Bröllop

Ska ni gifta er utomlands? Här är 6 saker att tänka på

Drömmer du om ett romantiskt bröllop på en tropisk sandstrand eller varför inte på den italienska landsbygden omringad av vindruvsplantor? Allt fler väljer idag att föreviga kärleken utomlands och kanske är det önskan om fint väder på sin bröllopsdag som lockar. 

Foto: Unsplash

Ett bröllop på varmare breddgrader eller i ett annat land brukar uppskattas av både familj och vänner och kanske är det så att ni har ett favoritresemål som ni alltid fantiserat om att gifta er på? Hurra va kul! Men det finns en del saker att tänka på vid en vigsel utomlands. Här är 6 saker!

Bestäm bröllopstyp …

Det absolut första ni måste bestämma är vilken typ av bröllop ni vill ha. Vill ni gifta er borgerligt eller i en kyrka? Vad för typ av ceremoni gillar ni? Hur många ska ni bjuda? Allt det här bör ni ha diskuterat innan ni börjar med bröllopsplaneringen, men ibland kan det vara svårt att komma igång. Börja därför med att välja ett land och en lämplig plats, (tips är att googla, googla och googla!). Populära länder att gifta sig i är Italien, Frankrike och Grekland.

Sätt tydliga regler

Tidigt i planeringsstadiet bör ni sätta upp regler. Exempelvis bör ni bestämma om era gäster ska betala för flyg och hotell själva eller om ni ska stå för det? Ett sådant beslut kan avgöra mycket gällande hur många gäster ni har möjlighet att bjuda. Det kan också vara bra att bestämma längden på ert bröllop. Ska ni ha ett tredagars bröllop eller räcker det med en dag? Prata ihop er och skriv ner vad ni bestämmer!

Vad gäller för landet ni valt

Oavsett vart ni har valt att gifta er, bör ni kolla upp exakt vad som gäller i just det landet. I vissa länder måste ett brudpar till exempel ha befunnit sig i landet under ett visst antal dagar innan man kan gifta sig. För att ta reda på mer kan man därför kontakta juridiska expeditionen på Utrikesdepartementet. Vill ni försäkra er om att ni gifter er efter svenska lagar kan det vara bra att även kolla med Svenska Kyrkan eller svenska ambassaden, om de utför vigselförrättningar. Det gäller också att vara ute i god tid. Många ambassader, som exempelvis i Paris, är ofta fullbokade flera månader i förväg.

I vissa länder har inte Svenska Kyrkan vigselrätt. Då brukar de istället erbjuda en kyrklig välsignelse som dock inte är juridiskt bindande. Väljer ni detta måste ni därför se till att gifta er borgerligt för att vigseln ska vara giltig!

Glöm inte viktiga dokument!

Skulle ni istället vilja gifta er enligt de lokala lagarna i det landet ni har valt, krävs det oftast ett äktenskapscertifikat. Det kan även komma att behövas speciella stämplar och att era handlingar är översatta av en godkänd översättningsbyrå eller person. Men det skiljer sig från land till land!

Om det är de svenska lagarna ni väljer att gifta er efter måste ni ansöka om hindersprövning på Skatteverket och även få den godkänd. Hinderprövningen måste ni ta med er om ni planerar att ha ett bröllop i Svenska kyrkan.

Budget

Sätt tidigt upp en budget för ert bröllop och håll fast vid den! I många länder är det billigare att exempelvis köpa blommor på plats eller boka hotell, vilket man kan spara in en hel del pengar på. Om era gäster ska betala flyg och hotell själva kan de vara en god idé att skippa bröllopsgåvor och istället be om deras närvaro. Då slipper ni både en stor kostnad men också att anordna med transporten hem av era bröllopspresenter.

Efterforska på plats

Ett tips är att åka till det land där ni ska gifta er för att se det med egna ögon, innan själva bröllopet äger rum. Passa på att besöka er valda plats, provsmaka mat och kolla upp andra viktiga detaljer. Det är också bra att kolla upp eventuella hotell, kyrkor och festlokaler. Saker och ting kan nämligen se mycket mer annorlunda ut i verkligheten än på bild!

Tips! Idylliska byer och vackra klippor är perfekt för bröllop utomlands, (tänk Mamma Mia!). Gör därför mycket efterforskning så att ni inte riskerar att bli besvikna.

LÄS ÄVEN: Därför bör ni åka på en minimoon efter bröllopet

Foto: Unsplash

Vad gör en bröllopskoordinator och vad kostar det egentligen? I videon nedan reder vi ut eventuella frågetecken.

Powered by Labrador CMS