Klädkod mörk kostym på bröllop eller fest - vad betyder och innebär det?

Om du är bjuden på ett evenemang där klädkoden är "mörk kostym", ska du veta att du är inbjuden till en högtidlig tillställning där formell klädsel är förväntad. Låt oss bryta ner vad denna klädkod innebär för både män och kvinnor.

Klädkod ''mörk kostym'' – vad innebär det?

Herrklädsel för mörk kostym

För män betyder "mörk kostym" precis vad det låter som: en formell kostym i en mörk färg. Vanligtvis bör denna kostym vara svart, marinblå eller mörkgrå. Kostymen bör vara matchande, dvs. både byxor och jacka ska vara i samma färg och material.

Under kostymen bör du bära en vit skjorta. Både slips och fluga kan användas, men färgen bör vara subtil och komplettera kostymen, inte dominera. Traditionellt sett bör slipsen eller flugan vara tillverkade i ett material som ger ett elegant uttryck.

Skorna bör vara formella, vanligtvis oxfordskor, och färgen bör matcha din kostym. Svarta är att föredra, men mörkbruna kan också vara acceptabla.

Damklädsel för mörk kostym

För kvinnor är klädkoden "mörk kostym" lite mer öppen för tolkning. Generellt sett betyder det en formell klänning som kan variera i längd från knäet till golvet. Klänningen bör inte vara för utsmyckad eller "glittrig", utan snarare elegant och subtil.

Färgen på klänningen bör vara neutral och inte överdrivet ljus eller mönstrad. Traditionellt sett bör kvinnor undvika vitt (för att inte konkurrera med bruden om det är ett bröllop), svart (som kan ses som för dystert) och rött (som kan ses som för lockande).

Skor bör vara eleganta och formella, vanligtvis högklackade. Accessoarer, inklusive smycken och handväskor, bör vara smakfulla och inte för utmärkande.

Tips

För båda könen, tänk på att klädkoden "mörk kostym" innebär en balans mellan formell respekt för evenemanget och enkel, diskret elegans. När du väljer din outfit, bör du sträva efter att se polerad och elegant ut utan att vara överdrivet uppklädd.

Fråga brudparet vid osäkerhet kring klädkod

Om du är osäker på vad klädkoden innebär, tveka inte att fråga värdarna för vägledning. Det är alltid bättre att vara överklädd än underklädd, men det bästa är naturligtvis att träffa rätt nivå av formell klädsel.

Kom ihåg, "mörk kostym" är mer än bara en klädkod - det är ett uttryck för värdarnas önskan om att skapa en elegant och högtidlig atmosfär för sitt evenemang.

Powered by Labrador CMS