Vilka klädkoder finns det till bröllop?

Att klä sig rätt till ett bröllop kan vara knepigt, särskilt när inbjudan kommer med specifika klädkoder. Men vad betyder de egentligen? Här reder vi ut några vanliga klädkoder för bröllop, så att du kan känna dig både elegant och passande klädd för festligheterna.

Foto: Unsplash.com

Oavsett klädkod är det viktigaste att du känner dig bekväm i det du bär. Kom ihåg att det är en festlig tillställning och det viktigaste är att njuta av firandet.

Fråga brudparet om du är osäker på klädkoden

Om du är osäker, tveka inte att fråga brudparet eller butiken där du köper dina kläder - de kommer säkerligen att uppskatta din omtanke om att klä dig lämpligt för deras stora dag.

Här listar vi några klädkoder och vad de innebär!

Klädkoder till bröllop – vi reder ut

1. Formell klädsel

Formell klädsel, även känd som "högtidsdräkt", "frack" eller "jackett", är den mest formella klädkoden och innebär ofta att männen ska bära frack eller jackett. Till fracken hör frackbyxor i samma färg, vit frackskjorta, gärna med stärkt krage, vit väst, vit fluga och svarta lackskor. Kvinnan i sällskapet ska bära en lång frackklänning, med ett moderat urringat snitt. Färgen är valfri, men det är brukligt att undvika vitt, svart och rött vid bröllop.

2. Halvformell klädsel

Halvformell klädsel är vanligtvis synonymt med "smoking". Smokingjackan ska vara svart, mörkblå eller mörkgrå, med matchande byxor (om du bär en vit jacka ska byxorna helst vara svarta). För kvinnor innebär halvformell klädsel en smokingklänning, som kan vara antingen kort eller lång, men bör inte vara lika glittrig som en frackklänning.

3. Mörk kostym

Mörk kostym är en vanlig klädkod i Sverige och kan bäras hela dagen. Kostymen ska vara mörkblå, svart eller mörkgrå och skjortan ska vara vit. Kvinnorna bär en elegant klänning, men den bör inte vara lika glittrig som en festlig aftonklänning. Längden ska vara från knäet och neråt, och urringningen ska vara diskret.

4. Kavaj

Kavaj är en mer avslappnad klädkod. För män kan kavajen vara i valfri färg och slips är vanligtvis ett krav. Kvinnorna ska bära en finare klänning än till vardags, men det bör inte vara en glittrig aftonklänning. Smycken kan bäras för att lyfta klädseln vid ett kavajbröllop.

5. Vardaglig klädsel

Vardaglig klädsel är en klädkod som blir allt vanligare och innebär i princip att man kan ha på sig vad man vill, men det är fortfarande ett bröllop så klädseln ska vara fin. Män kan välja en ledig kavaj och bör undvika slips, medan kvinnor kan välja en mer avslappnad klänning.

Powered by Labrador CMS