Du är här Startsida / Mode & Skönhet / Aromaterapi
Olja

Aromaterapi

Publicerad den november 18, 2010

Här får du svar på vad eteriska oljor är och hur de kan påverka dig.

En eterisk olja är det doftämne som finns i en örts eller blommas mikro små oljeceller. En äkta eterisk olja utvinns med hjälp av ångdestillering ell
er kallpressning av växten. Eteriska oljor kan fås ifrån mer än 150 olika örter och blommor. De verkar exempelvis desinficerande och vattendrivande. Många eteriska oljor är gynnsamma för matsmältningen och blodomloppet, medan andra har en lugnande, smärtstillande eller är allmänt stärkande för nervsystemet. Dofter kan även verka uppmuntrande, koncentrationsbefrämjande och till och med problemlösande. Det finns även eteriska oljor som har en positiv verkan för hormonproduktionen.

Så används eteriska oljor

Eteriska oljor används flitigt inom aromaterapi, det är den gemensamma benämningen för olika former av terapeutisk behandling. Aromoljor kan användas på många olika sätt och behandlingen är ganska lyxig. Först och främst bör oljan spädas ut med en bärarolja. Att ta eterisk olja direkt på huden kan ge brännskador. Man kan köpa utspädda oljor men om man har koncentrerad essens måste en del spädas innan användning. Man kan blanda med mandel, aprikos, hasselnöts eller jordnötsolja. Förvara alltid de eteriska oljorna i väl tillslutna, mörka glasflaskor på ett svalt ställe. De är mycket flyktiga till skillnad mot vanliga matlagningsoljor. De avdunstar snabbt om de utsätts för värme, ljus eller luft. De utspädda oljorna kan sedan appliceras i ansiktet och på kroppen, antingen masseras eller strykas de in i huden. Korsryggen och nacken är särskilt bra att massera in olja om man vill lindra nervösa spänningar. Man kan också andas in doften direkt ifrån flaskan eller tillsätta en eller två droppar till en skål nykokt vatten – böja ansiktet över den och lägga en handduk över huvudet så ångan blir kvar där. Detta är särskilt effektivt om man använder pepparmynts eller eukalyptusolja för att lindra andningsbesvär. Ett annat sätt att njuta är att hälla ett par droppar ca 10 stycken i ett varmt bad – se dock till att det inte drar. Sedan är det bara att slappna av och andas in.
Man kan också göra egna salvor, till salvan smälter man en del bivax med fem delar bärarolja i en kastrull på spisen. Rör om väl och låt det svalna. Sedan rör man i tio eteriska droppar och förvarar salvan på ett mörkt svalt ställe. Var noga med att inte tillsätta växtoljan när salvan är varm för då avdunstar den. Man kan också få väldoftande luft i ett rum med doftljus eller genom att hälla några droppar olja i en skål vatten nära ett element.

Dofternas inverkan på människor

Under de senaste årtiondena har aromaterapin utnyttjats i behandlingen av en mängd psykiska tillstånd. Vissa dofter har effekt på nervösa och deprimerade människor. T ex har doften av bergamott, lavendel, rosor och violblad en förmåga att verka avstressande och dessutom nervositetsdämpande. Medan doft av citron, apelsin och jasmin verkar depressionslindrande. Pepparmynta verkar uppmuntrande och upplyftande på sinnesstämningen bara för att nämna några uppslag. Det är känt att dofter kan framkalla stress, ångest och depressioner men relativt nytt är att man kan bota dessa tillstånd med ren doftmedicinering. Idag tror man att dofter kan verka uppmuntrande, koncentrationsbefrämjande och till och med problemlösande. Dofter kan positivt påverka både det psykiska och fysiska välbefinnandet. Avancerade upptäckter och nya metoder inom molekylbiologi, biokemi och analytisk vetenskap gör att man idag exakt kan mäta hur dofterna påverkar vårt nervsystem, körtelsystem och immunförsvar. Doften är den enda sinnesupplevelse som direkt träffar den hjärndel som kallas hippocampus och är belägen i bakhuvudet. Doften tränger förbi vår rationella och analyserande centra utan att filtreras och förbinder ögonblickligen minnen med känslor. Luktsinnet är tätt förbundet med den del av hjärnan som kallas för det limbiska systemet. Den här delen av vår hjärna utvecklades på ett mycket tidigt stadium, långt innan vi lärde oss att tala. Själva luktorganet är beläget bakom näsroten. På några centimeters yta samsas cirka 50 miljoner doftreceptorer som har förmåga att urskilja och känna igen tusentals olika dofter. Är det en speciell doft som vi inte tycker om kan doftpåverkan mycket väl ligga år tillbaka och vara präglad av en negativ upplevelse. Allt kan vara omsorgsfullt begravt i det undermedvetna så att vi varken minns doften eller upplevelsen, ej heller när vi träffar på doften på nytt. Eller plötsligt drabbas vi av en doft och upplever en händelse för länge, länge sedan som vi trott var glömt. Dofter kan göra oss sorgsna, glada, förväntansfulla för att bara nämna något. Luktsinnet hör till det organ som vi nästan alltid behåller så länge vi lever. Dofter har makt att berika vårt liv och göra oss till lyckligare och mer harmoniska människo. De kan ge dig en upplevelse som inga fotografier eller andra memorabilia kan.

Historik

Sedan tidernas begynnelse har det varit känt vilka välgörande och helande egenskaper växtriket besitter. Kinas äldsta medicinbok är daterad till början av vår tidsålder och behandlar den energi som kan utvinnas från örter och blommor. Även inom buddismens skrifter finns bevis för detta.

Till att börja med så användes eteriska oljor som rökelse, i te, och för massage. Långt senare blev doftoljorna populära i de finare europeiska hovkretsarna. I 1700-talets Frankrike florerade parfymör-yrket som bäst och varje parfymör med uns av självaktning arbetade med minst 50 eteriska oljor. När pesten härjade som värst undgick många parfymörer att bli smittade. Det tros bero på de bakteriehämmande doftoljorna som fungerade som ett effektivt vaccin mot alla sorters epidemier.

Det var som först 1928 som aromaterapin fick sitt moderna namn av den franske patologen R. Gattefossé. Han brände sig tydligen på handen en dag i laboratoriet och stoppade då instinktivt ner handen i en skål med lavendelolja för att lindra smärtan. Till hans förvåning läkte såret på mycket kort tid och det bildades nästan inget ärr alls. Det var upptakten till hans vidare intresse att undersöka andra eteriska oljors helande egenskaper. Idag är aromaterapi ett av tidens absolut hetaste trender. Det är ingen tillfällighet att så många människor har uppmärksammat denna form av terapi – det är nämligen det renaste och mest äkta naturen kan frambringa.