Klädsel kavaj på bröllop eller fest - vad betyder och innebär det?

Klädkoden "kavaj" är en av de mer flexibla klädkoderna för festligheter som bröllop och andra högtidliga tillställningar. Men vad innebär det egentligen att klä sig "kavaj"? Här går vi igenom vad denna klädkod innebär och ger några tips på hur du kan klä dig för att passa in.

Foto: Unsplash.com

Vad menas med klädkod "kavaj"

Klädkoden "kavaj" används ofta för att signalera att gästerna bör klä sig elegant, men inte alltför formellt. Denna klädkod ligger mellan "mörk kostym" och "vardaglig klädsel" på klädselns formellhetsskala.

Herrklädsel med kavaj

För herrar innebär kavaj ofta att en kostymkavaj av valfri färg ska bäras, men om den är svart kan man bära en färgad skjorta för att mjuka upp utseendet. Byxorna behöver inte nödvändigtvis matcha kavajen, även om det kan ge ett mer sammanhållet intryck. Det är inte nödvändigt med en väst till denna klädkod, men slips eller fluga kan vara ett krav beroende på evenemanget. Svarta eller bruna skor är båda lämpliga val.

Damklädsel med kavaj

För kvinnor innebär kavaj-klädkoden en klänning som är mer elegant än vardaglig men inte lika extravagant som en aftonklänning. Klänningen kan vara kort eller knälång, och material som chiffong, siden eller sammet är lämpliga. Urringningen ska vara diskret och klänningen bör inte vara för glittrig. En kjol och topp eller en byxdress kan också vara passande alternativ.

Klädkod "kavaj" – generella tips

Undvik att vara överdrivet formell med en "kavaj"-klädkod. Det är en tillställning som kräver en balans mellan elegans och avslappnad klädsel. Det är alltid en bra idé att fråga brudparet eller värdparet om du är osäker på vad som är lämpligt.

Var anpassningsbar

Kom också ihåg att klädseln bör komplettera tillfället och platsen. Till exempel kan en trädgårdsfest eller strandbröllop kräva ljusare färger och mer avslappnade tyger än en fest inomhus.

Bekvämlighet och självsäkerhet det viktigaste

I slutändan är det viktigaste att du känner dig bekväm och självsäker i dina kläder. En bra outfit är en som får dig att känna dig som ditt bästa jag, samtidigt som du respekterar den tilltänkta tonen på evenemanget.

Powered by Labrador CMS