Du är här Startsida / Inspiration / Bröllopsexperten: Så skriver du ett ”save the date-kort”
Save The Date Kort

Bröllopsexperten: Så skriver du ett ”save the date-kort”

Publicerad den augusti 19, 2020

Vankas det bröllop? Då är det hög tid att skicka ut save the date-kort. Bröllopskoordinatorn Johanna Kajson tipsar om vad som ska stå med.

Att skicka ut save the date-kort innan själva bröllopsinbjudan blir allt vanligare, men det finns en del att tänka på när man skriver dem. Johanna Kajson har arbetat som bröllopskoordinator i flera år och delar här med sig av sina tips till Bröllopstorget.

Är det en rekommendation från din sida att bröllopspar skickar ut ”save the date-kort”? 

– Det beror helt och hållet på vad man ska ha för typ av bröllop, vilken tid på året man ska gifta sig och vad man har för gäster. Många av min brudpar bor utomlands och ska komma ”hem” till Sveriges och gifta sig på sommaren och har därmed långväga gäster som gärna får datumet 9-12 månader innan.

Ska gästerna flyga från USA till Sverige är save the date-kort är en riktigt bra idé. Det räcker med namn, datum och plats för att kortet ska kunna gå ut. Jag har också haft brudpar som ska gifta sig på högtider, till exempel midsommarafton eller nyår. Då brukar gästerna uppskatta att man får veta i god tid före.

Och så är det ju en briljant idé om man har mycket detaljer att pilla med innan man kan skicka ut inbjudan – skickar du ut en save the data så kan själva inbjudan komma betydligt närmre bröllopsdatumet och i och med det vara mer detaljerad. Så ja, jag gillar save the date om det är befogat.

Vilken information bör finnas med och hur långt innan bröllopet ska man skicka det?

– Brudparets namn, datum och plats brukar vara det som jag rekommenderar ska vara med. Och hur lång tid innan beror helt på vad det är för bröllop och anledningen till att man ska skicka ut sin save the date. Är det nyårsafton så kan det vara en kul grej att skicka ut save the date exakt ett år innan – som en nyårshälsning inför det kommande året.

Ibland skickar man ut en save the date tvärtom för att man har ont om tid – man kanske bestämt sig för att gifta sig om bara ett par månader men hinner inte ordna med inbjudan lika snabbt och lätt som en save the date – då är det lättare att skicka ut den direkt med ”mer info kommer” som fortsättning.

Men ska vi prata lite generellt så är runt nio månader innan perfekt för en save the date och så kan inbjudan komma tre-fyra månader innan med OSA en månad innan ungefär.

Vad är det vanligaste misstagen folk gör när de skriver ”save the date-kort”?

– Har man vanliga förnamn är det en god idé att skriva med sina efternamn så att den avlägsna kusinen fattar vem ”Anna & Stefan” är som ska gifta sig. Det är ett ganska vanligt misstag, sedan är det lätt att missa att skriva platsen eller staden. Man behöver inte skriva Ekerö men i alla fall Stockholm. Då vet folk att de ska åt det hållet just er helg.

Artikelbild: Unsplash