxorna, som har två smala ränder längs med benens yttersida och som inte är uppvikta. Vit frackskjorta med vita pärlknappar, små snibbar på kragen och stärkt bröst. Vit väst eller vit gördel (”cummerbund”); västen ska sitta så lågt att byxlinningen inte syns, vit fluga, näsduken i bröstfickan, men den skall inte vara ”toppig” utan sticka ut ur bröstfickan i form av en smal rektangel; näsduk bärs dock inte tillsammans med prenikor eller blomma. Lackskor eller åtminstone festliga svarta skor och svarta tunna strumpor

Damens högtidsklänning/frackklänning är lång minst till fotknölarna och gjort av festligt material. Helst skall den vara ärmlös eller urringad, men också en kortärmad, långärmad eller mindre urringad klänning duger. Väskan är liten och festlig och har korta ”handtag”, inte axelrem. Skorna skall helst ha tå och häl, dvs. sandaler hör egentligen inte till högtidsdräkten, men det här är kanske den regel om klädseln som bryts mest och oftast.
Håret bör vara uppsatt, dvs. inte falla fritt, men denna regel är också en sådan som många struntar i eller inte känner till.

För både herrar och damer gäller att armbandsur inte bärs med högtidsklädsel och frack.

Smoking

Uttalas småking;På engelska heter det i klädangivelsen black tie eller lounge suit.

*Amerikanarna säger gärna tuxedo; det sägs att den första smokingen kom från staden Tuxedo i USA där en invånare tröttnade på frackens långa skört, klippte av dem och vips hade man den första smokingen*

OBS: smoking används aldrig på bröllop utan anses vara ett kvälls- och nöjesplagg, enligt vettochetikett.se, där du kan läsa mer om just vett och etikett. Men som brudpar får man ju bestämma själv hur man ska utforma sitt bröllop, och vilka kläder gästerna ska bära. Och allt fler väljer att ha festen i anslutning med kyrkvigseln och då bär många smoking.

Damerna bär lång klänning vid smoking, dock snäppet mindre fin än vid högtidsdräkt. Det går också bra med en kortare klänning (knäkort) som är festfin. Är man tveksam kan man alltid ringa till värdinnan och fråga vad hon tänkt sig.

Mörk kostym

… är just som namnet anger mörkblå kostym, men svart går också lika bra. För kvinnor gäller klänning eller finare byxdress.

Står det ingenting alls på inbjudan kan det betyda frack. Det bör framgå av sammanhanget, annars får man ringa och fråga.

Jackett är inte särskilt vanligt i Sverige men används huvudsakligen vid förmiddagsbröllop med efterföljande lunch. Till den bärs antingen frackskjorta med plastrong (halsduk) eller vanlig vit skjorta med mörk eller grå slips. Grå handskar och svarta skinnskor bärs till.

”Elegantare sommarklädsel” kan det ibland stå på sommarinbjudningar. Det betyder till exempel ljusblå sommarkostym för honom, klänning för henne. Framför allt signalerar det ”inte jeans”!

Powered by Labrador CMS